Botten vertellen een levensverhaal30 april 2025Botten vertellen een levensverhaalWat kunnen botten ons vertellen over mensen die in de marge van de samenleving leefden? Osteoarcheloog Anna Moles onderzoekt hoe gemarginaliseerde groepen leefden, werkten en stierven.
Versteend leven11 mei 2023Zeven bijzondere fossielen geven inzicht in evolutieFossielen blijven ons verbazen en inspireren, en ze helpen wetenschappers om het leven op onze planeet en de evolutie beter te begrijpen. NEMO Kennislink neemt je mee langs zeven bijzondere vondsten.
Net sluit zich rond Urker botaandoening17 november 2000Net sluit zich rond Urker botaandoeningTijdens de zoektocht naar een remedie tegen botontkalking ontdekte een Brits biotechnologiebedrijf wat er mis is met de genen van een aantal Urker families waarin de zeldzame ziekte van Van Buchem ...
De Sahara als paradijs30 oktober 2000De Sahara als paradijsZesduizend jaar geleden was de Sahara een vruchtbare savanne, waar het leven welig tierde. Tegenwoordig is het een dorre zandzee, maar misschien keert ooit het groen weer terug…
De eerste Homo sapiens van Europa?12 juli 2019De eerste Homo sapiens van Europa?In Griekenland zijn de oudste resten van Homo sapiens in Europa geïdentificeerd. Als het tenminste echt om Homo sapiens gaat, en ook de dateringen kloppen…
Jacht speelt belangrijke rol in afname grote zoogdieren17 mei 2019Jacht speelt belangrijke rol in afname grote zoogdierenDiersoorten in het tropisch regenwoud staan onder druk door de jacht, blijk uit modelberekeningen. Vooral het aantal grote zoogdieren neemt af.
Tweelingstudie geeft eerste inkijkje in gezondheidseffecten van lange ruimtereis15 april 2019Tweelingstudie geeft eerste inkijkje in gezondheidseffecten van lange ruimtereisEen tweelingstudie naar de gezondheidseffecten van een langdurig verblijf in de ruimte. Astronaut Scott Kelly kwam zelf met het idee toen hij met NASA in gesprek was over zijn 340 dagen durende missie...
Isotopen 'missing link' voor oudheidkundig onderzoek?15 april 2019Debat over nieuwe onderzoekstechnieken tijdens Week van de KlassiekenDe kijk op migratie in de klassieke oudheid is de laatste jaren aan het veranderen. Mens en dier blijken mobieler dan we dachten, zo laten nieuwe onderzoekstechnieken zien. Maar waar de ene histori...
Homo sapiens heeft er een neefje bij10 april 2019Nieuwe mensensoort ontdekt op de Filipijnen: Homo luzonensisIn een grot op het Filipijnse eiland Luzon zijn botten en kiezen gevonden van een prehistorische mens. Het is een geheel nieuwe soort die ruim 50.000 jaar geleden op het eiland leefde.
Tandsteen middeleeuwse non legt onverwacht ambt bloot11 januari 2019Tandsteen middeleeuwse non legt onverwacht ambt blootIn het tandsteen van een Duitse vrouw die leefde in de elfde eeuw is het kostbare pigment ultramarijn teruggevonden. Hoe kwam dat daar terecht?
De dinosauriër in een nieuw daglicht23 maart 2023De dinosauriër in een nieuw daglichtIn de laatste dertig jaar is onze kennis over dinosauriërs en andere uitgestorven dieren met sprongen vooruitgegaan. Dat komt door nieuwe technieken om fossielen te scannen.
Hakkend en gravend de toekomst in15 juni 2020Recensie ‘Onze bouwstenen’ van Anja RøyneOns dagelijks leven is onmogelijk zonder ijzer, koper en fosfor. De Noorse natuurkundige Anja Røyne laat je zien waar we deze bouwstenen vandaan halen en wat onze keuzes betekenen voor de voorraad ...
2019 was een veelbewogen jaar27 december 2019De redactie van NEMO Kennislink blikt terug op de wetenschap van 20192019 bracht ons een heel droevige noot. Op 29 juni overleed onze hoofdredacteur Sanne Deurloo aan de gevolgen van kanker. In de week van Oud & Nieuw kijken we terug op een veelbewogen jaar.
Faces of ScienceWaarom lopen mensen op twee benen?18 augustus 2022Waarom lopen mensen op twee benen?De mens is uniek omdat wij ons op twee benen voortbewegen, terwijl onze ‘neef’ de chimpansee maar korte stukjes op zijn achterste ledematen loopt. Sarai zoekt uit waarom mensen rechtop lopen.
Faces of ScienceDe opmerkelijke toepassingen van een MRI-scanner7 januari 2020De opmerkelijke toepassingen van een MRI-scannerAan de binnenkant van de hersenen kijken, dat is toch het coolste wat je met een MRI-scanner kunt doen? Op een congres werd ik verrast door andere toepassingen.
Faces of ScienceHoe bouw je een kunstmatige cel?12 juni 2019Hoe bouw je een kunstmatige cel?Mijn onderzoek is ontzettend spannend. Ik ga het celdelingsapparaat voor een kunstmatige cel bouwen! In deze blog wil ik uitleggen waar ik mee bezig ben, en waarom ik dat zo leuk vind.
Faces of ScienceFaces of Science breidt uit met 12 nieuwe onderzoekers28 februari 2019Faces of Science breidt uit met 12 nieuwe onderzoekersFaces of Science breidt uit: twaalf nieuwe onderzoekers gaan bloggen over hun leven in de wetenschap.
Faces of ScienceKunnen we onze oude en versleten bloedvaten genezen?6 maart 2017Kunnen we onze oude en versleten bloedvaten genezen?Mijn puzzel naar de bouwstenen van de natuur krijgt een vervolg in een nieuwe, inspirerende omgeving. Ik ben in King’s College in Londen om de veroudering van bloedvaten te onderzoeken en ...