Mangrovekwal smijt met prikkende granaten21 februari 2020Mangrovekwal smijt met prikkende granatenSnorkelaars in mangrovebossen ervaren vaak plotseling het gevoel van ‘prikkelend water’. Dit mysterieuze fenomeen wordt veroorzaakt door minuscule netelcelstructuren in het slijm van de onderstebov...
'Vooruitgang zit niet in onze genen, maar in onze cultuur'16 maart 2023Interview met geneticus Adam RutherfordTechnologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Faces of ScienceUitnodiging promotie:7 september 2018Sexy avonturen van jongeren op sociale mediaNa zes jaar is het dan zover: mijn proefschrift is af en ik mag het op 4 oktober verdedigen. Alle volgers van Faces of Science zijn uitgenodigd.
Faces of Science‘Deze trein stopt extra op station Het Leven’20 september 2016‘Deze trein stopt extra op station Het Leven’Na bijna vijf jaar heel hard werken zou augustus 2016 de maand worden waarin ik mijn proefschrift zou voltooien. Maar toen gooide het leven roet in het eten en merkte ik hoe klein, hoe onbelangrijk...
Faces of ScienceActa fabula est1 mei 2015Acta fabula estOfwel: Het verhaal is ten einde. Ofwel: Ik heb mijn proefschrift ingeleverd!!!
Van ader tot ader14 oktober 2016Wat er allemaal komt kijken bij een bloeddonatieAls je een ernstig ongeluk hebt gehad, kan het voorkomen dat het nodig is om extra bloed te krijgen. Ook mensen met bepaalde bloedziektes zijn gebaat bij bloedtransfusies. Dit bloed is afkomstig va...
Een gezond kind met CRISPR-Cas17 januari 2020Waar in de prenatale screening past CRISPR-Cas?Voorkomen dat een kind ziek ter wereld komt, kan al met embryoselectie. Dit lijkt vooralsnog veiliger dan een CRISPR-Casbehandeling, dus wat voegt dat nog toe?
De spannendste dagen uit het Apolloprogramma22 mei 2019Recensie documentaire Apollo 11Vijftig jaar geleden waren de ogen van de wereld gericht op de maan. De documentaire _Apollo 11_ laat het hoogtepunt zien van de epische Apollo-onderneming.
Griekse goden komen tot leven14 november 2018Recensie Griekse helden van BoekieBoekieHoudt je kind van verhalen maar vindt het gewone boeken al snel saai? Dan is Griekse helden een aanrader. Het staat vol tekeningen, die deels ook door kinderen zijn gemaakt. Zij brengen de verhalen...
Studenten ontwerpen naald die zichzelf terugtrekt8 november 2018Studenten ontwerpen naald die zichzelf terugtrektMisprikken is een belangrijk probleem bij dialyse. Het kan leiden tot complicaties zoals een onderhuidse bloeding of infectie. Een studententeam van het LUMC komt met een oplossing: een naald die zich...
5 vragen over boostervaccinaties21 september 20225 vragen over boostervaccinatiesDe komende maanden kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik krijgen. Maar waarom is dit nodig? NEMO Kennislink vroeg het aan hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els.
Insecten op ons bord16 september 2022Hoe komen we over de walging heen?Insectenburgers of gevriesdroogde sprinkhanen. Ze worden gepromoot als een even voedzaam, maar duurzamer alternatief voor vlees. Toch laten de meeste mensen ze links liggen.
Een prik tegen hiv25 maart 2022Een prik tegen hivHet hiv-virus muteert te snel voor een traditioneel vaccin. Tijdens de pandemie raakte de ontwikkeling van RNA-vaccins in een stroomversnelling. Kunnen deze vaccins wél beschermen tegen hiv?
Vermindert een coronavaccinatie long covid?23 juni 2021Vermindert een coronavaccinatie long covid?Zowel in binnen- als buitenland zijn er meldingen van mensen met long covid die opknappen na vaccinatie. Kan een vaccin langdurige klachten verlichten?
Diep in de Nederlandse bodem zoeken naar zwarte gaten6 mei 2022360 miljoen jaar oud Devoongesteente is het ideale bed voor de Einstein TelescopeNederland reserveert 912 miljoen euro voor de Einstein Telescope. Met proefboringen prikken wetenschappers in de Zuid-Limburgse bodem om te zien waar het immense ondergrondse laboratorium past.
Faces of ScienceSlim bloedvat voor dialysepatiënt22 juli 2020Slim bloedvat voor dialysepatiëntDoor slimme plastics in je lichaam te implanteren kunnen we cellen uit je lijf aantrekken en aansturen vanuit dit kunstmatige bloedvat. Uiteindelijk groeit het uit tot een lichaamseigen bloedvat!
Faces of ScienceEen diverser onderzoeksveld7 juli 2020Een diverser onderzoeksveldHoe inclusief is je onderzoeksveld? En hoe zorg je ervoor dat je studie diverser en toegankelijker wordt voor iedereen?
Faces of ScienceHoe een slechte internetverbinding je onaantrekkelijk maakt12 mei 2020Hoe een slechte internetverbinding je onaantrekkelijk maaktHet is de zoveelste online meeting van vandaag. Mijn hoofd voelt zwaar en mijn ogen prikken. Wat doet al dat online meeten eigenlijk met je?