'Iedereen verantwoordelijk voor klimaatverandering'
Bedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Bedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Neem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Stel: iedereen in Nederland krijgt een persoonlijk CO2-budget, waarvan je zelf mag beslissen waar je het aan uitgeeft. Dan moet je keuzes maken. Weet jij welke keuzes het meest duurzaam zijn?
Insectenburgers of gevriesdroogde sprinkhanen. Ze worden gepromoot als een even voedzaam, maar duurzamer alternatief voor vlees. Toch laten de meeste mensen ze links liggen.
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: rouwen om de klimaatcrisis.
Redacteur Mariska van Sprundel denkt graag dat ze een bewustere kledingkoper is: ze koopt minder dan vroeger en vaker tweedehands. Tot het over sportkleding gaat.
Met naald en draad verrichte redacteur Mariska van Mook een duurzame daad, hoe klein ook: drie paar gestopte sokken. Waarom voelt het zo goed om spullen te repareren?
Uit eten. Op alle borden liggen goudgele varkenslappen. Behalve bij redacteur Mariska van Sprundel. Zij is vegetariër. Het valt op en er niet over praten voelt vreemd. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan?
Veel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
De meeste haringwinkels in de top tien van de jaarlijkse AD-Haringtest komen uit de regio Rotterdam. Maar een statistische analyse maakt het zeer onwaarschijnlijk dat deze omgeving de beste haring van Nederland verkoopt.
De deeleconomie lijkt in eerste instantie ontzettend duurzaam. Als we minder spullen nodig hebben, stoten we immers minder koolstofdioxide uit. Maar de positieve effecten op het milieu lijken overschat. Zo gaan reizigers die in een Airbnb-woning slapen, vaker op reis en nemen deelautomobiliste...
Genetische modificatie is niet hetzelfde als Monsanto. Dat onderscheid moeten consumenten en milieugroepen leren maken. De twee op één hoop gooien kan veelbelovende GM-initiatieven uit de publieke sector de kop kosten.
Zo’n 60% tot 80% van de consumenten haalt zijn of haar boodschappen bij meerdere supermarkten, om zo geld te besparen. NWO-onderzoeker en econoom Mark Vroegrijk toont echter aan dat klanten hierdoor juist meer geld uitgeven, dan wanneer ze trouw blijven aan één enkele supermarkt.
De Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RvZ) presenteerde eerder deze maand een plan aan de Minister Schippers om een vettax in te voeren. Dat zou zwaarlijvigheid en hartkwalen bestrijden. Maar of zoiets zal werken is maar de vraag.
Bijna de helft van de Europese consumenten is ongerust over de risico’s van nanodeeltjes in voedsel. Dat volgt uit een enquête van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onder bijna 27.000 consumenten. Ook blijkt dat Nederlanders zich minder zorgen maken dan veel andere Europeanen...
Genetisch veranderde planten zijn niet meer te stoppen. In Nederland hebben we daarom nieuwe regels nodig. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het nieuwe rapport ‘Trendanalyse Biotechnologie 2009’.
Uit onderzoek van de Universiteit van Kansas blijkt dat consumenten in gewone huishoudens de toename van de inflatie even goed voorspellen als professionele economen. Economische statistieken zoals werkloosheid, groeiende geldstromen en wisselkoersen zijn even betrouwbaar als de informatie die...
Nederland wordt steeds dikker. Ruim één op de tien volwassenen kampt met ernstig overgewicht. De schuld van de consument? Dat is nog maar de vraag. We leven in een omgeving waarin gemak en consumptie tot hoogste norm zijn verheven. Wat zegt dat over de rol van het bedrijfsleven? Moet de overhe...
Eten wordt nog lekkerder als er een mooi kleurtje aan zit. Daarom worden er meestal kleurstoffen toegevoegd aan toetjes, snoep, ijsjes en dergelijke, maar ook aan kaas. Veel kleurstoffen hebben een slechte naam, vooral als ze chemisch gemaakt worden. Tegenwoordig worden natuurlijke kleurstoffe...
Het aantal kinderen dat met de keizersnede geboren wordt, stijgt ieder jaar een klein beetje. Vond vijf jaar geleden 6% van de Nederlandse geboorten in de operatiekamer plaats, tegenwoordig is dat percentage al gestegen tot 9-10%. Internationaal wordt gediscussieerd over de vraag, of men de aa...