Spierkrachtcentrale maakt flatgebouw energieneutraal22 juni 2017Spierkrachtcentrale maakt flatgebouw energieneutraalEen flatgebouw van 22 verdiepingen waarvoor alle energie door mensen wordt opgewekt? Geen probleem, volgens Utrechts onderzoek. Maar dan moet je wel urenlang per dag fitnessen, mag je niet zo vaak ...
Roken tast spierfunctie aan7 april 2009Roken tast spierfunctie aanSpieren van rokers zijn snel uitgeput doordat stoffen uit tabak hun functie aantasten. Hoe het mechanisme precies werkt, is nog niet bekend.
Embryo-modellen uit het lab: wat kun je ermee?2 december 2022Ziektes ontrafelen en medicijnen testenMet embryo-modellen kunnen wetenschappers onderzoeken hoe ziektes ontstaan en mogelijke medicijnen hiervoor testen.
Mini-mens of klompje cellen?25 november 2022Mini-mens of klompje cellen?Wetenschappers kunnen met menselijke cellen een model van een embryo maken om zo meer te leren over cruciale fases in de embryonale ontwikkeling.
Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?2 november 2022Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?Zij heeft het altijd te koud, hij te warm. Gekibbel over de stand van de thermostaat is dan vaak het resultaat. Zeker met de torenhoge energieprijzen van nu.
Waarom je kater erger is als je ouder wordt30 augustus 2022Waarom je kater erger is als je ouder wordtDit nooit meer. Na een avondje flink drinken staan veel mensen met die gedachte op. Hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid, het hoort er allemaal bij. Vroeger kon je die kater misschien nog wel g...
Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’s6 mei 2022Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’sNederlandse wetenschappers gaan uit menselijke cellen een namaak-versie van een embryo maken. Hoe moeten we dit noemen, wat is het, is het een vorm van leven en welke bescherming moet het krijgen?
Woordenlijst Chemische en Biologische Wapens18 maart 2022Woordenlijst Chemische en Biologische WapensIn de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne komen regelmatig allerlei wetenschappelijke termen voor. NEMO Kennislink zocht uit wat deze betekenen.
In totale geruisloosheid luisteren naar de kosmos2 maart 2022Hoe de Einstein Telescope Pathfinder (niet) jaagt op zwaartekrachtgolvenIn Maastricht ontwikkelen wetenschappers technologie voor de volgende generatie zwaartekrachtgolfdetectors. Ze werken aan een gevoelige microfoon die het uiterst subtiele 'klotsen' van het universum v...
Met spraaktechnologie parkinson opsporen28 oktober 2021Met spraaktechnologie parkinson opsporenDe ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte in de wereld. Vass Verkhodanova onderzoekt of Parkinson al in een vroeg stadium te herkennen is aan specifieke spraakpatronen.
Meer spierblessures bij sprinters10 juli 2024Doelbewust: explosieve sportersOranjespits Brian Brobbey kampt dit EK met een hamstringblessure. Het lijkt erop dat explosieve spelers als Brobbey vatbaarder zijn voor blessures. Is dat zo?
Krachtpatsen voor meer levensjaren12 maart 2024Springlevend: spieren sterk houdenSpierkracht is een goede voorspeller voor je biologische leeftijd. Na je 35ste ga je achteruit in spiermassa. Mariska van Sprundel vraagt zich af of ze vaker aan de gewichten moet hangen.
Wat zeggen jouw woorden over je klimaatzorgen?24 augustus 2023Klimaatpraat: Analyse van uitspraken bezoekers Energy JunkiesIn een interactieve installatie in De Studio van NEMO Science Museum kunnen bezoekers hun hart luchten over het klimaat. Onderzoekers van het Meertens Instituut analyseerd...
'Gebruik van narcosegassen moet omlaag'18 augustus 2023Operatie groene zorg: hoe maken we de gezondheidszorg duurzamer?Narcosemiddelen zijn sterkere broeikasgassen dan CO2. Nadat ze in het lichaam zijn opgenomen, ademt de patiënt ze weer uit en blijven ze jarenlang in de atmosfeer hangen. Anesthesioloog ...
Knippen en plakken in menselijk embryo-DNA?21 juni 2023We zijn nog niet uitgepraat - deel 1Het is al gedaan, maar het mag niet: knippen en plakken in menselijk DNA. Met de DNA Dialogen gaan we voor de tweede keer in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Praat jij ook mee?
Taal zit in de verbindingen7 maart 2023Taal zit in de verbindingenTaal zit in je linkerhersenhelft, leren we op school. Een hardnekkig misverstand, weten deskundigen inmiddels. Om taal te gebruiken en te begrijpen, hebben we ook de andere helft nodig én de zenuwbane...
Tijdreizen door de genen van een muis23 februari 2023Hoe je de ontwikkeling van cellen onderzoektRotterdamse wetenschappers ontwikkelden een techniek waarmee ze cellen door de tijd kunnen volgen. Hiermee hopen ze te ontrafelen wat er bij sommige ziektes misgaat in de embryonale fase.
'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'20 december 2022'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de wettelijke definitie van ‘embryo’ aanpassen. Maar wat is een embryo eigenlijk en wie mag dat bepalen?