Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Van toneelspelen tot aan bommen ruimen met robots

De vloek van de farao en de geheimzinnige ziekte

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Als vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal ingewikkelde thema’s uit het stripboek diep ik nog verder uit in vlogs. Vandaag deel 2: robots.

Na het bezoek aan het archeologisch museum vertrekken de vier kinderen naar hun clubhuis, en toont Lina vol trots haar verjaardagscadeau: een robot! Je kunt hem programmeren en allerlei opdrachten laten uitvoeren, zoals je handen schudden en plantjes water geven! Kunnen ze nog meer?

In het stripboek en het lespakket De scarabee en de geheimzinnige ziekte onderzoeken vier kinderen als echte wetenschappers hoe het kan dat enkelen van hen ziek worden, nadat ze een mummie van dichtbij hebben gezien. Tijdens hun zoektocht ontdekken ze dat de wetenschap ontzettend divers is. Zo ontmoeten ze onderzoekers binnen de archeologie, psychologie, virologie en datawetenschap, en daar komt heel veel bij kijken! Eigenlijk te veel om goed in stripvorm uit te leggen. Daarom besloot ik om een aantal ingewikkelde thema’s om te zetten in vlogs. In elke vlog kies ik één onderwerp uit het stripboek uit en ga ik op bezoek bij experts die hier alles over weten. Tijdens de vlogs bombardeer ik de experts met allerlei vragen, eigenlijk een beetje zoals in Het Klokhuis! Vandaag staat het onderwerp ‘robots’ centraal en ben ik welkom bij robotbouwer Edwin Dertien.

KNAW / Eva Hilhorst via Creative Commons

Zoals jullie misschien al weten, heb ik thuis een flinke verzameling aan ‘gadgets’ staan. Tenminste, zo noem ík ze graag. Eigenlijk bestaat het voornamelijk uit maffe hebbedingen en geinig speelgoed. Tussen al die gadgets zit ook een robotje verstopt, genaamd Cozmo. Hij is misschien klein, maar hij heeft een groot brein en een nog groter karakter! Hij kan vrolijk, verdrietig, ongeduldig of enthousiast zijn; eigenlijk net als een mens!

Op bezoek bij robotbouwer Edwin Dertien

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Maar robotica gaat verder dan alleen schattig speelgoed. Zo worden robots ingezet in de gezondheidszorg, in fabrieken, voor militaire doeleinden en zelfs in de ruimte! Vandaag ben ik welkom in de werkplaats van robotbouwer Edwin Dertien.

Wil jij hier meer over weten? Bekijk dan de vlog!

Spitten naar schatten

Benieuwd waar ik de vorige keer op bezoek was? In mijn vorige vlog spitte ik naar schatten met archeoloog Stijn en kwam ik erachter wat zij allemaal onderzoeken. Je ziet het in deze vlog!

Volgende maand ontdek ik de wereld van psychologie, en ga ik op bezoek bij psychologe Merel Molenaar. Kijk je mee?

ReactiesReageer