Naar de content

Labyrint: stress!

Pixabay, komposita via CC0

Alledaagse stress kan van alles beïnvloeden, van het geheugen tot het immuunsysteem. Bij extreme stresskippen of mensen die juist niet stressgevoelig zijn, blijkt het geheugen bijvoorbeeld minder goed te werken. In deze aflevering van Labyrint de effecten van stress.

Labyrint: het gestreste geheugen

In het Groot Nationaal Onderzoek werd bij 5.000 mensen gekeken naar hun stressgevoeligheid, het aantal stressfactoren waar ze mee kampen en hun geheugencapaciteit. In deze uitzending van Labyrint presenteert neuropsycholoog Anke Sambeth het resultaat van dit onderzoek en licht neurobioloog Benno Roozendaal deze resultaten toe.

Stress heeft ook invloed op het immuunsysteem. Tijdens een emotionele gebeurtenis maakt je lichaam stresshormonen aan en schakelt het je immuunsysteem in. Mensen die door een depressie of angststoornis leiden aan chronische stress, ondervinden daar hinder van. Hun immuunsysteem draait constant op volle toeren en veroudert daardoor sneller. Hierdoor kan die persoon eerder te maken krijgen met ouderdomsziekten als dementie en diabetes. Maar er is hoop: kan hardlopen de immuuncellen weer verjongen?

Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO

Meer over stress op partnerwebsite Wetenschap24:

Gestresste gevoelens

Versnelde ademhaling, hogere bloeddruk, snellere hartslag: de symptomen zijn niet te missen, je leidt aan stress. Sinds deze lichamelijke reactie in de jaren 30 van de vorige eeuw werd ontdekt bij mensen die meer moeten dragen dan ze aankunnen, heeft onderzoek naar stress een enorme vlucht genomen. Wat is stress precies, en waar wordt het door veroorzaakt?

Ziek van de stress

Dat een overdosis stress gevolgen kan hebben voor je lichaam is de afgelopen eeuw wel duidelijk geworden. Nog nooit hadden we zoveel aan ons hoofd, waardoor onze stress toeneemt en we steeds meer gebukt gaan onder aandoeningen zoals chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, en zelfs depressie en hartaanvallen. Teveel stress is slecht nieuws.

Een stressloos leven

Stress wordt vaak veroorzaakt door keuzes die we zelf maken. Omgekeerd betekent dat, dat we de mogelijkheid om een stressloos leven te leiden ook in eigen hand hebben. Dat kunnen we zelf, maar de hulp van anderen is hierbij onmisbaar.