Bloed uit het lab
Als het aan Sanquin-onderzoekers ligt, komt bloed in de toekomst niet meer van donoren maar uit het lab. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Als het aan Sanquin-onderzoekers ligt, komt bloed in de toekomst niet meer van donoren maar uit het lab. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Bloed doneren? Voor redacteur Anne van Kessel is het vanzelfsprekend. Een deel van haar bloed wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maar wat valt daar eigenlijk allemaal onder?
Van bloed tot moedermelk, ons lichaamsmateriaal is belangrijk voor patiënten en wetenschappers. Wat gebeurt ermee, van wie is het en wie verdient eraan?
Elke dag verschijnt er wel nieuws over de manier waarop wij in Nederland testen op het coronavirus. Ondertussen verschijnen er ook steeds meer verschillende soorten testen, zelfs voor gebruik thuis. NEMO Kennislink zocht uit hoe al deze soorten testen eigenlijk werken, en hoe betrouwbaar ze zi...
Een boek over bloed dat eigenlijk vooral over mensen gaat. Mensen die bloed geven, het nodig hebben of onderzoeken. Journalist Rose George vertelt hun verhalen in haar boek ‘Bloed. Een biografie’
Een nieuwe test voorspelt de kans op overlijden iets beter dan bekende risicofactoren als bloeddruk, overgewicht en cholesterol. Maar of de ene voorspelling echt beter is dan de andere, is nog niet zo simpel vast te stellen.
Om aan de vraag naar zeldzame bloedgroepen te kunnen voldoen, roept bloedbank Sanquin niet-westerse mensen op om bloed te doneren.
Groningse onderzoekers hebben een nieuwe methode gevonden om de concentratie van verschillende stoffen in bloed sneller te meten. Een veelzijdig systeem, maar om het echt toe te passen hebben ze nog hulp nodig.
Per jaar ontvangen 300.000 Nederlanders donorbloed. Vaak zijn dit mensen die voor kanker of bloedziekten worden behandeld, maar ook bij grote operaties of bij slachtoffers van ongevallen hebben mensen donorbloed nodig. De menselijke afweer kan daarbij een complicerende factor spelen.
15 februari is Wereld Kinderkanker Dag. In 2018 opende in Utrecht het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie haar deuren. Mariska van Sprundel ging er op bezoek voor NEMO Kennislink.
Minder vlees eten is voor veel mensen lastig omdat ze de smaak missen. Het bedrijf Impossible Foods brengt nu een plantaardige burger op de markt die toch naar vlees smaakt. Hun geheime ingrediënt: heem.
Ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking ouder dan 80 jaar krijgt dementie. Dr. Henne Holstege (VUmc) onderzoekt met haar team juist de hersenen van mensen die heel gezond oud worden. Hoe verklaart zij hun breinvitaliteit?
Een nieuwe methode om allergieën te ontdekken, maakt bloedprikken overbodig. Philippe Gevaert van de Universiteit Gent ontdekte dat je bij het bepalen van een huisstofmijtallergie ook snot kunt gebruiken. Hij is ervan overtuigd dat zijn aanpak voor meer allergieën werkt.
Als je een ernstig ongeluk hebt gehad, kan het voorkomen dat het nodig is om extra bloed te krijgen. Ook mensen met bepaalde bloedziektes zijn gebaat bij bloedtransfusies. Dit bloed is afkomstig van vrijwilligers, die hun bloed afstaan om patiënten verder te helpen. Maar hoe verlopen die bloed...
Als je bloed wilt geven, is het eerste wat de bloedbank zal bepalen je bloedgroep. Het is een eigenschap die van groot belang is bij bloedtransfusies, want een verkeerde combinatie van bloedgroepen is dodelijk. Maar wat zijn bloedgroepen eigenlijk? En wat bepaalt welke bloedgroep je hebt?
Een probleem dat komt kijken bij tissue engineering is de doorbloeding. Want transplanteer je een gekweekt stukje weefsel van bijvoorbeeld botcellen, dan moet daar wel voldoende zuurstof bij kunnen komen. Maar bloedvaten groeien niet vanzelf.
Zwaargewonden op het slagveld of na een auto-ongeluk lopen een relatief hoog risico om dood te bloeden. Wetenschappers hebben nu een polymeer ontwikkeld dat bloedproppen in de buurt van wonden verstevigt en hevige bloedingen tegengaat.
Met een schitterend plaatje van microscopische haartjes gemaakt van een magnetisch, rubberachtige materiaal won promovendus Ye Wang (TU Eindhoven) een internationale wedstrijd voor de mooiste wetenschappelijke afbeelding. Hij ontwikkelt de haartjes om een vloeistofstroming te creëren.
EPO is verboden in de sport omdat het sportprestaties zou verbeteren en gebruikers oneerlijk voordeel zou opleveren. Maar wat blijkt uit een nieuwe, systematische analyse van bestaand onderzoek? Wetenschappelijk bewijs ontbreekt, aldus Adam Cohen (LUMC).
Rusland mag de komende vier jaar niet meedoen aan mondiale sportwedstrijden, omdat het land structureel laboratoriumgegevens van zijn sporters vervalsde. Roel van der Heijden schreef eerder over doping.
Voor het eerst hebben Amerikaanse onderzoekers zeldzame circulerende tumorcellen in het bloed van kankerpatiënten individueel bekeken. Zo ontdekten zij dat de cellen genetisch zeer divers zijn. Niet alleen tussen patiënten, maar ook binnen één patiënt, verschillen de cellen soms heel sterk. Di...
Wetenschappers van het Amerikaanse Scripps Translational Science Institute hebben ontdekt dat circulerende endotheelcellen in het bloed van hartpatiënten er heel anders uitzien dan endotheelcellen van gezonde mensen. De Amerikanen hopen binnen twee jaar een test op de markt te brengen...
Tijdens een maaltijd krijgt een normaal gesproken koudbloedige mug in korte tijd een grote hoeveelheid warm bloed binnen. Om weer af te koelen scheidt de mug vloeistofdruppeltjes uit aan het achterlijf. Dat schrijven Franse biologen deze week in het blad Current Biology.
Het zou doorslaggevend kunnen zijn in het oplossen van een misdaad: wat is de oorsprong van de bloedspatten op de plaats delict? Daniel Bonn, expert op het gebied van vloeistofdynamica, is samen met het Nederlands Forensisch Instituut een onderzoek gestart om dat zeer nauwkeurig te kunnen bepa...
De fontein van de eeuwige jeugd bestaat echt, en het is de stamcel. Een goede bloedstamcel baart miljoenen nieuwe, gezonde bloedcellen. Tot dusver lukte het niet om voor mensen zulke stamcellen te kweken, maar Canadese wetenschappers hebben deze week een flinke vooruitgang geboekt.
Nieuwe ophef over groente uit Duitsland: daar zit hier en daar de gevaarlijke bacterie EHEC op. Tientallen mensen zijn besmet en hebben darmklachten. In uitzonderlijke gevallen leidt dat tot de dood. Wat voor bacterie is EHEC eigenlijk en valt er iets tegen te doen?
Bloedvaatjes groeien is een aparte tak van sport in de wetenschap. Canadese onderzoekers hebben daarin een nieuwe truc uitgevonden. Ze hebben het gen ontdekt dat de dunne spiertjes rondom bloedvaten helpt groeien en dat gen helpt de vaatjes ook beter organiseren.
Sterven? ‘Been there done that’. Ondoden zoals zombies en vampiers vormen al decennia voer voor griezelverhalen. Maar zit er ook enige waarheid achter de mythologie van ondoden? Waar komen die verhalen eigenlijk vandaan?
Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om van weinig bloedstamcellen een gigantische hoeveelheid te maken, schrijven ze in het Science. Dat is een doorbraak voor mensen met bloedziekten zoals leukemie. De bloedstamceltransplantaties die zij nu ondergaan, bevatten meestal te weinig cellen om ...
In het bloed van een kankerpatiënt circuleren soms losse tumorcellen. Deze zijn erg zeldzaam, maar kunnen er wel voor zorgen dat de ziekte uitzaait naar andere delen van het lichaam. Daarom is het van belang dat artsen die circulerende tumorcellen kunnen volgen. Amerikaanse wetenschappers ontw...