Wonen in een huis van stro, leem en hout
De overheid trekt miljoenen euro’s uit om de bouw met natuurlijke materialen te stimuleren. Nu worden materialen als vlas, gras en hout nog maar sporadisch gebruikt. Waarom is biobased bouwen een goed idee?
De overheid trekt miljoenen euro’s uit om de bouw met natuurlijke materialen te stimuleren. Nu worden materialen als vlas, gras en hout nog maar sporadisch gebruikt. Waarom is biobased bouwen een goed idee?
NEMO Kennislink fietst een dagje mee met de chemobakfiets van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG-West, die kankermedicijnen bij de patiënten thuisbrengt. Dat is niet alleen fijner, maar bespaart ook CO2-uitstoot, omdat vervoersbewegingen van de patiënten niet nodig zijn.
Ongezonde keuzes als roken, gokken en alcoholgebruik zijn al aangepakt met maatregelen. Voor vervuilende keuzes als vliegen en vlees eten geldt dat nog niet. Wat is de beste strategie?
Is sojadrink een duurzaam alternatief voor koemelk? Of is het eerder een grote veroorzaker van ontbossing in de Amazone? De reacties op onze podcast over koemelk logen er niet om, dus NEMO Kennislink ging op zoek naar betrouwbare cijfers.
Narcosemiddelen zijn sterkere broeikasgassen dan CO2. Nadat ze in het lichaam zijn opgenomen, ademt de patiënt ze weer uit en blijven ze jarenlang in de atmosfeer hangen. Anesthesioloog Niek Sperna Weiland van het Amsterdam UMC pleit voor het toedienen van narcose via een infuus. ...
Voor ingewikkelde operaties zet een ziekenhuis steeds vaker een robot in. Alleen levert zo’n robotoperatie bijna de helft meer afval op dan een gewone kijkoperatie. Dat moet anders, vindt Tim Horeman-Franse.
De oude Nederlandse steden zijn niet gebouwd voor de grote hoeveelheid wagens die je er nu vindt. Is de autovrije stad de oplossing? De nieuwe aflevering van de podcast Oplossing Gezocht gaat hierover.
Alles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
We e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust.
De zorgsector is in ons land een grootverbruiker van water, elektriciteit en grondstoffen, en de milieuvoetafdruk is groot. In de serie ‘Operatie groene zorg’ onderzoeken we hoe het duurzamer kan.
Onze bestaande voedselproductiesystemen putten de aarde uit. We kunnen onze voedingsstoffen ook via (micro)algen verkrijgen. Waarom eten we die nog niet op grote schaal en hoe kunnen we dat veranderen?
Het aantal personenauto’s in Nederland blijft maar groeien. Automobilisten zijn verknocht aan hun blik, ziet verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Toch ziet hij mogelijkheden om dit gedrag te veranderen.
Onze smartphone vervangen we elke twee jaar, kleding gaat vaak maar één seizoen mee, maar een fiets is het toonbeeld van een duurzaam product. Wat kunnen we van onze vertrouwde tweewieler leren?
Goede voornemens. Veel mensen willen duurzamer leven, maar het komt er vaak minder van dan we zouden willen. Omgevingspsycholoog Thijs Bouman laat zien hoe jouw groene voornemens tot bloei komen.
Duurzamer produceren is niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan, we moeten mínder gaan kopen, stelt consumptiesocioloog Hans Dagevos.
Neem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Terwijl de politiek nieuwe kerncentrales plant, is het publieke debat over kernenergie nog steeds niet goed van de grond gekomen.
Bijna één miljoen woningen moet Nederland er voor 2030 bijbouwen. Een enorme klus, die al jaren zeer moeizaam verloopt. Circulair bouwen kan een manier zijn om de impasse te doorbreken.
Hoe spoor je mensen aan tot klimaatbewuste keuzes? Niet met alarmerende berichten over een onleefbare planeet. Humor lijkt een betere tactiek om het klimaatprobleem aan te kaarten.
Hoe ziet onze energievoorziening in Europa er in 2050 uit? Met een model van de TU Delft kan je zelf aan de knoppen draaien en de scenario’s in beeld brengen.
Duurzaam reisgedrag kun je niet stimuleren zonder écht te luisteren naar de afwegingen die mensen maken bij hun keuze voor een vervoermiddel. En daar schort het nu nog regelmatig aan, stelt gedragswetenschapper Reint Jan Renes.
Muziekliefhebber Josina is met grote regelmaat in het Amsterdamse ArenA-gebied te vinden. Ze komt en gaat altijd met de trein. Hoewel ze baalt van de drukte na een concert, hoopt ze dat meer mensen haar voorbeeld gaan volgen.
De auto is voor Gerco geen statussymbool, maar hij past wel bij zijn leefstijl: vrij en flexibel. Met name in de stad vindt hij het fijn dat er alternatieven zijn, maar verder blijft zijn auto altijd zijn eerste keus als vervoermiddel.
Gehandicapten als groep worden vaak vergeten als het gaat om het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanmoedigen van duurzame mobiliteit. Hoe organiseren we ook voor hen duurzaam vervoer?
Autobezit is geen ‘ding’ in het leven van student Sander en zijn vrienden. Bij evenementen in het ArenA-gebied kan hij prima uit de voeten met het openbaar vervoer. Hij hoopt dat meer mensen kiezen voor een groen alternatief, maar snapt dat niet iedereen dan kan.
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: rouwen om de klimaatcrisis.
Luiers gelden vanwege de mix aan materialen al sinds jaar en dag als de ultieme proeve voor de recyclingindustrie. Bewoners van de regio Nijmegen leveren nu bijna een jaar hun luiers in om te laten recyclen. Wat gebeurt er met al dat luierafval?
Op boerderij Bodemzicht werken mensen, dieren en microben samen om de grond vruchtbaar te maken.
Soms hebben onderzoeken een onverwachte uitkomst. Een windmolen plaatsen áchter een heuvel blijkt bijvoorbeeld lang niet altijd een slecht plan.
Duurzame kleding zonder kinderarbeid. Volgens experts kan het. Ze pleiten voor een groen-keurmerk, meer hergebruik en het maken van kleding met één vezel.