Leren lezen draait om méér dan letters en klanken22 november 2022Online spel leert kinderen spelenderwijs lezenNederlandse kinderen lezen steeds slechter. Wat gebeurt er precies in het hoofd van een kind dat leert lezen? Nijmeegse onderzoekers ontwikkelden een online spel dat dit ontwikkelingsproces ondersteun...
'We dragen allen verantwoordelijkheid voor de taal die we gebruiken'9 september 2022Interview met Peter Hagoort over taal en oorlogWaarom voeren mensen oorlog? NEMO Kennislink bekijkt deze vraag vanuit verschillende wetenschapsdisciplines. Deze keer cognitiewetenschapper Peter Hagoort over de macht va...
Literatuur lezen goed voor taalbegrip - en meer9 december 2020Literatuur lezen goed voor taalbegrip - en meerLezers van literatuur begrijpen taal makkelijker, zo toont Nijmeegs onderzoek aan. En dat is niet het enige wetenschappelijk bewezen positieve effect van lezen.
Een sprintje trekken in je spraak24 september 2020Een sprintje trekken in je spraakMet een vriend spreek je meestal sneller dan tijdens een sollicitatiegesprek. Voor een goede communicatie is het belangrijk dat we onze spreeksnelheid kunnen aanpassen. Hoe we dat doen onderzocht Joe ...
Supernova-explosies (her)schrijven de geschiedenis van de kosmos20 oktober 2020Supernova-explosies (her)schrijven de geschiedenis van de kosmosHoe ontstaan supernova's en waarom zijn ze zo innig verweven met het lot van het heelal?
'Neehee, die tentstok moet dáár!'13 juli 2020Taaltalent Marlou Rasenberg onderzoekt hoe mensen in sociale interactie op één lijn komenSamen een tent opzetten is voor velen de ultieme relatietest. Hoe maak je de ander duidelijk waar die ene stok moet? Marlou Rasenberg onderzoekt hoe mensen met woord en gebaar op één lijn zitten.
Babypraat schaadt taalontwikkeling niet - integendeel zelfs22 april 2020Grootschalige replicatiestudie bevestigt belang van kindgerichte spraakBij een klein kind passen we vaak onze spraak aan. 'Praat toch normaal', zeggen sommigen, maar kinderen blijken die kindgerichte spraak juist te waarderen.
Speuren naar stotteren in het DNA3 maart 2020Speuren naar stotteren in het DNAWelke genen spelen een rol bij stotteren? Onderzoekers van het Max Planck Instituut en het Erasmus MC zoeken het uit. NEMO Kennislink-redacteur Erica stottert zelf ook en doet mee aan het onderzoek.
Het verhaal als sociaal laboratorium25 oktober 2019Het verhaal als sociaal laboratoriumDe journalistiek wordt steeds verhalender. Een nieuwsbericht over een moord lees je bijvoorbeeld vanuit het perspectief van een slachtoffer of zelfs een dader. Dit heeft voordelen, maar is niet alleen...
Faces of ScienceIn de geest van Albert Einstein20 januari 2020Conferentie in BerlijnNet voor de kerst was ik op een conferentie in Berlijn waar bijna honderd jaar geleden Albert Einstein, Max Planck en Max von Laue in dezelfde collegezaal zaten!
Flitst je leven aan je voorbij als je sterft?8 april 2022Hersenactiviteit van stervende man voor het eerst geregistreerdHersengolven van een stervende man lijken te suggereren dat het geheugen actief is op het moment van overlijden. Dat past binnen het idee dat je leven aan je voorbij flitst, maar hoe zeker is dat?
Waarom menselijke taal te complex is voor een computer16 februari 2022Waarom menselijke taal te complex is voor een computerChatbots, online vertaaldiensten... steeds vaker 'praten' we met een computer, maar dat verloopt verre van ideaal. Cognitiewetenschapper Andrea Martin ontwikkelt een taalmodel dat beter kan werken.
IngeZoomd: Oog in oog3 augustus 2021IngeZoomd: Oog in oogOogcontact tijdens een gesprek is prettig én nuttig. Toch wil je elkaar niet de hele tijd recht in de ogen aankijken, dat wordt ook al snel ongemakkelijk. Hoe zit dat tijdens online meetings?
IngeZoomd: 'Goed, nou, doei hè!'17 augustus 2021IngeZoomd: 'Goed, nou, doei hè!'Heb je je eindelijk door die lange online meeting heengeworsteld, rest je nog die ongemakkelijke afsluiting. Waarom is dat toch steeds zo vreemd? Kan dat niet beter?
IngeZoomd: Aan de beurt30 juli 2021IngeZoomd: Aan de beurtDe ene keer praat je door elkaar heen en het volgende moment valt er een ongemakkelijke stilte: beurtwisselingen tijdens online meetings verlopen niet altijd even soepel. Hoe komt dat en kan het beter...
IngeZoomd: Voor de webcam14 juli 2021IngeZoomd: Voor de webcamTijdens online bijeenkomsten wil je goed overkomen. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook communicatief. Hoe kun je dan het best je webcam plaatsen? NEMO Kennislink vroeg he...
'Astronomie is als een boswandeling'25 juni 2021Leverde Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel hét bewijs voor het bestaan van zwarte gaten?Als het heelal een woud is, dan zag Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel het grootste monster dat er woont: een kolossaal zwart gat. Hij observeerde het jarenlang en bewondert het nog steeds.
Plato of plateau? Handgebaar beïnvloedt wat je hoort29 januari 2021Plato of plateau? Handgebaar beïnvloedt wat je hoortTaalwetenschappers uit Nijmegen en Tilburg laten zien dat een handgebaar beïnvloedt wat je hoort: ‘servies’ of ‘Servisch’.