Hardlopen brengt je zoveel meer dan een gezond lichaam
Hardlopen om gezond te blijven. Niks mis mee, maar volgens Mariska van Sprundel is de flow van het ene been voor het andere zetten al een doel op zich.
Hardlopen om gezond te blijven. Niks mis mee, maar volgens Mariska van Sprundel is de flow van het ene been voor het andere zetten al een doel op zich.
Waarom lopen we zo graag hard? Lees over de oorsprong van het hardlopen in deze voorpublicatie van het boek ‘Alles wat je wilt weten over hardlopen’ van NEMO Kennislink-redacteur Mariska van Sprundel.
Wie al moe is, heeft weinig zin om de hardloopschoenen aan te trekken. Maar juist dán moet je het toch doen, laat het promotieonderzoek van psycholoog Juriena de Vries van de Radboud Universiteit zien. Joggen helpt oververmoeide mensen die afstevenen op een burn-out.
Kan lichaamsbeweging op jonge leeftijd beschermen tegen geheugenverlies tijdens ouderdom? Wel bij ratten, toont een studie van Canadese neurowetenschappers. De resultaten suggereren dat je door als kind veel te bewegen een veerkrachtiger brein hebt op latere leeftijd.
Vorige week kwam topatleet Eliud Kipchoge met een nieuw wereldrecord van 2.01.39 erg dicht bij de magische grens van ‘een marathon in twee uur’. Vorig jaar deed hij ook al een poging.
Lichaam en geest zijn totaal gescheiden van elkaar? Nee hoor, die twee werken als één geheel. Zo kan je met beweging van het lijf stress en andere mentale klachten onder handen nemen. Deel één van een tweeluik over de wisselwerking tussen psychologie en geneeskunde.
Als je binnen een bepaalde tijd een stuk moet lopen, ga je dan hard lopen, rustig rennen, of een combinatie van die twee? En waarom doe je dat? Dat is nu misschien ontdekt: onbewust ben je energiezuinig bezig.
Behalve goed voor je lijf is hardlopen ook goed voor je geest. Je wordt er blij en gelukkig van, zeggen veel lopers. Steeds meer wetenschappers geven hen gelijk. De oorsprong van het fijne gevoel ligt in de hersenen. Bij moleculen die je soms letterlijk ‘high’ kunnen maken.
Wie hardloopt vergt nogal wat van het biochemische systeem in zijn lichaam. Een enorm complex systeem is dat. Maar als het gaat om de chemie van het hardlopen, dan bieden enkele basisprocessen verhelderend inzicht. Vooral in het belangrijkste probleem: verzuring.
De hedendaagse hardloopschoen zou zonder chemie nergens zijn. Synthetische materialen zorgen voor een optimale combinatie van performance en laag gewicht. Vocht- en temperatuurregulering, demping, steun – de loopschoen heeft het allemaal en zorgt zo dat zijn drager optimaal kan presteren...
Hardlopen is een populaire sport. Miljoenen mensen in de hele wereld doen aan hardlopen voor hun eigen plezier en nemen deel aan wedstrijden. Voor velen is marathon lopen de hoogst bereikbare prestatie. Maar weinigen weten echter dat marathon lopen gevaarlijk kan zijn. Wat doet hardlopen met j...