Bij de les blijven tijdens hybride werken en onderwijs
Na ruim anderhalf jaar gaan we langzaam richting een nieuw normaal. Online lijkt belangrijk te blijven. Hoe kunnen we hybride bijeenkomsten het best vormgeven?
Na ruim anderhalf jaar gaan we langzaam richting een nieuw normaal. Online lijkt belangrijk te blijven. Hoe kunnen we hybride bijeenkomsten het best vormgeven?
Om het techniekonderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, krijgen leerlingen les in de Duurzaamheidsfabriek. Hier werken ze samen met bedrijven en andere leerlingen aan duurzame innovaties. NEMO Kennislink kreeg een rondleiding.
Het begon eigenlijk als een vraag uit pure nieuwsgierigheid: kunnen wij iets doen met DNA wat de natuur niet kan? En ja, dat bleek te kunnen ondervond Gerard Roelfes van de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels maakt hij veelzijdige katalysatoren op basis van DNA. Hij wil ze uiteindelijk late...
Met sperma kan je meer doen dan baby’s maken. Duitse onderzoekers maakten onlangs een ‘spermbot’: een robotje bestaande uit een spermacel en een nanobuisje. Met behulp van een magnetisch veld is dit hybride mini-motortje te besturen. Daardoor kan het in de toekomst waarschijnlijk medicijnen be...
De opmars van zelfrijdende elektrische auto’s is niet meer te stuiten. In de toekomst komen er steeds meer duurzame, slimme auto’s voor slimme mensen, benadrukt hoogleraar Systeem & Regeltechniek Maarten Steinbuch deze week in de Kennislink gastcolumn.
Plantenveredelaars zijn voortdurend bezig om bestaande voedselgewassen nog verder te verbeteren. Zo proberen zij bijvoorbeeld planten te kweken die een hogere opbrengst kunnen genereren dan de huidige gewassen. De methode die veredelaars daarvoor gebruiken is nogal omslachtig, meent bioloog Er...
Het kan altijd beter, zo ook met hybride auto’s. De wagens met elektromotor sparen brandstof en dus het milieu, maar zijn nog vrij prijzig. Promovendus Koos van Berkel (TU/e) werkt aan een alternatief. In plaats van een batterij bevat zijn mecHybrid een vliegwiel. Hiermee ben je goedkope...
Rijden op elektriciteit, een hybride auto of toch biobrandstof: wat is nou de beste optie voor schoner weggebruik? Promovendus Oscar van Vliet (Universiteit Utrecht) zocht het uit.
Waarom levert een kruising tussen twee verschillende soorten fruitvliegjes geen levensvatbare vrouwelijke nakomelingen op? Het probleem zit hem in een stuk DNA op het X-chromosoom van de vader.
Het bedrijf Pal-V uit Raamdonksveer is het gelukt; de eerste commerciële vliegende auto is in de verkoop gegaan. Voor een half miljoen euro heb je er een. Lees hier wat NEMO Kennislink eerder schreef over de prototypes van een andere vliegende auto, de Autovolantor van Paul Moller.
De mysterieuze, gorilla-achtige chimpansee’s in het Congolese Biligebied zijn genetisch identiek aan de lokale ondersoort van de chimpansee, Pan trochlodytes schweinfurthii. Een analyse van mitochondriaal DNA aan de Universiteit van Amsterdam laat dat zien.
Nieuwe soorten kunnen soms in een generatie ontstaan. Het mechanisme erachter – polyploïdie – is minder zeldzaam dan gedacht.
‘Wil je een vaccin ontwikkelen tegen een virus, dan heb je weinig kans van slagen als je de biologie van dat virus niet door en door kent. Dat is wel gebleken in de strijd tegen het virus dat AIDS veroorzaakt,’ zegt prof. dr. W. J. M. Spaan (afdeling medische microbiologie LUMC).