De geheime knop om er goed uit te zien in Zoom
‘Touch up my appearance’. Met een druk op de knop zie je er een stuk frisser uit in Zoom. Een handige oplossing of nieuw probleem?
‘Touch up my appearance’. Met een druk op de knop zie je er een stuk frisser uit in Zoom. Een handige oplossing of nieuw probleem?
Heb je je eindelijk door die lange online meeting heengeworsteld, rest je nog die ongemakkelijke afsluiting. Waarom is dat toch steeds zo vreemd? Kan dat niet beter?
Je collega’s kunnen zien tijdens online meetings is een fijne toevoeging ten opzichte van bellen, maar audio kan roet in het eten gooien. Een blog over muten, achtergrondgeluiden en synchroniciteit.
Oogcontact tijdens een gesprek is prettig én nuttig. Toch wil je elkaar niet de hele tijd recht in de ogen aankijken, dat wordt ook al snel ongemakkelijk. Hoe zit dat tijdens online meetings?
De ene keer praat je door elkaar heen en het volgende moment valt er een ongemakkelijke stilte: beurtwisselingen tijdens online meetings verlopen niet altijd even soepel. Hoe komt dat en kan het beter?
Het duurde lang voordat Microsoft Teams meer dan negen deelnemers tegelijk kon tonen. Dat was een klap voor het onderwijs, volgens Danielle Arets.
Continu je eigen gezicht zien tijdens online vergaderingen doet je zelfbeeld geen goed. Cosmetisch chirurgen spreken zelfs van een nieuwe aandoening: Zoom-dysmorfie. Bestaat dat echt?
Snel een virtuele achtergrond kiezen om de puinhoop thuis te verbergen. Het lijkt een goed idee, maar volgens designexpert Danielle Arets slaan we vaak de plank mis.
Tijdens online bijeenkomsten wil je goed overkomen. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook communicatief. Hoe kun je dan het best je webcam plaatsen? NEMO Kennislink vroeg het aan expert Judith Holler.
Een mooi landschap of je eigen geblurde kamer? Tijdens online meetings kan je een virtuele achtergrond gebruiken. Maar wat kun je het beste kiezen? Hoogleraar aandacht en taal Ardi Roelofs geeft advies.
Een gesprek tijdens een Zoom-meeting verloopt net iets anders dan in het echt. Conversatieanalist Wyke Stommel legt uit hoe je misverstanden kunt voorkomen.
We zitten al een jaar in een wereldwijd sociaal experiment. De komende tijd onderzoekt NEMO Kennislink wat leven in deze Human Zoo(m) betekent.
Communiceren is meer dan alleen het uitwisselen van woorden en zinnen. Gesprekspartners creëren samen een kleine bubbel waarbinnen zij de boodschap begrijpen – of dat althans proberen.
Vrouwelijke ministers beschuldigden Rutte ervan dat hij hen vaker onderbrak dan hun mannelijke collega’s. De media bevestigde dit, maar hoe hard was het bewijs?
Een lach, een ‘hmm’, of een bevestigend knikje zijn in chatgesprekken onzichtbaar. Goed discussiëren wordt hierdoor moeilijker, blijkt uit onderzoek van Carla Roos.
Samen een tent opzetten is voor velen de ultieme relatietest. Hoe maak je de ander duidelijk waar die ene stok moet? Marlou Rasenberg onderzoekt hoe mensen met woord en gebaar op één lijn zitten.
Het eind van het promotietraject van James Trujillo komt in zicht. Ligt de promovendus een beetje op schema? En is er nog tijd voor dat ene laatste experiment? NEMO Kennislink vraagt hem naar zijn plannen.
Deze week maakten wetenschappers bekend dat het Xenon1T-experiment nog geen sporen laat zien van donkere materie. Maar niets is ook iets.
Het plan was om afgelopen zomer al proefpersonen in de hersenscanner te leggen. Maar de resultaten van zijn eerste experimenten stuurden James Trujillo in een andere richting. NEMO Kennislink brengt opnieuw een bezoekje aan de promovendus uit het Language in Interaction-project.
Maakt iemand een toevallige beweging of probeert hij je iets duidelijk te maken? Promovendus James Trujillo zoekt naar het systeem in ons brein dat herkent dat achter een gebaar of een actie een communicatieve intentie schuilgaat. Kennislink volgt hem gedurende zijn onderzoeksproject.
Het lijkt heel alledaags: het gebruik van ‘ja’ en ‘nee’ in taal. Toch valt aan dit onderwerp nog heel wat te onderzoeken voor een taalwetenschapper. In het Engels bijvoorbeeld is yes in sommige contexten dubbelzinnig, en dan zijn er ook nog talen waarin zelfs h...
Van robothond Aibo tot de dino Pleo, en binnenkort wellicht de sprekende teddybeer Supertoy; er zijn steeds meer sociale robots in de vorm van huisdieren. Om ervoor te zorgen dat je als baasje zoveel mogelijk plezier beleeft aan je huisrobot kun je maar het beste hoge verwachtingen koesteren, ...
Elk jaar krijgt 1 op de 10 vrouwen na de bevalling een depressie. Dit treft niet alleen de moeder, maar ook de baby. Depressieve moeders leggen namelijk moeilijk contact met hun kind, terwijl het kind daar wel veel behoefte aan heeft. Karin van Doesum ontwikkelde een training die succesvol de ...
Leerlingen uit 4-havo scoren niet beter op een wiskundeopdracht als ze hints krijgen van de leraar. Stimuleert de docent alleen maar de interactie en het samenwerken, dan doen de leerlingen het op de eindtoets even goed.
Nieuwe technologieën dragen alleen bij aan economische groei van ontwikkelingslanden als zij wijdverbreid in de economie worden toegepast. De innovatiebereidheid in economische sectoren hangt echter sterk af van de relatie tussen bedrijven in dezelfde bedrijfskolom, zegt NWO onderzoeker Mamata...
Door te spelen leren en oefenen kinderen hun interactie vaardigheden. Populaire kinderen blijken tijdens het spelen meer sociale vaardigheden en macht te hebben dan hun minder populaire leeftijdsgenootjes. Ook richten populaire kinderen zich verbaal en nonverbaal minder op hun speelkameraadjes...
Nieuwe antibiotica, biologische bestrijdingsmiddelen en bioremediatie. De beloften van het vakgebied dat de wisselwerking tussen schimmels en bacteriën bestudeert zijn legio.
Beleidsmakers en managers hebben dagelijks met complexe vraagstukken te maken. Floortje Alkemade, onderzoeker op het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), ontwierp een kunstmatige mini-maatschappij waarmee het effect van maatreg...
Aan de hand van een aantal voorbeelden worden de verschillende typen symbiose tussen schimmels en insecten behandeld. Daarbij blijkt dat ook zeer goed onderzochte symbiosen, toch complexer blijken dan jarenlang gedacht.
“Het LUMC is sterk in biomedisch onderzoek en levert zo een belangrijke bijdrage aan de toekomstige behandeling van patiënten. Maar zodra je die kennis wilt toepassen, speelt ook het gedrag van de patiënt een rol. Als je precies weet wat iemand moet doen om gezond te worden of te blijven...