Weer aan het werk na kanker
Op het moment dat je de diagnose kanker krijgt, ben je maar met één ding bezig: beter worden. Maar als de kanker onder controle is en je weer aan het werk wilt gaan, blijkt dat vaak lastiger dan gedacht.
Op het moment dat je de diagnose kanker krijgt, ben je maar met één ding bezig: beter worden. Maar als de kanker onder controle is en je weer aan het werk wilt gaan, blijkt dat vaak lastiger dan gedacht.
Tweeënhalf jaar geleden kreeg Pien op 25-jarige leeftijd de diagnose borstkanker. Omdat ze door de behandeling onvruchtbaar kon worden, liet ze vooraf eicellen invriezen. “Ik zie de toekomst positief.”
Weten dat je een erfelijke aanleg hebt voor kanker, kan veel druk op je leggen. Hoe ga je daarmee om, wat zijn je opties? Waar kun je terecht voor hulp?
Voor Dianne van Amelsfoort betekende de diagnose borstkanker een opeenstapeling van tegenslagen. Met hulp van een maatschappelijk werker probeert ze de gevolgen van het ziekteproces voor haar lichaam en wie ze is te accepteren.
Kanker krijgen als het grootste deel van je leven nog voor je ligt, het overkomt jaarlijks 2700 jongeren en jongvolwassenen. Mirjam Graat was één van hen. Ze doorliep zware behandelingen, maar kwam daar uiteindelijk sterker uit.
Bij bijna iedereen in Nederland valt vroeg of laat een envelop op de deurmat met een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek naar kanker. Zo’n onderzoek kan een hoop stress opleveren. Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen?
Nieuwe doelgerichte therapieën kunnen tumorcellen soms jarenlang rustig houden. Dat is natuurlijk fijn voor patiënten, maar de mentale belasting van zo’n behandeling kan groot zijn.
In de VS is één patiënt met borstkanker succesvol behandeld met immuuntherapie. Ton Schumacher, immunoloog aan het NKI, noemt het resultaat bemoedigend, maar blijft ook kritisch.
Onderzoekers hebben een makkelijkere en goedkopere manier gevonden om Z-endoxifen te maken, een medicijn dat wel eens veel borstkankerpatiënten kan gaan helpen. Door deze nieuwe methode kunnen meer onderzoeksgroepen het medicijn verder testen.
Als bij jonge vrouwen borstkanker geconstateerd wordt, volgt veelal een operatie, bestraling en een aanvullende behandeling, vaak in de vorm van een chemokuur. Maar is dat laatste wel echt altijd zinnig? Het Young Breast Cancer Project (YBCP) zoekt het antwoord op die vraag met behulp van tEPI...
Kankercellen uit de oorspronkelijke tumor ondergaan verschillende stappen om uit te kunnen groeien in een vreemd orgaan. We snappen nog niet goed hoe een rondzwervende kankercel verderop in het lichaam een nieuwe tumor vormt. Tumorimmunoloog Karin de Visser onderzoekt de processen die ten gron...
Bij het voorkomen of behandelen van borstkanker is het nogal eens nodig om één of beide borsten te amputeren. Patiënten kunnen daarna kiezen voor een borstreconstructie, met een prothese of lichaamseigen weefsel. Een reconstructie met lichaamseigen weefsel oogt natuurlijker, maar voor de patië...
Na vier jaar van ontwikkeling en onderzoek is het dan zover; de website ‘Op adem na borstkanker’ is online. Vrouwen die borstkanker hebben gehad kunnen met behulp van deze website zelf aan de slag met hun emotioneel herstel.
Een nieuwe techniek, die mede door de Universiteit Twente nog wordt ontwikkeld, visualiseert pijnloos of vrouwen borstkanker hebben. Bovendien werkt de technologie ook goed bij jonge vrouwen, waar de gebruikelijke detectiemethode met röntgenstraling bij te kort schiet.
Nederlandse wetenschappers hebben ontdekt dat het stofje fusicoccine, afkomstig van een plantenschimmel, de hormonale groei van borstkankercellen remt. Een goede stap in de richting van een nieuwe behandelmethode.
Voor het eerst hebben Amerikaanse onderzoekers zeldzame circulerende tumorcellen in het bloed van kankerpatiënten individueel bekeken. Zo ontdekten zij dat de cellen genetisch zeer divers zijn. Niet alleen tussen patiënten, maar ook binnen één patiënt, verschillen de cellen soms heel sterk. Di...
René Bernards behoort tot de internationale top van zijn vakgebied, het achterhalen van de functie van genen die betrokken zijn bij kanker. Zes jaar geleden ontving hij de Spinozapremie voor zijn grensverleggende onderzoek. Kennislink was benieuwd: wat heeft het hem sindsdien opgeleverd?
Magnetische nanodeeltjes zijn geschikter dan radioactieve deeltjes om uitzaaiingen van borstkanker te vinden. Onderzoekers van onder meer de Universiteit Twente gaan met 1,4 miljoen euro subsidie zo’n ‘magnetische speurtocht’ met een modern koelsysteem ontwikkelen.
Vrouwen die borstkanker hebben, ondergaan vaak preventieve chemotherapie. Maar dat is niet altijd nodig. Een DNA-test helpt het ziekteverloop voorspellen. En nu blijkt een al bekend gen een belangrijkere rol te spelen bij borstkanker dan gedacht.
Borstkankerscreening zou in de toekomst wel eens een stuk minder onaangenaam kunnen worden. AMC-hoogleraren Ard den Heeten en Kees Grimbergen ontwikkelden een mammograaf die minder pijn veroorzaakt.
Borstkankerpatiënten die chemotherapie hebben gekregen, rapporteren regelmatig geheugen- en concentratieproblemen. Dat blijkt ook in het brein zichtbaar: als ze een cognitieve taak uitvoeren, zijn de betrokken hersengebieden minder actief.
Wetenschappers van het kinderziekenhuis van de Universiteit van Boston hebben een eiwit ontdekt dat de vorming van uitzaaiingen tegengaat. Muizen met borstkanker en prostaatkanker werden al succesvol behandeld met het eiwit.
Een wereldwijde groep van onderzoekers, waaronder wetenschappers uit het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum, heeft vijf genen ontdekt die een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker. Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in Nature.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) startte onlangs een klinisch onderzoek waarbij fluorescerende kleurstoffen tijdens kankeroperaties worden gebruikt. Deze fluorescerende kleurstof maakt de lymfeklier of tumor lichtgevend zodat de chirurg precies kan zien welk weefsel hij moet w...
Wetenschappers van het onderzoeksinstituut van het Mount Sinai Hospital in Toronto (Canada) hebben de DyNeMo ontwikkeld. Met dit apparaatje kunnen artsen de prognose en beste behandeling voor borstkanker veel beter inschatten. Binnen vijf jaar moet de DyNeMo beschikbaar zijn in ziekenhuizen.
Onderzoekers van de afdeling Medicinale Chemie van de universiteit Antwerpen vonden een molecuul dat zich richt tegen uitzaaiingen bij kanker. De synthetische verbinding bleek succesvol in het remmen van de uitzaaiingsactiviteit in ratten met borstkanker. Omdat de ratten de stof (gedurende de ...
Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Kanker veroorzaakt jaarlijks, samen met hart- en vaatziekten, dan ook ongeveer de helft van het aantal sterfgevallen in Nederland. Elk jaar op 4 januari staan we hierbij stil. ‘Kanker’ een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende ziekten ...
In het tijdschrift Medisch Contact maakte Karin Spaink zich onlangs boos om de nieuwe campagne van KWF Kankerbestrijding: ‘Geef om jezelf. En verklein je kans op kanker.’ De schrijfster en columniste vraagt zich af wat haar borstkanker in hemelsnaam te maken heeft met ‘om jezelf geven’. Wordt ...
Eindelijk zit er weer schot in het onderzoek naar erfelijke aanleg voor borstkanker. In het nummer van Nature dat sinds 27 mei 2007 online is, publiceren onderzoekers over vijf nieuwgevonden genetische kenmerken die verband houden met de ziekte. Tientallen instituten van over de hele wereld, w...
De kranten meldden het goede nieuws in februari: een doorbraak in de strijd tegen borstkanker. Een combinatie van medicijnen verlengt de ziektevrije periode na een operatie en verlengt de overleving. Dat bleek uit een internationaal onderzoek met ruim 4700 patiënten waarover onlangs werd gepub...