Betere keuzes dankzij kleine zetjes in de juiste richting
We weten vaak wat de beste keuze is, maar gedragen ons er niet naar. Het boek ‘Nudging’ laat zien hoe kleine zetjes in de gewenste richting, zogenoemde nudges, kunnen helpen.
We weten vaak wat de beste keuze is, maar gedragen ons er niet naar. Het boek ‘Nudging’ laat zien hoe kleine zetjes in de gewenste richting, zogenoemde nudges, kunnen helpen.
Bewustzijn is maar een gek ding. Soms beseffen we ons dat we bestaan, dat alle ervaringen die we beleven allemaal bij die ene persoon horen: jijzelf. Maar soms is ons bewustzijn er even tussenuit. Als we slapen bijvoorbeeld. Nieuw onderzoek werpt licht tussen de overgang tussen die twee toesta...
Mensen denken dat ze weten wat ze willen. Maar onze voorkeuren blijken heel simpel te kunnen worden gemanipuleerd, zo blijkt uit gedragseconomisch onderzoek. In onze voorgeprogrammeerde reacties op bepaalde signalen hebben we wel wat weg van een kolonie mieren.
Rechtsspraak is niet perfect, deels omdat rechters ook maar mensen zijn. Maar dat is belangrijker dan gedacht, zegt nieuw onderzoek. Israëlische rechters oordeelden na een lunchpauze veel milder dan vlak ervoor. Maar het onderzoek rammelt, en is niet vergelijkbaar met Nederland.
Volgens economen kiezen we rationeel. Dit te eenzijdig uitgangspunt leidt tot interessant onderzoek.
Soms is een opmerking zo subtiel discriminerend, dat we het nauwelijks opmerken. Onbewust komt de boodschap echter wel aan, want we voelen meer afstand tot de persoon door wie we gediscrimineerd worden. Bovendien hebben onze prestaties eronder te lijden.
Ik ben stoer, ik drink niet. Met dit soort uitspraken probeert de overheid jongeren al geruime tijd bewust te maken over de gevaren van alcohol. Weinig effectief, volgens verslavingsdeskundige Reinout Wiers. Volgens hem zijn jongeren ongevoelig voor rationele argumenten als het om drinken gaat...