Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Hersenonderzoek is hot!

Breinproductendag

Het is fascinerend om steeds meer te weten te komen over ons brein en er is veel aandacht voor hersenonderzoek. Maar wat levert het ons eigenlijk op? Wat zijn de praktische toepassingen van hersenonderzoek? Vandaag ben ik op de NWO breinproductendag om dat uit te vinden!

Vroege veroudering
In de jaarbeurs in Utrecht presenteren onderzoekers van het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie hun werk. De onderzoeken startten zo’n vier jaar geleden, dat betekent dat de ‘producten’ nu bijna af zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld een game gepresenteerd die vroege veroudering detecteert. Vanaf een jaar of veertig begint het geheugen af te nemen. Bij sommigen gaat dit sneller dan bij anderen en vroege detectie hiervan is belangrijk voor eventuele behandeling. In de toekomst lukt dat misschien wel met deze game.

Stress-game
Een andere game helpt bij het reguleren van stress. Belangrijk bij bijvoorbeeld een therapie waarvoor de patiënt een bepaald niveau van stress moet ervaren. Te veel is niet goed, maar te weinig ook niet. Het spelen van de game beïnvloedt je stressniveau, dit wordt gemeten door de lichamelijke reactie in kaart te brengen. Is het stress niveau te laag? Meer stressoren in de game!

Filmpje
Het gaat niet alleen over games vandaag. Een goede manier om hersenonderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek is een kort filmpje. Voor de filmwedstrijd Mind Matters werd gevraagd aan hersenonderzoekers om hun idee voor een filmpje in te sturen. Wie het beste idee heeft voor een filmpje mag dit professioneel laten verfilmen. Het winnende filmpje is van Noortje van der Knaap. Ze laat zien hoe hersenonderzoek een antwoord kan vinden op de vraag waarom sommige mensen wel en andere mensen niet depressief worden:

Al met al een afwisselend en inspirerende dag. Leuk om te zien wat de uitkomsten van hersenonderzoek kunnen zijn en wie weet gebruiken we deze toepassingen binnenkort echt!

ReactiesReageer