Hout maakt zout water zoet
Amerikaanse onderzoekers zetten zout water om in zoet met een nieuw membraan gemaakt uit een stuk hout.
Amerikaanse onderzoekers zetten zout water om in zoet met een nieuw membraan gemaakt uit een stuk hout.
Bij onderzoeksinstituut Wetsus draait alles om watertechnologie. Afvalwater, regenwater, zeewater en drinkwater: overal kunnen ze mee uit de voeten. Maar waarom vinden deze wetenschappers het onderzoek naar water zo belangrijk?
Er moet meer onderzoek komen naar GenX, stelt een ruime Kamermeerderheid nadat bekend werd dat op meerdere plekken kraanwater hiermee vervuild is. Maar wat is GenX eigenlijk? Moeten we ons zorgen maken over de veiligheid van ons drinkwater? NEMO Kennislink sprak met toxicoloog Theo de Kok.
Een combinatie van palladium en tin levert een katalysator waarmee waterstofperoxide in één stap gemaakt kan worden. Dat biedt kansen voor lokale productie van waterstofperoxide, een belangrijk ontsmettingsmiddel voor drinkwatervoorzieningen.
Binnenkort schakelt het water- en energiebedrijf van Aruba (W.E.B. Aruba N.V.) geheel over op ontzilting door middel van omgekeerde osmose. Daarmee wordt zeewater geschikt gemaakt om te drinken. Na bijna een eeuw komt hiermee een einde aan de thermische ontziltingstechnologie op het eiland.
Op 18 september 2014 is het tweede vragenboek van Kennislink verschenen. Een boek met 101 slimme vragen, ingestuurd door onze lezers. In ’Waarom drinken we zoveel koffie?’ combineren we wetenschappelijke diepgang met heldere uitleg. Een voorproefje: Kun je grachtenwater drinken?
Nederlanders leven al eeuwenlang in een haat-liefdeverhouding met ‘hun’ water en dat is niet verwonderlijk: een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en moeten we met hand en tand verdedigen tegen het wassende water. Daardoor hebben we ook geleerd het water naar onze han...
Het bevolkingsonderzoek naar PFOA wordt uitgebreid. PFOA is een fluorverbinding die jarenlang is uitgestoten door een fabriek van Du Pont bij Sliedrecht. Eind 2016 testte het RIVM al het bloed van 600 omwonenden, daar komen er nu nog 750 bij. PFOA is onder meer nodig voor anti-aanbakpannen. Ee...
Resten van geneesmiddelen in ons afvalwater leiden ertoe dat de bereiding van drinkwater uit oppervlaktewater steeds meer geld zal gaan kosten. Onze eigen toiletpot blijkt de belangrijkste bron van deze medicijnvervuiling.
Als de temperatuurstijging in Nederland zich doorzet, kunnen rivieren mogelijk voor perioden van maanden niet als bron voor de drinkwaterbereiding worden gebruikt. Want bij lage rivierstanden zal het rivierwater te sterk verontreinigd zijn, als gevolg van zowel Nederlandse als buitenlandse loz...
Hoe maak je op de droge plekken van deze wereld met weinig middelen fris drinkwater? De ‘Dutch Rainmaker’ doet dat door condensdruppels uit de buitenlucht op te vangen. De benodigde energie komt van de windmolen boven op de mast.
Als het klimaatakkoord niet wordt nageleefd, zou de zee harder kunnen stijgen dan onze dijken aankunnen. Wat gebeurt er als de zeespiegel vijf meter stijgt?
Met warmte/koude-opslag (WKO) wordt weliswaar bespaard op fossiele brandstoffen, maar aan deze vorm van schone energie kleven ook nadelen. Inmiddels is WKO zo populair dat er verhoogde risico’s zijn voor de drinkwaterwinning.
Chemisch technologe Maaike Kroon, de jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland, werkt aan nieuwe scheidingstechnologie. Haar doel: goedkoop en energiezuinig drinkwater maken van zeewater.
Een uitkomst voor expeditietochten en derdewereldlanden: een katoenen stuk stof, even dopen in een mix van koolstofnanobuisjes en zilverdraden en stroom erop om snel en simpel water te filteren.
Waterpompen in Bangladesh zouden cholera en dysenterie helpen bestrijden. Maar omdat de bodem vol arsenicum zit, werd de situatie er alleen maar erger op. Eén op de vijf Bengali sterft door arsenicum in het drinkwater, blijkt nu uit WHO-onderzoek.
Diarree kan erg gevaarlijk zijn wanneer je er teveel water door verliest. Je krijgt het van voedsel- of watervergiftiging, meestal via een bacterie. Een groep wetenschappers heeft een snelle DNA-techniek ontwikkeld waarmee je kunt zien of drinkwater een gevaarlijke diarreebacterie bevat.
Biobrandstof en –elektriciteit uit landbouwplanten als maïs en suikerbieten kost een boel water. Nederlandse wetenschappers berekenden per plantensoort hoeveel water verloren gaat bij het maken van bio-energie. Het voordeligste gewas: de suikerbiet.
Vier medicijnen, die veel in Nederlands oppervlaktewater voorkomen, zijn schadelijk voor het milieu. Pijnstillers zorgen voor nier-, kieuw- en leverschade bij vissen. Antibiotica remmen de ontwikkeling van blauwalgen en zorgen voor resistentie onder bacteriën. Dat stoffen in het oppervlaktewa...
Een consortium van Nederlandse bedrijven en instituten heeft eind vorig jaar op de Maasvlakte met succes een nieuw type installatie getest voor de productie van drinkwater uit vuil zeewater. Initiatiefnemer TNO meldde vorige week dat de toegepaste Memstill technologie heel geschikt is voor de ...
Chemicus Kamalesh Sirkar van het New Jersey Institute of Technology heeft een simpele manier bedacht om extreem zout water te ontzilten. Hij laat zulk brijn door een dun membraan verdampen en vangt het pure water aan de andere kant op.
De Utrechtse geowetenschapper Marc Vissers heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de 3-dimensionale grondwaterstroming op een begrijpelijke manier in kaart te brengen. Met een dergelijke kaart is in één oogopslag te zien waar het water in natte natuurgebieden, drinkwaterwinningen en beken/slot...
De problemen die al op korte termijn vrijwel mondiaal dreigen met betrekking tot de drinkwatervoorziening, kunnen op zijn minst voor een aanzienlijk deel worden opgelost door zoet water te onttrekken aan gigantische pakketten zoetwaterlichamen die zich op geringe diepte onder de zeebodem bevin...