Je leest:

Polymeer tegen het bloeden

Polymeer tegen het bloeden

Injecteerbare stof kan ernstige bloedingen tegengaan

Auteur: | 13 maart 2015

Zwaargewonden op het slagveld of na een auto-ongeluk lopen een relatief hoog risico om dood te bloeden. Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben nu een polymeer ontwikkeld dat bloedproppen in de buurt van wonden verstevigt. Het zou als medicijn tegen hevige bloedingen kunnen dienen.

Het lichaam heeft verschillende wapens tegen bloedingen. Normaalgesproken vormen bloedplaatjes de eerste barrière door aan elkaar te binden en een prop te vormen. Daarna verstevigt het bloedstollingseiwit fibrine de proppen als een soort netwerk dat daar doorheen loopt. Een sterke bloedstroom kan dat netwerk echter kapot maken, waardoor het bloed weer kan gaan stromen.

Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben nu het polymeer PolySTAT ingezet om deze fibrine-netwerken sterker te maken. Het polymeer vormt dwarsverbanden tussen verschillende langgerekte fibrine-eiwitten, waardoor het steviger wordt. Een dergelijk synthetisch product tegen het bloeden zou volgens experts goedkoper en makkelijker te bewaren zijn dan conventionele middelen tegen bloedingen. De resultaten werden deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

Impressie van de polymeer PolySTAT (de blauwe slierten) dat helpt om verschillende fibrine-eiwitten (in geel-rood) bij elkaar te houden. Zo wordt een stevig netwerk gevormd dat hevige bloedingen tegengaat.
William Walker, University of Washington

Geïnspireerd door de natuur

De stollende werking van het polymeer werd getest bij vijf verwonde ratten. De ratten kregen een normaal gesproken dodelijke verwonding aan een slagader, maar na injectie van PolySTAT overleefden alle ratten het trauma.

De werking van het polymeer is afgekeken van de natuur. Het eiwit Factor XIII zorgt ook voor dwarsverbindingen tussen fibrine-eiwitten. Toediening van dat natuurlijke eiwit bleek echter minder effectief tegen bloedingen dan de kunstmatige variant.

PolySTAT werkt waarschijnlijk zo goed omdat het niet wordt herkend door enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van het fibrinenetwerk. Die afbraak is uiteindelijk nodig voor het helingsproces, maar kan bloedingen verergeren.

Verdere tests moeten uitwijzen of het polymeer geen bijwerkingen heeft, doordat het bijvoorbeeld bindt op andere plekken in het lichaam. De wetenschappers willen PolySTAT testen als medicijn tegen de bloedstollingsziekte hemofilie, en als toevoeging aan pleisters.

Bron:

  • Chan L. W. et al., A synthetic fibrin cross-linking polymer for modulating clot properties and inducing hemostasis, Science Translational Medicine (4 maart 2015), DOI:10.1126/science.1261019
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 maart 2015

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Leven bouwen met moleculen

Bin im Garten, via CC BY-SA 3.0
Leven bouwen met moleculen
Zonder het vermogen van moleculen om zichzelf te organiseren zou jij niet bestaan. In de natuur zie je het overal: verschillende moleculen klitten samen tot onderdelen van cellen, die onderdelen organiseren zich op hun beurt weer tot complete cellen. Cellen vormen weefsels, weefsels vormen organen, en organen vormen organismen. Hoe ver komen chemici met het imiteren van die werkwijze?
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.