Zorgt gaswinning altijd voor aardbevingen?
Odile de Walick vroeg ons: In Groningen zorgt gaswinning voor aardbevingen; geldt dat ook elders op de wereld? Sam Gerrits geeft antwoord.
Odile de Walick vroeg ons: In Groningen zorgt gaswinning voor aardbevingen; geldt dat ook elders op de wereld? Sam Gerrits geeft antwoord.
Lopend door de Groningse dorpjes en akkers zie je niet alleen sporen van de strijd tegen het water en bijzondere vogels, maar ook hightech landbouw. Dat laten de auteurs van ‘Voorland Groningen’ zien.
We wonen in Gasland, stelt auteur Louis Stiller. Het gas bezorgde Nederland grote rijkdom – en ellende. Stiller schreef een knap boek over hoe aardbevingen en de slepende kwesties rond het schadeherstel de provincie Groningen gijzelen.
Hoe reageert het Groningse zand op de aardbevingen? Wordt het zo door elkaar gehusseld dat het drijfzand wordt? Dat gaat onderzoeksinstituut Deltares na. NEMO Kennislink nam een kijkje in hun vriescel in Delft.
Als het gaat om aardbevingen ben je het veiligst op de Veluwe. Dat valt te lezen in het laatste artikel in een serie over de gasbevingen in Groningen. Marlies ter Voorde beantwoordde hierin een reeks lezersvragen.
Hoeveel schade een aardbeving aanricht, hangt af van de ondergrond. Slappe bodems kunnen aardbevingsgolven versterken. En dat is pech voor de mensen die op veen of klei wonen.
De gaskraan in Groningen gaat dicht en daarom moeten alternatieven worden gezocht om onze huizen te verwarmen. Dat is niet eenvoudig, met name in de grote steden. Maar ook zeker niet onmogelijk, laat een studie van de TU Delft voor Amsterdam zien.
Het meest merkbare gevolg van de gaswinning zijn dan wel de aardbevingen, schrijft Albert Lubberink, maar daarnaast treedt ook bodemdaling op. Wat betekent dat voor de regio? Moeten we ons aanpassen, en valt er schade verwachten?
NEMO Kennislink maakt een serie over de gasbevingen in Groningen op basis van lezersvragen. In dit artikel zoeken we een antwoord op de meest gestelde vraag: waarom vult men het leeggepompte gasveld niet opnieuw, bijvoorbeeld met stikstof?
Woensdag 16 januari debatteerde de Tweede Kamer over gaswinning in Groningen. Vorig jaar maakte NEMO Kennislink al een reeks artikelen over dit onderwerp.
Läslo Evers, seismoloog bij het KNMI in De Bilt, beantwoordt onze vijf meest dringende vragen over de aardbeving bij Zeerijp. Deze beving had een magnitude van 3,4 en was daarmee de zwaarste aardbeving in de provincie Groningen sinds 2012.
Vandaag werd het dorpje Zeerijp in de provincie Groningen getroffen door een aardbeving met magnitude 3,4. Het was de op-twee-na hevigste ooit in deze provincie gemeten, en de hevigste sinds 2012. De beving werd gevoeld tot in de stad Groningen.
Huizen aardbevingsbestendig maken door een ballon met speciale vulling te plaatsen in de muren. Of door een constructieve dakgoot rondom de woning aan te leggen. Ingenieurs- en adviesbureau bedenken inventieve oplossingen om bestaande woningen in Groningen zo te verstevigen dat ze niet instort...
Nederland zou er goed aan doen op een andere strategie voor de gaswinning over te gaan, vindt aardwetenschapper en aardbevingenspecialist Manuel Sintubin (Katholieke Universiteit Leuven).
Bacteriën en diepwanden in de bodem moeten grote scheurvorming in Groningse huizen voorkomen. Dat plan presenteerden twee Noordelijke adviesbureaus. Volgens expert Leon van Paassen (TU Delft) is het inzetten van bacteriën een goed idee en is al veel onderzoek op dit gebied gedaan. “Maar...
Het zout in de bodem van Groningen lijkt de gevolgen van de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning te verzachten. Maar er is nog veel onzeker over de invloed van de bodemstructuur en de breuken in de regio.
Ondanks haar kostbare aardgasbel, is Noord-Oost Groningen de armste regio van Nederland. Maar ook wereldwijd geldt dat hoe verder je bed van de hoofdstad staat, hoe groter de kans dat je opgroeit in een regio met een economische achterstand. Hoe komt dat nou?
Gaswinning in Groningen kan aardbevingen veroorzaken met een maximale sterkte van 5.0 op de Schaal van Richter. Tot voor kort ging men uit van maximaal 3.9. Waar komt die bijstelling vandaan?
Oscar Versolato heeft in 2007 een toptalentenbeurs van €200.000 binnen gesleept voor zijn promotieonderzoek naar radiumionen. Het eerste grote resultaat is inmiddels binnen. “Het is wereldwijd de eerste keer dat het gelukt is om een onstabiel ion als radium te vangen, dat slechts tien seconden...
Nederland bewegingsloos? Zeker niet, want de Nederlandse bodem blijkt te stijgen in Zuid-Limburg, mogelijk door stijgend grondwater. Bovendien dalen andere gebieden (zoals de Waddenzee, Groningen en de regio nabij Alkmaar) door gaswinning. Dit betekent gevaar voor de kustverdediging en de natu...