Mondje dicht!4 november 2024Wereldtalen: taboetalenTaal kan ook anders dan de klanken, woorden en zinnen die wij spreken. In de serie Wereldtalen onderzoeken we de brede variatie in talen in de wereld. Deel 4: taboetalen.
Mondkapjes als communicatief struikelblok6 mei 2020Mondkapjes als communicatief struikelblokDe roep om bredere invoering van het verplichte mondkapje klinkt steeds luider. Het kabinet heeft nu het OMT om advies hierover gevraagd. NEMO Kennislink onderzocht de gevolgen voor horenden en doven.
Faces of ScienceMet open mond kijken ze je aan of je gek bent23 december 2014Uitstapjes naar de middelbare schoolVan sexy schilderingen tot een dronken Hercules in je tuin, niets te gek voor de Romeinen.
'Niezen in de elleboog is niet de goede oplossing'30 juli 2020Interview met Ruud Verdaasdonk over aerosolen en druppels bij het coronavirusVanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Maar hoe goed werken mondkapjes? NEMO Kennislink legde die vraag eerder voor aan Ruud Verdaasdonk.
De aardopwarming: van woorden naar daden20 juli 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenAl honderd jaar geleden wezen wetenschappers erop dat de grootschalige CO₂-uitstoot van de industrie de temperatuur op aarde flink kon doen stijgen. Toch wordt er pas de laatste decennia actie onderno...
Hoe ons denken over embryo's is veranderd2 mei 2023Recensie Ei, foetus, baby van Trudy DehueWetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor _citizen science_.
Taal zit in de verbindingen7 maart 2023Taal zit in de verbindingenTaal zit in je linkerhersenhelft, leren we op school. Een hardnekkig misverstand, weten deskundigen inmiddels. Om taal te gebruiken en te begrijpen, hebben we ook de andere helft nodig én de zenuwbane...
De mens stamt niet af van de aap15 maart 2023De mens stamt niet af van de aapIn de serie 'Even over evolutie' gaat het over wijdverbreide misvattingen over de evolutie. Zo denken veel mensen dat wij afstammen van mensapen, zoals de chimpansee. Dat is echter niet waar.
Eén jaar oorlog in Oekraïne: vrede of verdere escalatie?16 februari 2023Eén jaar oorlog in Oekraïne: vrede of verdere escalatie?Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Is deze oorlog anders dan andere oorlogen? Twee wetenschappers analyseren de situatie.
Meer microchips van Europese makelij8 februari 2023Meer microchips van Europese makelijDe Europese Unie gaat flink investeren om de chipproductie op eigen bodem flink op te schroeven. In 2030 moet een vijfde van alle chips uit Europa komen. Experts uit de industrie zelf hebben hun beden...
De bindingsangst van Mondriaan28 september 2017Recensie boek ‘Vrouwen in het leven van Piet Mondriaan’Voor het eerst zijn de vrouwen in het leven van Mondriaan in een overzichtelijk boek bijeen gebracht. Zo wordt duidelijk welke belangrijke rol zij hebben gespeeld in het leven van de kunstenaar. Ho...
Mond open, licht aan5 juni 2015Afwijkingen in wangslijmvlies mogelijk vroege indicator voor kankerDeze zomer starten TNO en het Erasmus MC een klinische studie naar het gebruik van licht om kanker in een vroeger stadium op te sporen. Deze experimentele techniek kan wel...
Van mondkapmeeuw tot verslikvis5 september 2024Interview met Kees Moeliker over ‘De Kikkerkamasutra’De elastiekooievaar, mondkapmeeuw en chassiskolibrie. Allemaal gingen ze dood door menselijk gedrag. Met ‘De Kikkerkamasutra’ houdt Kees Moeliker ons op droogkomische wijze een spiegel voor.
De mond vol van de voedseltransitie3 november 2017Interview met Joris Lohman, docent voedseltransitie en ondernemerDuurzaam voedsel. In het publieke debat heeft men er de mond vol van. Maar hoe ziet een duurzaam voedselsysteem er uit? Joris Lohman is opgeleid tot politicoloog en is ondernemer. Hij wil voortmake...
Gedrag micro-organismen voorspelt mond- en keelkanker2 juli 2021Gedrag micro-organismen voorspelt mond- en keelkankerAmerikaanse wetenschappers ontwikkelden een test om mond- en keelkanker te ontdekken. Het enige wat ze nodig hebben, is een beetje spuug.
'Door mondkapjes gaan we ons niet anders gedragen'25 september 2020Antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard onderzoekt het effect van mondkapjes op gedragMet mondkapjes op gedragen mensen zich niet anders dan zonder, zo zag antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard. NEMO Kennislink sprak hierover met haar.
'Onbegrijpelijk dat mondkapjes op drukke plekken niet verplicht zijn'12 augustus 2020Lezersvragen aan luchtstroomexpert Ruud VerdaasdonkOp ons artikel over luchtstromen en mondkapjes kwamen veel reacties binnen. We leggen er een aantal voor aan hoogleraar Ruud Verdaasdonk.
'Op Blue Monday zit ik in het blauwe licht te zoomen'5 januari 2022'Op Blue Monday zit ik in het blauwe licht te zoomen'Op Blue Monday ‘s avonds in het blauwe licht van je scherm de zoveelste Zoom-bijeenkomst bijwonen. Is dat wel zo slim? Redacteur Erica Renckens gaat het doen, om tijdens The Art of Zoom ee...