Zoeken naar zwarte gaten
Nederland reserveert 912 miljoen euro voor de Einstein Telescope. Met proefboringen prikken wetenschappers in de Zuid-Limburgse bodem om te zien waar het immense ondergrondse laboratorium past.
Nederland reserveert 912 miljoen euro voor de Einstein Telescope. Met proefboringen prikken wetenschappers in de Zuid-Limburgse bodem om te zien waar het immense ondergrondse laboratorium past.
Zo’n twee miljard jaar geleden kwam er abrupt een einde aan het Great Oxidation Event, waarin er voor het eerst flink wat zuurstof geproduceerd werd op aarde. Dit markeert de hongerdood van een fors deel van het zuurstofproducerende leven.
Wie de geschiedenis van de mens(heid) wil begrijpen, moet vooral kijken naar schuivende continenten en veranderende klimaten, schrijft Lewis Dartnell in zijn boek Origins. Dat levert veel interessants op, maar hij ziet soms te gemakkelijk een oorzakelijk verband.
Geologen hebben tekenen van vervlogen leven gevonden in gesteente van 3,95 miljard jaar oud. Als de aanwijzingen kloppen, is dit het vroegste leven op aarde dat tot nu toe ontdekt is. Maar sceptici hebben zo hun bedenkingen.
Ruimtesonde New Horizons vloog negen maanden geleden langs dwergplaneet Pluto en stuurt nog steeds nieuwe data naar de aarde. De betrokken wetenschappers zijn inmiddels druk bezig met het interpreteren van de gegevens. Kennislink zet de belangrijkste bevinden tot nu toe op een rij.
Dinsdag passeerde ruimtesonde New Horizons Pluto en bestudeerde de dwergplaneet in groot detail. Inmiddels zijn de eerste detailbeelden terug op aarde. Ze laten een kleine wereld zien met bergen van waterijs en een verrassend jong oppervlak. Pluto blijkt geologisch veel actiever dan gedacht.
Al vanaf het begin van onze jaartelling is in de stad Utrecht natuursteen gebruikt voor gebouwen, aangevoerd door de Romeinen via de Rijn. Een rondje rond de Domkerk is een reis door de tijd, langs een breed palet van kleurige gesteenten, afkomstig van vulkanen en oercontinenten.
Een beetje kanovaren en verse vis en vlees roosteren boven een vuurtje. Zo moet het leven van de eerste bewoners van het Nederlandse kustgebied er zo’n 9000 jaar geleden uit hebben gezien. Het nieuwe boek ‘Schatten van het mammoetstrand’ doet verslag op grond van de laatste o...
Elk jaar vindt op elke akker, op elk weiland een scheiding der geesten plaats. De planten weten precies hoeveel stikstof ze nodig hebben, de boer moet er maar naar raden. STW-promovendus Gerard Ros bestudeerde hoe boeren meer greep op de stikstofhuishouding kunnen krijgen.
Marsrover Curiosity rijdt nu enkele maanden rond op Mars en de eerste onderzoeksresultaten zijn inmiddels teruggestuurd naar de aarde. Planetair geomorfoloog Sebastiaan de Vet schijnt voor Kennislink licht op de eerste ontdekkingen van de Marskar.
In de uitgestrekte woestijnen van Centraal-Azië liggen duizenden oesters op vele honderden kilometers van de zee. Deze oesters zijn geen plaatselijke delicatesse zoals onze Zeeuwse oesters uit de Oosterschelde, maar zijn de fossiele overblijfselen van een miljoenen jaren oude verloren zee en b...
Afgelopen zaterdag was het zover: de Van der Lijn onderscheidingen voor amateurgeologen werden uitgereikt. De winnaars bestuderen fossiele tienpotigen (zoals krabben), zoogdieren en mollusken.
Vissenlarven die hun vijand niet meer ‘zien’, koraalriffen die spontaan oplossen, en micro-organismen die massaal uitsterven. Is dit over honderd jaar realiteit of fictie als de stijging van de CO2-concentratie doorzet? Onderzoek aan het aardse verleden kan hierop antwoo...
Van over de hele wereld komen mensen op dit moment naar Londen om schilderijen van de wereldberoemde Renaissancekunstenaar Leonardo Da Vinci te zien. De tentoonstelling in de National Gallery is al maanden uitverkocht. Maar Leonardo deed veel meer dan schilderen alleen. Hij belichaamde het Ren...
Op 18 November is een internationale groep wetenschappers aan boord van het geavanceerde boorschip JOIDES Resolution (JR) gestapt. Nabij Portugal en Spanje zullen boringen in de zeebodem worden gezet om klimaatschommelingen te reconstrueren. Op Kennislink is de komende twee maanden de weblog t...
Ongeveer de helft van alle warmte die de aarde uitstraalt, wordt veroorzaakt door radioactief verval in het binnenste van onze planeet. Dat berekende een internationaal team op basis van metingen met een ondergrondse neutrinodetector in Japan. Zo wordt steeds duidelijker hoe de kachel binnenin...
Sinds de laatste ijstijd heeft Nederland een flinke metamorfose ondergaan. De steppeplanten moesten wijken voor veenmoerassen, de elanden voor koeien en het land voor zee. Onlangs zijn deze mijlpalen in de recente Nederlandse geologische geschiedenis in atlasvorm verschenen.
Onze aardbol is al miljoenen jaren een strijdtoneel. Waar tegenwoordig de mens de grootste ruziemaker is, stonden in het Krijt de dinosauriërs elkaar naar het leven. En niet alleen aan land ging het er destijds bloederig aan toe, blijkt uit Zweeds onderzoek: onder het wateroppervlak vochten ic...
‘De gootsteen van Noordwest-Europa’ wordt Nederland ook wel genoemd. Zoals zich in een afvoerputje allerhande etensresten ophopen, zo is ons land de afgelopen honderdduizenden jaren een vergaarbak geworden voor buitenlandse stenen, die door rivieren en gletsjers zijn aangevoerd.
Krimpscheuren vind je in allerlei soorten en maten. Denk maar aan aan zeshoekige basaltzuilen die ontstaan bij het stollen van lava, of aan opdrogende klei: daarin zie je een heel patroon van barstjes tevoorschijn komen. Bij strenge vorst kunnen zelfs met ijs gevulde scheuren ontstaan. Zulke i...
Geoloog en fotograaf Dirk Wiersma maakte de geologiefoto’s op de tentoonstelling ‘Schoonheid in de wetenschap’ van museum Boijmans van Beuningen. Kennislink sprak met hem over slijpplaatjes, verlepte bloemen en natuurlijke patronen.
Je hebt er vast weleens een gezien, in Drenthe, Gelderland of Overijssel. Misschien ben je er wel gaan pootjebaden, of heb je op de oever zitten picknicken. Maar wat op het eerste gezicht een doodgewoon meertje is, blijkt in feite te zijn ontstaan door een heuvel met een kern van ijs: een ping...
In 1969 kreeg premier Willem Drees een steen van de maan die was meegenomen door astronauten van het Apollo-programma. Binnenkort is deze ‘maansteen’ weer te zien in het Rijksmuseum.
Wie Nederland maar een plat en saai land vindt, moet maar eens met Fons ten Kroode praten. Onder onze vlakke bodem gaat een boeiend landschap schuil. Ook op andere plekken in de wereld brengt Ten Kroodes onderzoeksgroep bij Shell de interessantste ondergrondse topografieën in kaart.
Dertig jaar lang reisde geofysicus Rien Herber (55) voor Shell de wereld rond op zoek naar nieuwe olie- en gasvelden. Deze zomer heeft hij zijn functie verruild voor een aanstelling als hoogleraar geo-energie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij wil vooral meer kennis overdragen.
Twee wiskundigen hebben een formule bedacht waarmee berekend kan worden of er een tsunami op komst is.
Een overzicht van de bekendste musea in Nederland en België met een aardwetenschappelijk getinte collectie. Zowel de locatie als de websites van de musea zijn aangegeven.
Veel dansmugsoorten hebben specifieke eisen voor de temperatuur van de omgeving waarin ze leven. Fossiele overblijfselen van dansmuggen kunnen daarom gebruikt worden om de temperatuur in het verleden te bepalen. Een goed voorbeeld is een recent project waar deze methode is toegepast om klimaat...
Een 24 jaar geleden gevonden nieuwe dinosauriër van slechts een meter hoog blijkt verwanten te hebben in Azië en Noord-Amerika. Dat kan alleen als er ongeveer 80 miljoen jaar geleden een landbrug bestond tussen de twee continenten.
De Marssonde ‘Opportunity’ (Kans) begint steeds meer opwindende gegevens naar de aarde door te seinen. Waar we het oorspronkelijk vooral van satellietbeelden moesten hebben (die overigens ook vaak al opwindend waren), daar krijgen we nu – dankzij het Marsvoertuigje – steeds meer te...