Je leest:

Griekse goden komen tot leven

Griekse goden komen tot leven

Recensie Griekse helden van BoekieBoekie

Auteur: | 14 november 2018

Houdt je kind van verhalen maar vindt het gewone boeken al snel saai? Dan is Griekse helden een aanrader. Het staat vol tekeningen, die deels ook door kinderen zijn gemaakt. Zij brengen de verhalen over Griekse goden en spannende avonturen van helden tot leven.

Er zijn genoeg jeugdboeken die over geschiedenis gaan, maar dat zijn vaak verzonnen verhalen die zich in vroegere tijden afspelen. Wanneer het niet verzonnen is, vinden kinderen het al snel te veel op een schoolboek lijken. De makers van Griekse helden hebben daar iets aardigs op gevonden. Zij maakten een boek vol spannende verhalen uit de klassieke Oudheid. Spelenderwijs leren kinderen zo meer over Griekse mythen, goden en helden.

Niet voor allerkleinsten

Het boek begint met verhalen over het ontstaan van de aarde, de Griekse goden en hun onderlinge geruzie. Het zijn net mensen… Daarna dalen we via halfgoden & Griekse helden af naar de gewone stervelingen die voorkomen in mythische verhalen. De langere verhalen zijn soms wel wat ingewikkeld, vooral door de vele vreemd klinkende namen uit de Oudheid. En hier en daar is het, zoals het de Griekse mythologie betaamt, wel wat gewelddadig. Dit boek is dan ook niet voor de allerkleinsten.

Meer kinderboeken over wetenschap

Voor de feestdagen van 2018 recenseren de redacteuren van NEMO Kennislink een groot aantal kinderboeken met een wetenschappelijk tintje voor in de schoen of onder de kerstboom. Lees hier alle recensies.

Er staat geen leeftijdsindicatie bij, maar ik denk aan de bovenbouw van de basisschool. En als je het toch al eerder wil (voor)lezen, kun je ook door de verhalen hoppen en de makkelijkere stukjes uitzoeken of alleen de tekeningen bekijken. Je hoeft namelijk niet per se vooraan te beginnen. Omdat het boek zo afwisselend is en er kleurig uitziet, zal het ook kinderen aanspreken die het lastig vinden om zich op lange stukken tekst te concentreren.

Cycloopje prik

Het boek Griekse helden heeft meer weg van een vakantie-doeboek dan van een leesboek. Er staan gedichten in, verhaaltjes, stripjes, een theaterstuk om in de klas op te voeren, heel veel tekeningen en spelletjes. En dit allemaal in de tijd van de oude Grieken. Wat dacht je van Cycloopje prik? Teken deze woeste reus met één oog na, maak voor elke deelnemer drie losse ogen en probeer die geblinddoekt op de cycloop te prikken!

De korte stukjes van het Grieks ABC zijn een mooi voorbeeld van leren door middel van verhaaltjes. Bij elke Griekse letter, inclusief de uitspraak, staat een stukje met verrassende weetjes. Zo komt je kind erachter waar Pandora’s doos vandaan komt of hoe de slijmende hoveling Damokles onder een zwaard terechtkomt… Voor ouders, die deze uitdrukkingen wel kennen maar het verhaal erachter niet altijd, is dit ook leuk om voor te lezen.

Illustratiewedstrijd

Griekse helden is niet alleen een boek, maar ook een bijzonder project waardoor het voor mij een extra gunfactor heeft. Kinderen hebben er namelijk zelf aan meegewerkt. De illustraties zijn gemaakt door kinderen en beginnende illustratoren die mee deden aan de internationale illustratiewedstrijd Start Award. De tekst is tot stand gekomen met hulp van classicus Hein van Dolen, maar ook hier hebben kinderen zelf bijdragen geleverd.

Griekse Helden is uitgegeven door BoekieBoekie van stichting Autoped, met het mooie doel ‘om kinderen en jongeren uit te dagen, te verleiden en aan te moedigen om boven zichzelf uit te stijgen door middel van taal en/of beeld en zo hun de kans te geven hun talent te ontdekken’, aldus hun website.

Uitgelicht door de redactie

Sociale Wetenschappen
We gaan naar de maan

Neurowetenschappen
ChatGPT kan goed papegaaien

Techniek
Vijf vragen over ChatGPT

Mocht je kind geïnspireerd raken door dit mooi geïllustreerde boek, kan het ook eigen illustraties inzenden voor 7 januari 2019. Wie weet komen ze dan wel in het nieuwe BoekieBoekie van 2019 met als onderwerp Pinocchio. De voorwaarden zijn te vinden op de wedstrijdwebsite (internationaal dus in het Engels) startaward.

Boek

Griekse helden, Jet Manrho e.a. (2018, Stichting Autoped/ BoekieBoekie Rotterdam)

Op de site van BoekieBoekie staan nog meer leuke dingen om te lezen en te doen uit de Oudheid, zoals het maken van goddelijke honing-noten snoepjes. Dit is het recept.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 november 2018

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.