Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Spitten naar schatten en scherven met archeologie

De vloek van de farao en de geheimzinnige ziekte

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Als vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal ingewikkelde thema’s uit het stripboek diep ik nog verder uit in vlogs. Vandaag deel 1: archeologie

20 mei 2022

“Degene die de slaap van de farao stoort, zal met de vleugels van de dood worden gestraft”. Het klinkt als een onheilspellende boodschap uit het oude Egypte. Dat kan toch niet waar zijn, of wel?

Maar waarom zit een van de kinderen dan ineens onder de rode vlekken nadat hij een scarabee uit het museum meenam? Het lijkt wel de vloek van de farao! Of is er toch iets anders gebeurd?

Daar proberen vier kinderen achter te komen in het stripboek en het lespakket De scarabee en de geheimzinnige ziekte door als wetenschappers te onderzoeken hoe het kan dat enkelen van hen ziek worden, nadat ze een mummie van dichtbij hebben gezien. Tijdens hun zoektocht ontdekken ze dat de wetenschap ontzettend divers is, en de wetenschappers ook! Mannen en vrouwen, jong en oud, werkend in labjas maar soms ook zonder.

Zo ontmoeten ze onderzoekers binnen de archeologie, psychologie, virologie en datawetenschap, en daar komt heel veel bij kijken! Eigenlijk te veel om goed in stripvorm uit te leggen. Daarom besloot ik om een aantal ingewikkelde thema’s om te zetten in vlogs.

In elke vlog kies ik één onderwerp uit het stripboek uit en ga ik op bezoek bij experts die hier alles over weten. Tijdens de vlogs bombardeer ik de experts met allerlei vragen, eigenlijk een beetje zoals in Het Klokhuis! Hoe zie je bijvoorbeeld virussen van maar een miljardste meter in grootte? En welke oude schatten vind je als archeoloog onder de grond? Je ziet het allemaal in deze vlogreeks!

Wat onderzoekt een archeoloog?

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Archeologie

Vroeger liep ik wel eens met een metaaldetector over het weiland bij ons in de buurt. Biep. Biep. Biep. Biep biep biep biep! Dat was het teken! Ik heb iets gevonden! Ik werd daar altijd heel opgewonden van en ik kan me voorstellen dat een archeoloog zich ook zo voelt tijdens een opgraving. Aan de andere kant kon je er ook flink de pest in hebben als je na lang zoeken en graven stuitte op een ingedeukt blikje of een muntje van vijf cent. Maar hoe gaat dit er bij een archeoloog aan toe en wat onderzoeken zij allemaal? Je ziet het in deze vlog!

Volgende maand ontdek ik de wereld van robots, en ben ik welkom in de werkplaats van robotbouwer Edwin Dertien, dus mis het niet!

ReactiesReageer