'Je hóéft niet aan de technologie te gehoorzamen'
In de droomwereld van dataïsten is alles meetbaar. In de ideale wereld van Miriam Rasch weigert een ‘idioot’ te buigen voor wat zij voor ons hebben bedacht.
In de droomwereld van dataïsten is alles meetbaar. In de ideale wereld van Miriam Rasch weigert een ‘idioot’ te buigen voor wat zij voor ons hebben bedacht.
Leren kinderen met scherm en toetsenbord net zo goed lezen en schrijven als met pen en papier? Hoewel digitale leermiddelen ook positieve effecten hebben, lijken de gevolgen voor tekstbegrip zorgwekkend.
Bijna twee miljoen schepen moesten tussen 1497 en 1857 tol betalen aan de Deense koningen wanneer ze door de Sont voeren. Deze doorvaarten werden genoteerd en zijn nu, bijna, allemaal gedigitaliseerd. Een schat aan informatie openbaart zich.
Op 14 september 1867, exact 150 jaar geleden, verscheen het eerste deel van Het Kapitaal van Karl Marx. Een uniek exemplaar van de eerste druk, waarin Marx zelf correcties en aantekeningen in de kantlijn aanbracht, is vanaf nu volledig gedigitaliseerd beschikbaar.
iPad-scholen, gamification: de computer neemt in het onderwijs steeds nadrukkelijker zijn plek in. Wat zijn de gevaren? En waar liggen de kansen? Een gesprek met neurowetenschapper Harold Bekkering naar aanleiding van zijn boek ‘De lerende mens’.
Op 16 juni lanceert het Meertens Instituut een nieuwe databank: de elektronische Woordenbank van de Nederlandse Dialecten (eWND). Zowel taalkundigen als taalliefhebbers kunnen straks alle belangrijke Nederlandse dialectwoordenboeken op één centraal punt raadplegen.
Het najaarscongres dat het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap op 28 november houdt moet de opmaat zijn voor een ‘bezinningstraject’ dat in 2017 zal uitmonden in een professionele gedragscode voor Nederlandse historici. Waarom is zo’n code nodig en is dat een goed id...
12 miljoen euro kende wetenschapsfinancier NWO begin deze zomer toe aan het project CLARIAH, waarmee Nederlandse geesteswetenschappers een ‘digitale infrastructuur’ mogen gaan bouwen. Waar is dat voor nodig en wat levert het op? Henk Wals, directeur van het Internationaal Instituut...
Ter ere van de Week van de geschiedenis een gastcolumn van Aukje Lettinga van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis over radioaktief water en de opkomst van milieubewegingen in Nederland.
Een grote groep vrijwilligers heeft de Lutherse bijbel uit 1648 overgetypt. Hiermee is alweer de vierde bijbel gedigitaliseerd in het kader van het Bijbeldigitaliseringsproject.
Data die we met zorg digitaliseren kan binnen enkele decennia onleesbaar worden voor nieuwe computers, waardoor de informatie voorgoed verloren gaat. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse informatiewetenschapper Jerome McDonough. Door informatie vrij toegankelijk te maken voor alle soorten medias...