Faces of ScienceHet schrijven van een boek19 mei 2015Het schrijven van een boekOp een bepaald moment in je promotietraject kom je op het punt van ‘afronden’. Op dat punt ben ik nu.
Faces of ScienceOpnieuw leren lezen en schrijven6 oktober 2014Opnieuw leren lezen en schrijvenWanneer je aan een academische carrière begint, betekent dat ook een beetje dat je een nieuwe taal moet leren. Binnen de academische wereld gebruikt namelijk iedereen nogal veel jargon, of vaktaal....
Met huid en haar29 juni 2023Over de functie van de huid in de evolutieVanaf het moment dat dieren ogen ontwikkelden, werden jagers en prooien geboren. Dat had gevolgen voor de huid van alle dieren. Ze gingen bepantsering ontwikkelen in de vorm van een uitwendig skele...
Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaal8 juni 2023Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaalVoor het leren van een tweede taal bestaat geen kritieke leeftijdsgrens, blijkt uit hersenonderzoek van Nienke Meulman.
Nieuwsgierigheid is nieuwe verbindingen aangaan25 mei 2023Recensie van Curious Minds van Perry Zurn en Dani BassettLang zag men 'nieuwsgierigheid' als een individuele impuls om kennis te verwerven. Perry Zurn en Dani Bassett zien een innerlijke drang naar verbinding.
Verstrikt in het web1 juni 2023Webwegwijzer: NFT’s, blockchains, Web3, crypto’s, DAO’s en nog veel meerNFT's, blockchains, Web3, tokens en wallets. Begint het al te duizelen? Krijn Soeteman legt in 'Wegwebwijzer' uit wat al deze termen inhouden, wat ze beloven en of ze die beloftes waarmaken.
'Wie plantaardig eet, moet goed weten wat hij doet'13 juni 2023Heel Nederland vegan: Wat betekent dat voor onze gezondheid?Geen worst, melk en hamburgers meer. Stel dat alle Nederlanders plantaardig gaan eten, wat zou dat betekenen voor de volksgezondheid?
'Een journalist moet zich realiseren wat een verhaal doet met de samenleving'20 april 2023Lector Liesbeth Hermans en hoofdredacteur Robert Visscher over constructieve journalistiekHoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.
De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO Kennislink20 april 2023De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO KennislinkMathilde Jansen sprak met vier journalisten die in verschillende periodes voor NEMO Kennislink werkten: Ionica Smeets, Ronald Veldhuizen, Roel van der Heijden en Lianne Tijhaar.
Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicaties20 april 2023Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicatiesIn twintig jaar tijd zijn er meer dan 14 duizend artikelen verschenen op NEMO Kennislink. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we vijf bijzondere publicaties voor je geselecteerd.
Schrijven met hand en hoofd11 februari 2016Schrijven met hand en hoofdWe raken steeds meer gewend aan werken met computers, toetsenborden en getikte teksten. Een handgeschreven sollicitatiebrief is vrijwel nergens meer een aanbeveling en veel jongeren vinden bellen o...
Faces of ScienceZeven tips voor wetenschappelijk schrijven21 mei 2024Zeven tips voor wetenschappelijk schrijvenEindelijk heb je je onderzoeksresultaten binnen, maar wat nu? Opschrijven! Ik geef je zeven handige tips om jou te helpen bij het schrijven van jouw profielwerkstuk, verslag of artikel.
Eindelijk aandacht voor schrijven op school9 september 2016Eindelijk aandacht voor schrijven op schoolSlechts drie op de tien leerlingen kunnen aan het eind van de basisschool een begrijpelijke tekst schrijven. Daarom ontwikkelden onderzoekers Renske Bouwer en Monica Koster de lesmethode Tekster, die ...
'DNA schrijven en uitlezen is verslavend'10 januari 2017Interview met pionier en geneticus George ChuchHij ontwikkelde dertig jaar geleden de eerste methode om direct DNA af te lezen. Nu brengt de Amerikaanse geneticus George Church volledige menselijke genomen in kaart en ...
Supernova-explosies (her)schrijven de geschiedenis van de kosmos20 oktober 2020Supernova-explosies (her)schrijven de geschiedenis van de kosmosHoe ontstaan supernova's en waarom zijn ze zo innig verweven met het lot van het heelal?
Vooroordelen van AI veroorzaken we zelf22 september 2023Samen slimmer: betere training voorkomt biasAI-systemen denken vaak in stereotypen, maar ze bedachten die vooroordelen niet zelf. Dat deden wij. Algoritmen zo trainen dat ze vooroordeelvrij zijn, is ontzettend lastig. Diversere datasets en trai...
Hij/zij/hen over de grens9 augustus 2023Hoe seksistisch zijn talen?In het Nederlands moet je altijd kiezen tussen 'hij' of 'zij'. Lastig als je iemands gender niet weet, irrelevant vindt, of als je over een non-binair persoon praat. Hoe lossen andere talen dit op?
'Er wordt echt wat gedaan met jouw mening'21 juni 2023Hoofdredacteur Robert Visscher wil de lezer betrekken bij het gesprekVoor de DNA Dialogen gaan we in gesprek met onze lezers over het aanpassen van embryo-DNA. Hoe ziet zo’n gezamenlijk journalistiek onderzoek eruit?