Naar de content

'Op Blue Monday zit ik in het blauwe licht te zoomen'

Een laptop op bed met een koptelefoon op. Over de afbeelding zit een blauwe filter.
Een laptop op bed met een koptelefoon op. Over de afbeelding zit een blauwe filter.
PxHere via CC0

Op Blue Monday ‘s avonds in het blauwe licht van je scherm de zoveelste Zoom-bijeenkomst bijwonen. Is dat wel zo slim? Redacteur Erica Renckens gaat het doen, om tijdens The Art of Zoom een blik te werpen op de toekomst van het videobellen.

Hij zit er weer aan te komen: Blue Monday. Maandag 17 januari zou volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van 2022 zijn. De feestdagen liggen dan achter ons, het is nog steeds donker en grauw buiten, en de goede voornemens hebben we alweer overboord gegooid. Mij lijkt het eigenlijk wel fijn om zo’n depri-dag aan het begin van het jaar te hebben, want dan kan de rest daarna alleen nog maar meevallen. Maar helaas, het is allemaal onzin. Arnall bleek zijn ziel te hebben verkocht aan de duivel: een reclamebureau in opdracht van een reisagent die meer zonvakanties wilde verkopen. Het kostte hem zijn baan en zijn reputatie, maar desalniettemin schrijven verschillende media elk jaar nog vol overtuiging over Blue Monday.

Een cartoon van een vrouw achter een laptop. Op haar scherm zijn vier personen te zien. De achtergrond van de illustratie is oranje.
Peter Fitzverploegh

Is maandag 17 januari dan helemaal niet blauw? Waarschijnlijk toch wel, want de kans is groot dat we ook dan nog massaal thuiswerken. Zelf heb ik die ochtend in ieder geval al de eerste online afspraak in de agenda staan, en er zullen er ongetwijfeld nog meer volgen. Weer een dag in het blauwe licht van het beeldscherm dus. Na bijna twee jaar ben ik er aardig aan gewend, al vind ik online vergaderen nog altijd een stuk vermoeiender dan samen op de redactievloer. ‘s Avonds laat ik de schermpjes dan liever liggen en zoek mijn ontspanning in een boek, een spelletje of muziek.

Nachtrust

Een verstandige keus volgens deskundigen, want het blauwe licht van je smartphone of tablet in de avond verstoort je slaap. In 2019 publiceerde het RIVM de resultaten van een onderzoek onder kinderen en jongeren waaruit blijkt dat schermgebruik een uur voor het slapen de kans op slaapproblemen vergroot. De jongeren die zich hieraan bezondigden, vielen later in slaap, sliepen korter en werden vaker ‘s nachts wakker. Bovendien waren zij overdag vermoeider. De klachten verminderden wanneer de jongeren als experiment hun schermpjes lieten liggen, of wanneer ze een oranje bril opzetten die het blauwe licht blokkeert.

Duidelijk verhaal: blauw licht is funest voor je nachtrust. Of toch niet? De onderzoekers plaatsten zelf al kanttekeningen bij deze conclusie. Zo ligt het er ook aan wát je op dat scherm doet. Na een fanatiek schietspel of een hilarisch chatgesprek is het moeilijker in slaap vallen dan na een informatieve podcast. Daarnaast zet licht, blauw of welke kleur dan ook, sowieso een rem op je slaap. Het beste is dan ook om ’s avonds alle lichten te dimmen enige tijd voor je onder de wol kruipt.

Theatrale finale

Oké, met blauw schermlicht op Blue Monday loopt mijn mentale en fysieke gezondheid dus weinig gevaar. Gelukkig maar, want ik zal die avond mijn boek laten liggen en toch online te vinden zijn. Bij The Art of Zoom, het sluitstuk van het journalistieke onderzoeksproject waaraan ik dit jaar meewerkte. Met collega’s onderzocht ik welke invloed videobellen heeft op onze gesteldheid, onze prestaties en onze onderlinge relaties.

Tijdens de theatrale finale verkennen we met vier experts de impact van digitaal samenzijn, nu en in de toekomst. Voor iedereen te volgen in – hoe kan het ook anders – een Zoom-meeting. En lekker vroeg ook, om half acht, zodat ik daarna nog voldoende tijd heb om alle indrukken te verwerken voor ik het inmiddels gedimde licht uitknip. Kom je ook?

Meld je hier aan voor de theatrale Zoom-meeting The Art of Zoom op maandag 17 januari 2022.

Peter Fitzverploegh
Bronnen:
ReactiesReageer