Verborgen schatten in ons afvalwater15 november 2019Verborgen schatten in ons afvalwaterBelgische en Nederlandse onderzoekers proberen waardevolle metalen zoals goud en zilver terug te winnen uit ons afvalwater om ze opnieuw te gebruiken.
Weggebruikers schatten reistijd verkeerd in14 juli 2015Weggebruikers schatten reistijd verkeerd inLuister je altijd naar jouw navigatie-apparaat? Of weet je zelf wel een snellere route naar je bestemming? Geavanceerde navigatiesystemen vertellen je in de toekomst nog gedetailleerder welke route...
Een duurzame kledingkast begint bij één vezel19 februari 2021Een duurzame kledingkast begint bij één vezelDuurzame kleding zonder kinderarbeid. Volgens experts kan het. Ze pleiten voor een groen-keurmerk, meer hergebruik en het maken van kleding met één vezel.
'Na vier jaar onderzoek heb ik eindelijk het gevoel dat ik kan meepraten'24 juli 2020TaalTalent Lot Snijders Blok rondt haar promotieonderzoek afCorona gooide roet in het eten voor de laatste klinische studie van promovendus Lot Snijders Blok.
Balanceren tussen hoop en onzekerheid20 juni 2020Als je langer leeft dan de artsen hadden voorspeldArtsen hebben je verteld dat je nog maar kort te leven hebt, maar jaren later ben je er nog. Steeds meer kankerpatiënten verkeren dankzij nieuwe behandelmethoden in deze situatie. Die extra tijd is...
Corona klaart de lucht9 april 2020Zo schoon als nu was de Nederlandse atmosfeer al tijden niet meerGeniet nog maar even van de schoonste lucht in tijden, want volgens Henk Eskes van het KNMI zitten we zo weer op het oude stikstofniveau als de economie weer gaat draaien.
Faces of ScienceVan toneelspelen tot aan bommen ruimen met robots2 juni 2022De vloek van de farao en de geheimzinnige ziekteAls 4 kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao? Daar proberen ze achter te komen in ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’.
Faces of ScienceKan een algoritme een scout vervangen?13 september 2021Kan een algoritme een scout vervangen?Topclubs gebruiken veelvuldig data om spelers te scouten, maar heeft de traditionele scouts nog niet vervangen. Wat zegt dit over de bredere discussie rondom algoritmes en expertise in selectiebesliss...
Faces of ScienceEen zee vol plasticsoep en... plasticnoedels?3 mei 2021Een zee vol plasticsoep en... plasticnoedels?In zee drijft veel plastic. Maar de plastic deeltjes drijven niet alleen, ze spoelen ook aan op het strand. Tijd voor meer aandacht voor het plastic dat aanspoelt!
Faces of ScienceMoet Facebook de strijd aangaan met nepnieuws?20 december 2016Moet Facebook de strijd aangaan met nepnieuws?Facebook gaat maatregelen nemen tegen nepnieuws. Is het belangrijk dat de sociale media-reus de strijd daarmee aangaat?
Faces of ScienceSpitten naar schatten en scherven met archeologie20 mei 2022De vloek van de farao en de geheimzinnige ziekteAls vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stri...
Atheense Akropolis is geen symbool van de democratie13 juli 2023Deel 4 in serie Hardnekkige mythesAls je het over democratie hebt, kan je bijna niet om de Atheense Akropolis heen. Maar in de oudheid was deze tempel helemaal niet de zetel van de democratie.
Even over evolutie: de mens staat niet bovenaan11 mei 2023Even over evolutie: de mens staat niet bovenaanHet beeld van de mens als toppunt van de evolutie is hardnekkig. Nog steeds zetten we onszelf bewust of onbewust boven andere dieren, maar de mens is een diersoort als alle andere.
Razend achter het stuur22 februari 2023Razend achter het stuurBumperklevers, smartphonegebruikers en linksrijders. Sommige weggebruikers halen het bloed onder je nagels vandaan. Wat maakt dat we ons op de weg zo anders gedragen dan in de supermarkt?
Veroordeeld door een robotrechter13 oktober 2022Veroordeeld door een robotrechterHet algoritme JURI Says voorspelt tot zo'n driekwart van de uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens correct. Toch is de ontwikkelaar, Masha Medvedeva, tegen robotrechters.
'Oorlogen zijn altijd een mix van buitenlandse én binnenlandse krachten'26 augustus 2022'Oorlogen zijn altijd een mix van buitenlandse én binnenlandse krachten'Waarom voeren mensen oorlog? NEMO Kennislink praat met politicoloog Bertjan Verbeek over binnenlandse en buitenlandse politieke factoren die tot oorlog kunnen leiden.
'Ik hoop dat ov-reizen een vanzelfsprekendheid wordt: De auto? Nee joh!'16 augustus 2022Concertganger Josina (58) reist al haar hele leven met het openbaar vervoerMuziekliefhebber Josina is met grote regelmaat in het Amsterdamse ArenA-gebied te vinden. Ze komt en gaat altijd met de trein. Hoewel ze baalt van de drukte na een concert, hoopt ze dat meer mensen...
Een schip met goud uit een sprookje28 mei 2021Recensie van De verzonken kunstschatten van de Vrouw MariaEen gezonken schip uit de achttiende eeuw tjokvol Nederlandse kunstschatten. Deze Vrouw Maria is de hoofdpersoon waarover hoogleraar politicologie Gerald Easter (Boston College) en reisboekauteur Mara...