Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-Cas
Drie patiënten met erfelijke bloedziekten zijn genezen door een nieuwe gentherapie met CRISPR-Cas. Daarbij pasten artsen het DNA van rode bloedcellen aan.
Drie patiënten met erfelijke bloedziekten zijn genezen door een nieuwe gentherapie met CRISPR-Cas. Daarbij pasten artsen het DNA van rode bloedcellen aan.
De film ‘Human Nature’ vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat langdradig.
Tien uur per dag aan bed gekluisterd onder een felblauwe lamp, je hele leven lang. Dit is voor enkele mensen in Nederland van levensbelang. Voor één van hen is het binnenkort wellicht verleden tijd. In het AMC start de eerste patiënt met een nieuwe gentherapie voor erfelijke geelzucht.
Beschadigde zenuwen herstellen na een verlamming nauwelijks. Nederlandse wetenschappers kunnen nu zenuwgroei stimuleren met een nieuwe veelbelovende gentherapie. In een verlamde poot van een rat laten zij zenuwvezels zover groeien dat ze de spieren weer bereiken.
Twintig procent van ons zorgbudget gaat op aan erfelijke aandoeningen. Door genetische defecten te repareren kun je miljoenen besparen, maar ironisch genoeg is het grootste obstakel nou juist geld.
Voor het eerst is het DNA in het menselijk lichaam gericht aangepast. Patiënten met een stofwisselingsziekte kregen een nieuw gen in hun genoom.
Hij ontwikkelde dertig jaar geleden de eerste methode om direct DNA af te lezen. Nu brengt de Amerikaanse geneticus George Church volledige menselijke genomen in kaart en schrijft hij zelf genetische codes om nieuwe organismen te maken. NEMO Kennislink interviewt de pionier.
Gentherapie is een nieuwe vorm van geneeskunde waarbij ziektes wordt aangepakt door DNA, het erfelijk materiaal, van de cellen in het lichaam te veranderen. Hiervoor moet een pakketje met DNA de celkern bereiken van de cel die de hulp nodig heeft. Dit pakketje DNA komt op zijn weg vijf grote b...
Hoe infecteert een virus zijn gastheer? Het antwoord is te vinden in de samenstelling van een virusdeeltje. Promovendus Joost Snijder van de Universiteit Utrecht vond een manier om die samenstelling te meten.
Chinese wetenschappers hebben de genen van menselijke embryo’s aangepast met behulp van een nieuwe techniek. De embryo’s zullen echter niet opgroeien tot genetisch gemodificeerde mensen, ze waren namelijk niet levensvatbaar. Maar de resultaten doen veel stof opwaaien.
Wetenschappers van de Wageningen Universiteit, TU Eindhoven, Universiteit Leiden en Radboudumc Nijmegen hebben een kunstmatig virus gemaakt dat in staat is om DNA heel precies in te pakken. Het virus kan in de toekomst gebruikt worden voor het toedienen van gentherapie aan zieke cellen.
Groot gat in het bot? Artsen dichten deze vaak met stukjes bot uit de heup van de patiënt. Maar die operatie levert maar beperkt bot op en is erg pijnlijk. Onderzoek richt zich op een alternatieve reparatiewijze: geïmplanteerde materialen die de aanmaak van bot aanzwengelen.
Amerikaanse wetenschappers hebben de eerste klinische test met gentherapie tegen hiv, het virus dat bij mensen de ziekte Aids veroorzaakt, succesvol afgerond. Twaalf patiënten kregen genetisch veranderde versies van hun eigen afweercellen toegediend. Bij een aantal van hen bleef het virus drie...
Een extra kopie van chromosoom 21 zorgt voor het syndroom van Down. Amerikaanse wetenschappers zijn er nu in geslaagd die extra kopie uit te schakelen. Dat biedt mogelijkheden voor onderzoek en wellicht zelfs een chromosoomtherapie voor Down. Zo zou het misschien ooit mogelijk worden om het Do...
Wetenschappers van het Amerikaanse Cedars-Sinai Heart Institute brengen de ontwikkeling van een biologische pacemaker een stap dichterbij. Na tien jaar onderzoek slaagden zij erin om gewone hartcellen met behulp van gentherapie om te toveren in gespecialiseerde pacemakercellen.
Muizen die vanaf hun geboorte niks ruiken kunnen geholpen worden met gentherapie, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. Het is voor het eerst dat gentherapie wordt toegepast om reuk te herstellen. Nu snuffelen de beestjes er weer vrolijk op los.
Amerikaanse artsen zijn er met behulp van gentherapie in geslaagd om dove muizen van hun gehoorverlies af te helpen. Daarmee zijn zij de eersten die het lukt om een aangeboren vorm van doofheid bij proefdieren te behandelen. De resultaten kunnen van grote betekenis zijn voor mensen die door ee...
Stoppen met roken is lastig: de nicotine houdt je verslaafd. Maar Amerikaanse wetenschappers hebben de werking van nicotine lamgelegd in muizen. Dat deden ze met een genetisch vaccin. Hierdoor maken de beestjes antilichamen die de nicotinemoleculen in het bloed vastgrijpen voordat de verslaven...
Voordat er ooit een topsporter op is betrapt, stond het al op de zwarte lijst: gendoping. Het idee van genetisch gemanipuleerde atleten spreekt tot de verbeelding. Maar hoe werkt gendoping eigenlijk? Wat onderscheidt het van andere soorten doping, en hoe wordt het opgespoord?
Chemotherapie heeft niet alleen vat op de tumor, maar vernietigt ook het gezonde beenmerg. Door de stamcellen in het beenmerg een beschermend gen mee te geven is dat te voorkomen en kunnen patiënten toch hoge doses chemotherapie krijgen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder patiënten met ...
Elf jaar geleden kreeg een groep HIV-patiënten een behandeling met gentherapie. Hun genetisch aangepaste afweercellen houden de virusinfectie nu nog steeds onder controle, blijkt uit Amerikaans onderzoek. En dat zonder vervelende bijverschijnselen.
Wees waakzaam bij stamceltherapie. Dat is de boodschap van Franse wetenschappers die ontdekten dat de chromosomen van hersencellen gekweekt uit stamcellen weleens afwijkingen vertonen: een fout die ook vaak voorkomt bij kankercellen. Extra kwaliteitscontroles op cellen bestemd voor celtherapie...
Geen gepriegel meer met naalden: Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontworpen om een precieze hoeveelheid DNA af te leveren in een cel, met behulp van elektriciteit en nanobuisjes. De techniek helpt gentherapie een stap vooruit.
Gentherapie lijkt dichterbij dan ooit. Amsterdamse onderzoekers hebben aangetoond dat een door hen ontwikkelde therapie werkt en veilig is. Het gaat om een behandeling voor patiënten met LPL-deficiëntie, een erfelijke vetstofwisselingsziekte die gepaard gaat met ontstekingen van de alvleesklie...
Het is Amerikaanse onderzoekers voor het eerst gelukt om een foutje in het DNA van een levende muis weg te knippen, en in plaats daarvoor een nieuw stukje erin te plakken. Dit soort gentherapie is een doorbraak, want eerder lukte het onderzoekers alleen maar om DNA te verbeteren door er nieuwe...
Gentherapie begint eindelijk zijn beloftes waar te maken. Een superstrenge proef in de Verenigde Staten laat zien dat het inbrengen van een nieuw gen de symptomen van Parkinson daadwerkelijk verlicht. Dat schrijven Andrew Feigin en zijn collega’s in het tijdschrift The Lancet.
Een jongen met de erfelijke bloedziekte thalassemie, is grotendeels van zijn aandoening genezen nadat artsen en wetenschappers hem behandelden met gentherapie. Bijwerkingen lijken onwaarschijnlijk, maar ze zijn op lange termijn niet uit te sluiten.
Verontruste burgers van de site gentechvrij.nl maken zich zorgen om problemen naar aanleiding van een gentherapieproef in Leiden. Een los stukje DNA dat de patiënt helpt kanker te bestrijden wordt via de huid ingebracht. Maar wat nu als het losse DNA per ongeluk zoek raakt?
Mensen met een HIV-besmetting moeten hun hele leven medicijnen slikken, maar zullen nooit genezen. Kan dat niet anders? Amerikaanse wetenschappers denken van wel. Zij ontwikkelden een gentherapie die het HIV-virus op drie fronten hard aanpakt. De eerste klinische test geeft hoopvolle resultate...
80 procent van de potentiële donorlongen is zodanig beschadigd dat zij niet meer bruikbaar zijn voor transplantatie. Wetenschappers hebben nu een behandeling gevonden waarbij zij de longen met behulp van gentherapie weer kunnen oplappen.