Consument moet energieproducent worden23 september 2014Mijlpaal voor Nederland met 1 gigawatt zonnestroomTerwijl wetenschappers druk doende zijn met het verbeteren van de prestaties van zonnecellen en -panelen, kan de consument pas het échte verschil maken. Volgens Marie Donnelly, directeur duurzame e...
'Verbruik minder water, begin bij je boodschappen'14 maart 2019Interview met Arjen Hoekstra, professor watermanagement aan de Universiteit Twente, over watergebruikWe springen kwistig om met water. Arjen Hoekstra ontwikkelde een tool waarmee consumenten en beleidsmakers een watervoetafdruk kunnen berekenen.
'De allergrappigste grappen zitten iets op het randje'30 september 2022Interview over publieksonderzoek naar humorHelpt het gebruik van humor om een serieuze boodschap over te brengen? Dat gaat Madelijn Strick onderzoeken voor het Weekend van de Wetenschap.
Als vegetariër tussen de vleeseters7 juni 2022Als vegetariër tussen de vleesetersUit eten. Op alle borden liggen goudgele varkenslappen. Behalve bij redacteur Mariska van Sprundel. Zij is vegetariër. Het valt op en er niet over praten voelt vreemd. Maar hoe pak je zo'n gesprek aan...
Compenseren van CO₂ werkt niet zoals beloofd13 mei 2022Compenseren van CO₂ werkt niet zoals beloofdHoe mooi zou het zijn: je betaalt een paar euro extra bij je vliegticket, en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de klimaatverandering die jouw vlucht veroorzaakt. Helaas is het niet zo simp...
'De woongroep geeft me toch dat gezinsgevoel'16 mei 2022'De woongroep geeft me toch dat gezinsgevoel'De Vlaamse Emmy Van Daele (30) woont met haar vriend in een woongroep in Renkum. Van jongs af aan is ze bezig met het klimaat. In de woongroep vindt ze gelijkgestemden.
'Je kunt ook duurzame luxe en comfort hebben'16 mei 2022'Je kunt ook duurzame luxe en comfort hebben'Chris Vrolijk rijdt elektrisch en woont in een aardgasvrij huis met zonnepanelen. Door technologie leeft hij duurzamer zonder in te boeten op kwaliteit van leven.
EventWeekend van de Wetenschap1 oktober 2022in De Studio van NEMOTijdens Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober 2022 is De Studio van NEMO op het Marineterrein geopend van 12.00 - 17.30 uur. Toegang is gratis! Je dient wel een tijdslot te reserveren.
EventInspiratiesessie - Eerste hulp bij klimaatstress13 oktober 2022Inspiratiesessie - Eerste hulp bij klimaatstressGa in gesprek over persoonlijke ervaringen met klimaatverandering. Houd je hoofd koel en ontdek samen hoe je het beste omgaat met emoties rondom het klimaat.
Kan virtual reality ons wakker schudden als het gaat om het klimaat?18 juni 2021Kan virtual reality ons wakker schudden als het gaat om het klimaat?Hoe zou het zijn als we direct de milieu-impact van onze keuzes krijgen voorgeschoteld in de supermarkt?
Geld voor een groene wereld13 maart 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieGeld speelde geen rol: de VS moesten als eerst iemand op de maan zetten. De kosten voor een duurzame energievoorziening zijn nog veel hoger. Kunnen we iets leren van de blanco cheque die Kennedy uitsc...
Meer microchips van Europese makelij8 februari 2023Meer microchips van Europese makelijDe Europese Unie gaat flink investeren om de chipproductie op eigen bodem flink op te schroeven. In 2030 moet een vijfde van alle chips uit Europa komen. Experts uit de industrie zelf hebben hun beden...
Kaas zonder koe3 februari 2023Kaas zonder koeKaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.”
'Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen voor klimaatverandering'12 december 2022Interview met milieufilosoof Marc DavidsonBedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Een echte kerstboom is duurzamer dan een kunstboom6 december 2022Vijf vragen over (on)duurzame kerstbomenNeem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Vliegenlarven als veevoer18 november 2022Hoe duurzaam is de industriële insectenkweek?Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn z...
Haha, een zwemmende ijsbeer!1 november 2022Met humor de klimaatcrisis te lijfHoe spoor je mensen aan tot klimaatbewuste keuzes? Niet met alarmerende berichten over een onleefbare planeet. Humor lijkt een betere tactiek om het klimaatprobleem aan te kaarten.