Rouwen om de natuur22 september 2023Ruimte voor verdriet over verloren soortenWe lossen graag snel de biodiversiteits- en klimaatcrisis op, maar gaan daarin voorbij aan rouw en verdriet om wat verloren is gegaan. Langzaam zien wetenschappers en kunstenaars hoe ecologische rouw ...
Baas over eigen data1 juni 2023Webwegwijzer: Web3Web3 belooft de macht weg te halen bij de grote internetbedrijven en terug te geven aan de gebruiker. Mensen moeten weer baas kunnen zijn over hun eigen data.
Hoe eindigt de aarde?23 augustus 2021Hoe eindigt de aarde?Hoe eindigt de aarde? Leidt de mens het einde van de planeet zelf in? Zorgt de zon voor de aardse apocalyps met een allesvernietigende explosie? Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
Event8 september: Pre-Crime (2017)8 september 20218 september: Pre-Crime (2017)Gratis vertoning van Pre-Crime (2017), met nabespreking door experts, in de Science Filmclub van Inscience en NEMO Kennislink.
Asfalt van de toekomst: duurzamer en slim15 januari 2021Asfalt van de toekomst: duurzamer en slimAsfalt werkt goed als materiaal om overheen te rijden. Toch kan het nog beter: door asfalt milieuvriendelijker te maken en slimme snufjes erin te verwerken.
De wereldwijde vaccinrace30 september 2020De wereldwijde vaccinraceHeel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat...
Wat zegt je DNA over vatbaarheid voor Covid-19?9 april 2020Wat zegt je DNA over vatbaarheid voor Covid-19?Er is nooit veel onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van infectieziekten. Door de corona-uitbraak rijst nu toch de vraag: waarom worden sommige mensen ernstig ziek en anderen niet of nauwelijks? ...
Is een hartaanval of beroerte overdraagbaar?23 januari 2020Is een hartaanval of beroerte overdraagbaar?Hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 zijn mede het gevolg van een verstoorde darmflora. En dit is overdraagbaar; is een hartaanval dat dan ook?
Nederland in 2039: elk mens moet zich volledig kunnen ontplooien6 december 2019Nederland in 2039: elk mens moet zich volledig kunnen ontplooienHet komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. De centrale vragen zijn: Willen we het DNA van embryo’s aanpassen, en zo ja onder welke voorwaarden? ...
3D-print van een oeroud kleitablet brengt spijkerschrift tot leven12 november 2019Hoe moderne technieken het oudste schrift kunnen ontcijferenMet een micro-CT-scanner ontcijferen onderzoekers voor het eerst spijkerschrift van duizenden jaren oud. NEMO Kennislink sprak met technici uit Delft en een assyrioloog ui...
Burgers maken beleid30 mei 2023Tips om inwoners mee te laten praten over klimaataanpakIn een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
Betrouwbare blokken1 juni 2023Webwegwijzer: blockchainBlockchains zouden we overal nodig hebben en de online wereld voorgoed veranderen. Toch zijn ze alleen nog te vinden in de cryptovalutawereld. "Misschien hebben we dé toepassing nog niet gevonden."
Eten van eigen bodem2 mei 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisBezoekers van 'Energy Junkies' zien het liefst lokaal geproduceerd voedsel. Nog beter: we worden geheel zelfvoorzienend om het klimaat te sparen.
Jarenlange discussie over geheimhouding en democratie29 december 2022Geschiedenis van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in NederlandAl vanaf het ontstaan van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn hun rol en bevoegdheden niet zonder controverse geweest. "Hoe legitimeer je zo'n dienst in een democratie?"
'De allergrappigste grappen zitten iets op het randje'30 september 2022Interview over publieksonderzoek naar humorHelpt het gebruik van humor om een serieuze boodschap over te brengen? Dat gaat Madelijn Strick onderzoeken voor het Weekend van de Wetenschap.
Expeditie naar smeltend land11 juli 2022NEMO Kennislink reist mee met poolexpeditie door de ogen van ganzenonderzoekerKlimaatverandering gaat niet overal even snel. De poolgebieden warmen sneller op dan West-Europa. Dat brengt trekvogels in de problemen. Op hun normale vertrektijd uit Nederland komen ze te laat aa...
Compenseren van CO₂ werkt niet zoals beloofd13 mei 2022Compenseren van CO₂ werkt niet zoals beloofdHoe mooi zou het zijn: je betaalt een paar euro extra bij je vliegticket, en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de klimaatverandering die jouw vlucht veroorzaakt. Helaas is het niet zo simp...
Was deze oorlog te voorkomen?11 maart 2022Was deze oorlog te voorkomen?Sinds het einde van de Koude Oorlog zijn de EU en de NAVO steeds verder naar het oosten uitgebreid. Waarom zit dit de Russen zo dwars? Wat had het Westen kunnen doen om deze oorlog te voorkomen?