Indrukwekkende maatregelen tegen overstromingen2 februari 2018Indrukwekkende maatregelen tegen overstromingenHet boek ‘Voorbij de dijken’ geeft een overzicht van dertig ingrepen langs de rivieren en de kust die Nederland veiliger, maar ook aantrekkelijker maken. Dit gebeurt met behulp van spectaculaire fo...
Meer maatregelen nodig om onder de 1,5 graad opwarming te blijven10 oktober 2018Waarom het IPCC met een extra rapport komtOm de opwarming van het klimaat onder de 1,5 graad te houden, moeten er zeer snel zeer forse extra maatregelen genomen worden, schrijft het IPCC deze week in een nieuw rap...
‘Het onderscheid natuur-cultuur is niet langer houdbaar’1 april 2022Interview met Bruno LatourFilosoof Bruno Latour overleed op 9 oktober op 75-jarige leeftijd. April 2022 sprak redacteur Lianne Tijhaar met de Fransman over de invloed van technologie op de omgeving, het gevaarlijke idee van ee...
'De pandemie bracht sociale ongelijkheden aan het licht'17 november 2021'De pandemie bracht sociale ongelijkheden aan het licht''De coronamaatregelen raken sommige mensen harder dan andere', zegt de Italiaans-Canadese filosoof Ida Giugnatico.
'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'18 november 2021'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
Levensreddende varkens20 oktober 2021Duits lab maakt dierenorganen geschikt voor mensenOm het tekort aan orgaandonoren op te lossen passen Duitse onderzoekers varkens zo aan dat hun organen geschikt zijn voor mensen. NEMO Kennislink bezocht de varkens die wellicht mensenlevens gaan redd...
Veerkrachtig zijn doe je niet in je eentje9 juni 2021Veerkrachtig zijn doe je niet in je eentje'Veerkracht' is een woord dat vaak viel in de coronacrisis. Hoe vergroot je die? Wie veerkracht ziet als iets individueels, zal in ieder geval niet ver komen.
Kan de pandemie leiden tot een ‘nieuw samen’?19 mei 2021Recensie van The New Common, een boek over een nieuwe samenlevingIn The New Common staat de vraag centraal of de pandemie kan leiden tot een 'nieuw samen'. Het levert rijke inzichten op, maar mag ook nog een stap verder.
Minder CO₂-uitstoot, toch een record. Hoe kan dat?19 mei 2021Minder CO₂-uitstoot, toch een record. Hoe kan dat?Als gevolg van de coronacrisis ging de CO[~2~]-uitstoot in 2020 omlaag. Toch was er een recordhoeveelheid CO[~2~] in de lucht. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet.
Hoe voorspel je de zeespiegelstijging?12 mei 2021‘We hebben maar één aarde, en bovendien geen tijdmachine’De zeespiegel stijgt razendsnel, maar volgens modellen is het nog in te perken. Hoe werken zulke modellen en waarom gebruiken we ze eigenlijk?
'We moeten ervoor waken dat we coronamoe worden'9 oktober 2020'We moeten ervoor waken dat we coronamoe worden'Vorige week maakte premier Rutte strengere maatregelen bekend. Later kwamen daar nog dringende adviezen bij. Hoe effectief is deze communicatie?
Stikstof: van controle naar crisis8 september 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenAl sinds de jaren tachtig zien we hoe overmatige uitstoot van stikstofverbindingen de natuur beschadigt. Volgens milieuwetenschapper Wim de Vries beseften we na enkele succesvolle maatregelen in de...
Megastal in de buurt? Een risico voor je gezondheid12 juli 2023Heel Nederland vegan: Het effect op de luchtkwaliteitMegastallen zijn grote luchtvervuilers. Omwonenden klagen over stank en vrezen voor hun gezondheid. Wat als Nederland afstand zou doen van veehouderijen?
Dichterbij klimaatdoelen zonder koeienscheten25 juli 2023Heel Nederland vegan: goed voor het klimaat?Niemand eet nog dierlijke producten en veeteelt is verboden in Nederland. Zouden we in één klap onze klimaatdoelen halen? “De grootste uitstoot van broeikasgassen zit in het energiesysteem.”
De efficiencyparadox7 april 2023Tegengesteld effect van energiezuinige techniekWe vervangen gloeilampen door leds, isoleren onze huizen en zetten in op elektrische auto’s. Zulke goedbedoelde maatregelen leveren vaak veel minder op dan we hopen, zeggen milieueconomen.
ChatGPT kan goed papegaaien3 februari 2023Waarom de populaire schrijfrobot niet écht intelligent isKunstmatige intelligentie sloop ons leven al binnen via chatbots en allerhande algoritmes. Eind vorig jaar kwam daar ChatGPT bij, dat elke denkbare tekst voor je schrijft. Is dat een kans of een bedre...
'De allergrappigste grappen zitten iets op het randje'30 september 2022Interview over publieksonderzoek naar humorHelpt het gebruik van humor om een serieuze boodschap over te brengen? Dat gaat Madelijn Strick onderzoeken voor het Weekend van de Wetenschap.
'We hebben meer luisterambtenaren nodig'16 augustus 2022Gedragswetenschapper Reint Jan Renes over duurzame mobiliteitDuurzaam reisgedrag kun je niet stimuleren zonder écht te luisteren naar de afwegingen die mensen maken bij hun keuze voor een vervoermiddel. En daar schort het nu nog regelmatig aan, stelt gedrags...