Bloemen tegen dijkdoorbraak
Bijna de helft van de Nederlandse dijken is afgekeurd. Ophogen kan, verstevigen met stenen en beton ook, maar als het aan Hans de Kroon ligt worden het bloemen.
Bijna de helft van de Nederlandse dijken is afgekeurd. Ophogen kan, verstevigen met stenen en beton ook, maar als het aan Hans de Kroon ligt worden het bloemen.
Nederlanders voelen zich veilig achter hun hoge dijken. Op tekeningen gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’ zijn daarentegen wel overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging te zien.
Op klimaatverandering kan een stad maar beter voorbereid zijn. Wageningse onderzoekers ontwierpen een vergezicht van de stedelijke omgeving over honderd jaar. Zo ziet een dag uit het leven van een Arnhemmer in 2120 eruit.
Een overstroming kon heel Nederland overkomen, maar niet het heuvelland van Zuid-Limburg, dacht Riny Lemmens (68), gepensioneerd basisschooljuf en weduwe. Totdat het water in juli 2021 haar dorp Geulle overspoelde. Samen met haar vriend probeert ze het leven op te pakken na de ramp.
Hoe zorgen we ervoor dat de inwoners van Nederland droge voeten houden? Onderzoeksinstituut Deltares maakte een studie van vier strategieën, waarbij we eilanden als buffer voor de kust gebruiken, de rivieren afsluiten of de zee flink de ruimte geven.
De Afsluitdijk krijgt voor het eerst een grondige renovatie. Onderzoekers lieten alvast een ‘superstorm’ los op een stukje testdijk.
Er worden steeds meer innovatieve oplossingen bedacht om Nederland te beschermen tegen water. Zo gaat Rijkswaterstaat de Houtribdijk in het IJsselmeer veiliger maken door zand te gebruiken, wat een wereldprimeur is.
De Afsluitdijk voldoet niet meer aan de laatste veiligheidseisen. Om de veiligheid van Nederland weer tot 2050 te kunnen garanderen doet Rijkswaterstaat verschillende aanpassingen waarbij ze rekening houdt met zowel veiligheid als natuur.
Door het veranderende klimaat krijgt Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. Vooral steden hebben hier last van. Hoe komt dit en welke maatregelen worden er genomen?
Rotterdam kondigt code rood aan vanwege schade door de Japanse duizendknoop. Marlies ter Voorde schreef in 2017 over dit lastige onkruid.
In Gouda is het startschot gegeven om de IJsseldijk met een nieuwe technologie te versterken. Deze methode is geschikt voor plekken waar dijken door ruimtegebrek niet kunnen worden opgehoogd.
Een stormvloed op de Noordzee en veertig dijkdoorbaken. Niemand in Nederland weet dan of het twee uur of twee dagen duurt voordat het water ons huis bereikt. Masterstudente Louise Klingen van de TU Delft ontwikkelde een overstromingsmodel waarmee in 15 minuten het verloop van elke overstroming...
Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, heeft al jaren te kampen met bodemdaling. In combinatie met de mondiale zeespiegelstijging door klimaatverandering, zal rond het jaar 2025 ongeveer tien procent van het westelijke deel van de stad onder de zeespiegel liggen.
Ruim 30 procent van de overstromingen die de afgelopen 500 jaar in zuidwest Nederland plaatsvonden, zijn doelbewust veroorzaakt. In oorlogstijd liet men regelmatig stukken land onder water lopen om de vijand tegen te houden of weg te jagen.
De IJssel kan plaatselijk maar liefst 71 cm dalen als de nieuwe hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld in gebruik wordt genomen. Deze maatregel is onderdeel van het nationale project Ruimte voor de Rivier, waarmee Nederland zich opmaakt voor een hogere watertoevoer bij Lobith naar 16.000 ku...
De watersnoodramp van 1916 trof grote delen van ons land, vooral de gebieden langs de kusten van de toenmalige Zuiderzee. Deze haast vergeten ramp gaf de verdere aanzet tot de uiteindelijke bouw van de Afsluitdijk. Op 25 september is het precies 81 jaar geleden dat het de dijk openging voor ve...
Door de zwaarste overstromingen sinds vijftig jaar staat Venetië voor 70 procent onder water. Aardwetenschapper Gilles Erkens vertelde over de gevaren van bodemdaling voor kuststeden.
Journaliste en water-expert Tracy Metz werd benaderd door een Amerikaans jongetje van elf dat zich zorgen maakt over overstromingsgevaar. In haar speciaal voor Kennislink geschreven column denkt ze hardop na over een antwoord.
Tegen welke waterstanden moeten onze dijken bestand zijn? Een lastige vraag, want we meten het waterpeil in Nederland pas sinds 1772. Willem Toonen van de Universiteit Utrecht keek tijdens zijn promotie-onderzoek verder terug in de tijd.
De natuur geeft en neemt. Van dat laatste houden we helemaal niet wat betreft natuurrampen. Tussen 2000 en 2009 kwamen wereldwijd ruim 78.000 mensen per jaar om door deze rampen. Rampjaar 2010, waarin bijna 300.000 mensen de dood vonden, is niet meegerekend. Wat zijn de dodelijkste natuurrampe...
Als het klimaatakkoord niet wordt nageleefd, zou de zee harder kunnen stijgen dan onze dijken aankunnen. Wat gebeurt er als de zeespiegel vijf meter stijgt?
We maken ons als laaggelegen land terecht zorgen over de zich versnellende zeespiegelstijging. Regionaal kunnen echter grote verschillen optreden ten opzichte van het gemiddelde. Een schokkend voorbeeld komt van de andere kant van de Atlantische Oceaan.
Spiksplinternieuwe veestallen verrijzen momenteel op opgehoogde stukken landbouwgrond in de Overdiepse polder, in Noord-Brabant. De moderne terpen zijn bestand tegen het vollopen van de polder, een maatregel om ervoor te zorgen dat Den Bosch in perioden van extra neerslag droge voeten houdt.
Sneeuwvlokjes, verkeersstromen en overstromingen: ze hebben allemaal een fractale structuur. Componisten door de eeuwen heen hebben diezelfde structuur in hun muziek verwerkt. Ons brein is blijkbaar dol op die patronen.
Met de juiste vrienden kom je op plekken waar je in je uppie nooit was gekomen. Die regel blijkt ook voor planten te gelden. Door rijstplanten een handje te laten schudden met speciale schimmels, is het Amerikaanse onderzoekers gelukt om de plant weerbaar te maken tegen natuurrampen.
Het waterpeil van de rivier de Mississippi heeft een recordhoogte bereikt. Hoger nog dan bij de hevige overstromingen van 1927, toen er meer dan 250 doden vielen en 700.000 mensen geëvacueerd moesten worden. En het water blijft maar stijgen.
Het weer voorspellen lukt steeds beter. Dankzij geavanceerde simulatie-modellen kan tegenwoordig ook het ontstaan van zeer extreem weer worden nagebootst. Achteraf, in elk geval.
De afgelopen twintig jaar vielen in Afrika ruim 15.000 doden ten gevolge van overstromingen. Dat waren er ongeveer vijf keer meer dan in de twintig jaar daarvoor en bijna tien keer zoveel als in de periode van 1950 tot 1970. De klimaatverandering lijkt zijn tol te eisen… Of toch niet?
Na de ramp in Haïti in januari dit jaar volgde in augustus al snel de volgende ramp; overstromingen in Pakistan. Nederlanders werden weer aangesproken op hun vrijgevigheid om een rampgebied steun te bieden. In veel gevallen zag men er dan ook vanaf om geld te doneren. Misschien is het wel te l...
Onderzoekers binnen het innovatieprogramma Flood Control 2015 hebben een testsysteem gebouwd dat meerdere dijkmonitor systemen bundelt om de sterkte van dijken en de kans op een overstroming continu te berekenen. Dit wordt gedaan met gegevens uit sensoren. Het robuuste netwerk kan de informati...