De oorlog als bedreiging van ons dagelijks brood
De oorlog in Oekraïne brengt niet alleen veel menselijk leed. Ook de tarweoogst loopt gevaar, wat wereldwijd leidde tot alarmerende berichtgeving.
De oorlog in Oekraïne brengt niet alleen veel menselijk leed. Ook de tarweoogst loopt gevaar, wat wereldwijd leidde tot alarmerende berichtgeving.
Een gazonnetje of voetbalveld. Het gras oogt overal hetzelfde, maar schijn bedriegt. Verspreid over de hele aardbol komen maar liefst achtduizend grassoorten voor. De hoogste tijd voor (h)erkenning van de wuivende halm.
Het is groot en ingewikkeld, het DNA van gerst. Maar een internationaal onderzoeksteam heeft na jarenlange inspanning toch het genoom in kaart weten te brengen. Dit belooft gouden bergen voor verbetering van het gewas. Bijvoorbeeld voor een smakelijker biertje.
Onderzoekers hebben de DNA-volgorde uitgeplozen van een grasplant die nauw verwant is aan de voedselplanten tarwe, haver en gerst. De wetenschappers denken dat het DNA geheimen bevat waarmee ze de voedselgewassen kunnen verbeteren.
De wereld heeft steeds meer behoefte aan graan, waardoor de voedselproductie onder druk staat. Het dreigende tekort is oplosbaar, meent hoogleraar Rudy Rabbinge.
Langzaamaan beginnen bierbrouwerijen milieuvriendelijker te worden. Water wordt al hergebruikt. Maar er blijven tonnen graan over. Een nieuwe techniek in Duitsland verbrandt het graan als energie voor de brouwerij zelf. Doen Nederlandse brouwerijen mee?
Viviparie is het verschijnsel waarbij zaden kiemen terwijl ze nog aan de moederplant vastzitten. Het komt voor bij wilde planten, maar ook bij gewassen. Bij gewassen kan viviparie voor economische schade zorgen. Onlangs werd het moleculaire mechanisme achter viviparie ontdekt.
Het volgen van een glutenvrij dieet, zonder dat daar een medische indicatie voor is, zou volgens onderzoekers van de Harvard Medical School schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarbij gaat het specifiek om mensen die glutenvrij eten om de voedseltrends te volgen en niet om mensen die Co...