Na zes jaar is het dan zover: mijn proefschrift is af en ik mag het op 4 oktober verdedigen. Alle volgers van Faces of Science zijn uitgenodigd.
Sinds de start van mijn promotie-onderzoek in 2012 heb ik ontzettend veel geleerd over jongeren, vooral door goed naar jongeren te luisteren.
Maar ook door mijn observaties en gesprekken te analyseren met behulp van literatuur, en door die analyses te bespreken met mijn begeleiders en collega’s. In totaal schreef ik zeven hoofdstukken voor mijn proefschrift ‘Sexy adventures: An ethnography of youth, sexuality and social media’.
Champagne
Toen de leescommissie, bestaande uit drie wetenschappers, het manuscript goedkeurde, was het feest. Daarmee was het werk echter nog niet gedaan: ik moest er nog een boek van maken. Dat betekende ten eerste het toevoegen van een aantal teksten, zoals een dankwoord, samenvatting en biografie. Vervolgens brainstormde ik met een vriendin, die ook vormgever en uitgever is, over de vormgeving van het boek (papiersoort, lettertype, omslag).
Zij maakte een aantal drukproeven, waar we samen nog wat typ- en taalfouten uitpikten. Ook mijn promotor deed nog een laatste controle. Een van de meiden uit mijn onderzoek maakte een prachtige omslagtekening. Dit alles was nog best veel werk, en in het hele proces moesten natuurlijk het budget en de planning goed in de gaten gehouden worden. Ik was dan ook apetrots toen ik daadwerkelijk de gedrukte versie van mijn proefschrift in handen had. Tijd voor champagne!
Nu nog de verdediging
Daarna begon ik met de voorbereiding van de verdediging van mijn proefschrift: een datum prikken, de zaal reserveren, de promotiecommissie compleet maken, de receptie en het feest organiseren, een presentatie voorbereiden. Gelukkig werd (en word) ik hierbij goed geholpen door mijn twee paranimfen. Hun formele taak is om mij te vervangen als ik mijn proefschrift niet kan verdedigen, bijvoorbeeld door ziekte. In de praktijk zijn zij vooral ceremoniemeesters en helpen ze met de organisatie van de verdediging en het feest.
Ik kijk ernaar uit om mijn onderzoeksbevindingen te presenteren en verdedigen. Tijdens de ceremonie vertel ik eerst in tien minuten wat mijn belangrijkste bevindingen zijn (het lekenpraatje)
Vervolgens stelt een commissie van zes wetenschappers kritische vragen over het proefschrift, waarop ik zo goed mogelijk antwoord probeer te geven. Als ik dit naar tevredenheid doe, mag ik mij na afloop van de ceremonie doctor noemen en is er tijd om hier met alle aanwezigen op te proosten.
De promotie vindt plaats op 4 oktober, om 14.30 uur, in Nijmegen. Het is een openbare bijeenkomst, dus iedereen die geïnteresseerd is, is welkom.
Hopelijk tot dan!