Voorbij duurzaamheid10 januari 2014Voorbij duurzaamheidEr is geen energieprobleem, maar een ontwerpprobleem. Dat beweren chemicus Michael Braungart en architect William McDonough in het indrukwekkende boek De Upcycle. Ze pleiten voor ontwerpen voor ove...
Faces of ScienceIs duurzaamheid een holle kreet?16 februari 2016Is duurzaamheid een holle kreet?Duurzaamheid is hip. Je komt het tegenwoordig overal tegen: politici praten erover, supermarktketens gebruiken het in reclames, en de Verenigde Naties benoemde topvoetballer Lionel Messi zelfs tot ...
Nieuwe huizen bouwen van gebruikte materialen14 november 2022Woningen gezocht: Circulair bouwenBijna één miljoen woningen moet Nederland er voor 2030 bijbouwen. Een enorme klus, die al jaren zeer moeizaam verloopt. Circulair bouwen kan een manier zijn om de impasse te doorbreken.
Vliegenlarven als veevoer18 november 2022Hoe duurzaam is de industriële insectenkweek?Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn z...
Dieren zijn vrienden, geen voedsel24 november 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKoeien zijn geen biefstukken, maar onze beste vrienden. Tekeningen over de toekomst, gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’, laten een wereld zien waarin dieren eten iets uit het verleden is.
Haha, een zwemmende ijsbeer!1 november 2022Met humor de klimaatcrisis te lijfHoe spoor je mensen aan tot klimaatbewuste keuzes? Niet met alarmerende berichten over een onleefbare planeet. Humor lijkt een betere tactiek om het klimaatprobleem aan te kaarten.
'Ik hoop dat ov-reizen een vanzelfsprekendheid wordt: De auto? Nee joh!'16 augustus 2022Concertganger Josina (58) reist al haar hele leven met het openbaar vervoerMuziekliefhebber Josina is met grote regelmaat in het Amsterdamse ArenA-gebied te vinden. Ze komt en gaat altijd met de trein. Hoewel ze baalt van de drukte na een concert, hoopt ze dat meer mensen...
'We hebben meer luisterambtenaren nodig'16 augustus 2022Gedragswetenschapper Reint Jan Renes over duurzame mobiliteitDuurzaam reisgedrag kun je niet stimuleren zonder écht te luisteren naar de afwegingen die mensen maken bij hun keuze voor een vervoermiddel. En daar schort het nu nog regelmatig aan, stelt gedrags...
Rouwen om de klimaatcrisis9 augustus 2022Rouwen om de klimaatcrisisKlimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: rouwen om de klimaatcr...
Stoppen met kleding shoppen5 augustus 2022Stoppen met kleding shoppenRedacteur Mariska van Sprundel denkt graag dat ze een bewustere kledingkoper is: ze koopt minder dan vroeger en vaker tweedehands. Tot het over sportkleding gaat.
Duurzaamheid is nog geen kinderspel2 juli 2024Plek voor plastic: speelgoedWe moeten een leefbare planeet achterlaten voor onze kinderen. Tegelijkertijd is de speelgoedindustrie voor die kinderen zeer plasticintensief. Veel duurzame alternatieven zijn er echter niet.
Verstedelijking en duurzaamheid in de 21e eeuw16 juni 2016Verstedelijking en duurzaamheid in de 21e eeuwVerstedelijking is in ontwikkelingslanden vaak een synoniem voor ‘problemen’ en ‘armoede’. Toch bieden juist steden vaak kansen voor een meer duurzame ontwikkeling.
De aardopwarming: van woorden naar daden20 juli 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenAl honderd jaar geleden wezen wetenschappers erop dat de grootschalige CO₂-uitstoot van de industrie de temperatuur op aarde flink kon doen stijgen. Toch wordt er pas de laatste decennia actie onderno...
Er is maar één aarde5 mei 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieEen blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
5 vragen over ons online energieverbruik31 mei 20235 vragen over ons online energieverbruikAlles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
Kaas zonder koe3 februari 2023Kaas zonder koeKaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.”
Lezersvraag: Hoe duurzaam is een warmtepomp?20 januari 2023Lezersvraag: Hoe duurzaam is een warmtepomp?Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp om hun huis mee te verwarmen, zeker sinds de oorlog in Oekraïne en het dure Russische gas. Maar hoe duurzaam is deze eigenlijk, vroeg een lezer zich af.
'Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen voor klimaatverandering'12 december 2022Interview met milieufilosoof Marc DavidsonBedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.