Vrouwen in de natuurwetenschap
In de geschiedenisboeken kom je ze vrijwel niet tegen: vrouwen die belangrijke natuurwetenschappenlijke ontdekkingen deden. Margriet van der Heijden schreef een uitstekend boek vol biografische schetsen.
In de geschiedenisboeken kom je ze vrijwel niet tegen: vrouwen die belangrijke natuurwetenschappenlijke ontdekkingen deden. Margriet van der Heijden schreef een uitstekend boek vol biografische schetsen.
Als het heelal een woud is, dan zag Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel het grootste monster dat er woont: een kolossaal zwart gat. Hij observeerde het jarenlang en bewondert het nog steeds.
Hoofdredacteur Leon Heuts vraagt de vakredacteuren om een eerste duiding en blikt met hen alvast vooruit op de impact van het gelauwerde onderzoek op de wetenschap en de samenleving.
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Ethiopische premier Abiy Ahmed Ali. Dat leidde wereldwijd tot lovende reacties, maar kleven er ook schaduwkanten aan deze beslissing?
Dit is een bijzonder jaar voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Er zijn niet één, maar twee winnaars: Olga Tokarczuk in 2018 en Peter Handke in 2019.
Mobiele telefoons, laptops, elektrische fietsen; ze gebruiken allemaal de lithium-ion-batterij. Goodenough, Whittingham en Yoshino vonden deze uit.
William Kaelin, Peter Ratcliffe en Gregg Semenza krijgen de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor hun onderzoek naar zuurstofdetectie in cellen.
De Nobelprijswinnaar Gérard Mourou die een echte krachtpatser van de laser maakte, voorziet nog veel meer mogelijkheden voor zijn uitvinding.
De Nobelprijs voor Scheikunde gaat naar Frances Arnold, George Smith en Sir Gregory Winter, voor hun gecontroleerde evolutie van eiwitten in het lab.
In honderd jaar tijd is er twaalf keer een Nobelprijs toegekend aan immunologisch onderzoek. Het begon in 1901 met Emil von Behring voor zijn werk aan serumtherapie van difterie. En eindigde in 2011 met Ralph Steinman voor zijn werk aan dendritische cellen.
Drie hedendaagse Nobelprijswinnaars en een 19e-eeuwse Groningse wetenschapper zijn in ‘ECHT nano’ de belangrijkste gesprekspartners van wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout.
De eerste detectie van zwaartekrachtgolven in 2015 leverde twee jaar later al een Nobelprijs op. Toch was de aanloop naar de spectaculaire ontdekking lang, zo vertelt prijswinnaar Barry Barish.
De Nobelprijs voor Economie gaat naar Richard H. Thaler voor zijn bijdragen aan de gedragseconomie. Door het werk van Thalers hebben economen en beleidsmakers beter zicht op wat schijnbaar irrationeel koop- en aanschafgedrag in de hand werkt.
De Nobelprijs voor de Scheikunde 2017 is toegekend aan Jacques Dubochet, Joachim Frank en Richard Henderson voor de ontwikkeling van de cryo-elektronenmicroscopie.
Ben jij tegen de hoge bonussen die medewerkers in de financiële wereld vaak ontvangen? Dan is de toekenning van de Nobelprijs voor de economie aan de economen Oliver Hart en Bengt Holmström een kleine opsteker. Hun bijdragen aan de contracttheorie bevatten aanknopingspunten voor betere contrac...
Santos beëindigde de langdurigste burgeroorlog ter wereld – dacht het Nobelcomité. En toen wees het Colombiaanse volk het vredesakkoord af. Daarmee is de kans op vrede in Colombia nog niet meteen helemaal verkeken, maar het roept toch de vraag op of deze vredesprijs niet te vroeg kwam. Of geef...
De Nobelprijs voor de Chemie 2016 gaat naar een Franse, een Britse en een Nederlandse chemicus. Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart en Ben Feringa hebben laten zien hoe je ’s werelds kleinste machines kunt maken.
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar drie van oorsprong Britse fysici. David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz speelden een belangrijke rol in het begrip van zogenoemde topologische materialen.
De Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde gaat dit jaar naar de Japanner Yoshinori Ohsumi. Hij ontrafelde de mechanismen achter autofagie, een proces dat cellen in staat stelt om eigen onderdelen af te breken.
Vreemd genoeg won Andrew Wiles, die in 1994 de Laatste Stelling van Fermat bewees, pas dit jaar een van de meest prestigieuze prijzen voor wiskunde, de Abelprijs. Daarom mocht hij formeel nu pas bij het feestje van de prijswinnaars zijn, het Heidelberg Laureate Forum. Niettemin kreeg hij alle ...
Stamcellen spelen een steeds belangrijkere rol in medisch onderzoek. Een simpele weergave van het proces om stamcellen te maken.
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar vier Tunesische organisaties: vakbond UGTT, een mensenrechtenorganisatie, een werkgeversorganisatie en een Orde van Advocaten. Zij ontvangen de prijs voor hun inzet bij het realiseren van een vreedzame overgang naar een democratie in Tunesië.
In ons DNA gaat doorlopend van alles mis. Toch leven we gewoon door. Dankzij het werk van Tomas Lindahl, Paul Modrich en Aziz Sancar weten we hoe onze cellen steeds weer alle fouten repareren. Ze kregen er de Nobelprijs voor de Scheikunde 2015 voor.
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanner Takaaki Kajita en de Canadees Arthur B. McDonald. De deeltjesfysici ontdekten dat neutrino’s – kosmische deeltjes die ons continu in grote getale bereiken – wisselen tussen drie gedaantes en daarom massa moeten ...
Sinds 2013 komen in Heidelberg elk jaar winnaars van de vier grote internationale prijzen voor wiskunde en informatica bij elkaar. Bovendien worden tweehonderd jonge onderzoekers en studenten van over de hele wereld ingevlogen om zich te laven aan hun rijpe wijsheid. Alles op kosten van een gr...
Een vreemde gril van het noodlot: John Nash en zijn vrouw Alicia kwamen net terug uit Noorwegen, waar Nash de Abelprijs in ontvangst nam. De taxi van het vliegveld terug naar huis kwam bij een inhaalmanoeuvre frontaal in botsing met een tegenligger, wat Nash en zijn vrouw fataal werd.
De Nobelprijs voor de Vrede 2014 gaat naar twee personen: de Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi. Ze krijgen de prijs voor hun strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs.
De Nobelprijs voor de Scheikunde 2014 gaat naar Eric Betzig, Stefan W. Hell en William E. Moerner voor werk aan hoogresolutie fluorescentiemicroscopie. Ze wisten de barrière te doorbreken die lang de mogelijkheden van lichtmicroscopie beperkte.
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura voor hun onderzoek dat in de jaren negentig de basis vormde voor blauwe ledlampjes. Tegenwoordig worden deze leds gebruikt in zuinige en robuuste witte lampen die langzaamaan de wereld veroveren...
De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaan in 2014 naar de Amerikaan John O’ Keefe en het Noorse echtpaar May-Britt en Edvard Moser. Zij krijgen de prijs voor de ontdekking van het positioneringssysteem in de hersenen; onze innerlijke GPS.