Nog een lange weg te gaan
Het aantal personenauto’s in Nederland blijft maar groeien. Automobilisten zijn verknocht aan hun blik, ziet verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Toch ziet hij mogelijkheden om dit gedrag te veranderen.
Het aantal personenauto’s in Nederland blijft maar groeien. Automobilisten zijn verknocht aan hun blik, ziet verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Toch ziet hij mogelijkheden om dit gedrag te veranderen.
Onze smartphone vervangen we elke twee jaar, kleding gaat vaak maar één seizoen mee, maar een fiets is het toonbeeld van een duurzaam product. Wat kunnen we van onze vertrouwde tweewieler leren?
Goede voornemens. Veel mensen willen duurzamer leven, maar het komt er vaak minder van dan we zouden willen. Omgevingspsycholoog Thijs Bouman laat zien hoe jouw groene voornemens tot bloei komen.
Duurzamer produceren is niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan, we moeten mínder gaan kopen, stelt consumptiesocioloog Hans Dagevos.
Neem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Terwijl de politiek nieuwe kerncentrales plant, is het publieke debat over kernenergie nog steeds niet goed van de grond gekomen.
Bijna één miljoen woningen moet Nederland er voor 2030 bijbouwen. Een enorme klus, die al jaren zeer moeizaam verloopt. Circulair bouwen kan een manier zijn om de impasse te doorbreken.
Hoe spoor je mensen aan tot klimaatbewuste keuzes? Niet met alarmerende berichten over een onleefbare planeet. Humor lijkt een betere tactiek om het klimaatprobleem aan te kaarten.
Hoe ziet onze energievoorziening in Europa er in 2050 uit? Met een model van de TU Delft kan je zelf aan de knoppen draaien en de scenario’s in beeld brengen.
Duurzaam reisgedrag kun je niet stimuleren zonder écht te luisteren naar de afwegingen die mensen maken bij hun keuze voor een vervoermiddel. En daar schort het nu nog regelmatig aan, stelt gedragswetenschapper Reint Jan Renes.
Muziekliefhebber Josina is met grote regelmaat in het Amsterdamse ArenA-gebied te vinden. Ze komt en gaat altijd met de trein. Hoewel ze baalt van de drukte na een concert, hoopt ze dat meer mensen haar voorbeeld gaan volgen.
De auto is voor Gerco geen statussymbool, maar hij past wel bij zijn leefstijl: vrij en flexibel. Met name in de stad vindt hij het fijn dat er alternatieven zijn, maar verder blijft zijn auto altijd zijn eerste keus als vervoermiddel.
Gehandicapten als groep worden vaak vergeten als het gaat om het verminderen van de ecologische voetafdruk en het aanmoedigen van duurzame mobiliteit. Hoe organiseren we ook voor hen duurzaam vervoer?
Autobezit is geen ‘ding’ in het leven van student Sander en zijn vrienden. Bij evenementen in het ArenA-gebied kan hij prima uit de voeten met het openbaar vervoer. Hij hoopt dat meer mensen kiezen voor een groen alternatief, maar snapt dat niet iedereen dan kan.
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: rouwen om de klimaatcrisis.
Luiers gelden vanwege de mix aan materialen al sinds jaar en dag als de ultieme proeve voor de recyclingindustrie. Bewoners van de regio Nijmegen leveren nu bijna een jaar hun luiers in om te laten recyclen. Wat gebeurt er met al dat luierafval?
Op boerderij Bodemzicht werken mensen, dieren en microben samen om de grond vruchtbaar te maken.
Soms hebben onderzoeken een onverwachte uitkomst. Een windmolen plaatsen áchter een heuvel blijkt bijvoorbeeld lang niet altijd een slecht plan.
Duurzame kleding zonder kinderarbeid. Volgens experts kan het. Ze pleiten voor een groen-keurmerk, meer hergebruik en het maken van kleding met één vezel.
Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar jouw schoen bestaat uit ruim 5700 onderdelen. NEMO Kennislink duikt in het verhaal achter het maken van je schoen en vertelt wat er allemaal bij komt kijken.
Tijdens de feestdagen hijsen veel mensen zich weer in een panty. Maar dit kledingstuk wordt niet milieuvriendelijk gemaakt. Een alternatief: panty’s gemaakt van het plantje genaamd huttentut.
3D-printers kunnen al een hoop, maar de plastics die we hiervoor gebruiken zijn nog lang niet zo sterk en duurzaam als we zouden willen. Wetenschappers doen daarom nog volop onderzoek naar nieuwe materialen.
Duurzame brandstoffen voor vliegtuigen komen eraan. Onderzoekers werken hard aan synthetische varianten en biokerosine uit afvalstromen. Deze brandstoffen lijken ook vrij makkelijk in te voeren, alleen produceren we nog lang niet genoeg.
Weet jij eigenlijk hoe je zo duurzaam mogelijk wast? En hoe je ervoor zorgt dat je kleren schoon worden maar wel lang meegaan? NEMO Kennislink duikt in de wereld van het wasgoed.
Zware metalen vervuilen ons afvalwater en het milieu. Als we deze metalen beter willen recyclen en het milieu schoner willen maken, zullen we de metalen moeten afvangen. Amerikaanse onderzoekers hebben dit voor elkaar gekregen met een aangepaste gistsoort. De vraag is alleen of die gist beter ...
Nierdialyse en waterzuivering zijn twee toepassingen van flinterdunne filters die we membranen noemen. Twentse onderzoeker Wiebe de Vos kan membranen nu op een meer duurzame manier produceren.
We zijn het afgelopen jaar meer vlees gaan eten, bleek deze week uit Wagenings onderzoek. Desiree Hoving sprak tijdens NEMO Kennislink Live met drie experts over duurzaam eetgedrag.
Wat gooien we in onze tank als we geen olie meer mogen gebruiken? Elektrische auto’s of waterstofauto’s lijken voor de hand liggend, maar hebben ook zo hun problemen. NEMO Kennislink sprak met drie partijen die het over een compleet andere boeg gooien.
We springen kwistig om met water. Arjen Hoekstra ontwikkelde een tool waarmee consumenten en beleidsmakers een watervoetafdruk kunnen berekenen.
Het plastic PEF – een groen alternatief voor PET – maak je met duurzame bouwstenen, maar de productie is nog niet zo groen. De Groningse hoogleraar Katja Loos ontwikkelde daarom een manier om PEF te maken met enzymen.