Podcast: Wonen in een stad zonder auto's
De oude Nederlandse steden zijn niet gebouwd voor de grote hoeveelheid wagens die je er nu vindt. Is de autovrije stad de oplossing? De nieuwe aflevering van de podcast Oplossing Gezocht gaat hierover.
De oude Nederlandse steden zijn niet gebouwd voor de grote hoeveelheid wagens die je er nu vindt. Is de autovrije stad de oplossing? De nieuwe aflevering van de podcast Oplossing Gezocht gaat hierover.
‘Hoe komt het dat ik de enige automobilist lijk te zijn die zich probleemloos aan de maximale snelheid houdt?’ vroeg een van onze lezers. We zochten het uit.
Autorijden doet het milieu geen goed. Waarom zien veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ in een vliegend exemplaar dan een oplossing voor het klimaatprobleem?
Het aantal personenauto’s in Nederland blijft maar groeien. Automobilisten zijn verknocht aan hun blik, ziet verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Toch ziet hij mogelijkheden om dit gedrag te veranderen.
Nederland bouwt er de komende jaren flink wat huizen bij. De auto zal daarbij vaak niet meer welkom zijn in de woonwijk. Hoe moet dat?
Delen, ruilen en huren. Vormen deze alternatieven voor eigen bezit een antwoord op de klimaatcrisis? De deeleconomie blijkt niet per definitie goed voor het milieu.
De auto is voor Gerco geen statussymbool, maar hij past wel bij zijn leefstijl: vrij en flexibel. Met name in de stad vindt hij het fijn dat er alternatieven zijn, maar verder blijft zijn auto altijd zijn eerste keus als vervoermiddel.
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo goedkoop mogelijk?
NEMO Kennislink sprak met hoogleraar Marco te Brömmelstroet over het boek ‘Het recht van de snelste’, dat hij met journalist Thalia Verkade schreef.
We reizen steeds sneller, maar zijn nog even lang onderweg. Het is een van de interessante inzichten in het boek ‘Het recht van de snelste’. Daarin nemen journalist Thalia Verkade en wetenschapper Marco te Brömmelstroet de lezer mee op reis door de straat.
Door accu’s simpelweg warm te maken laden ze sneller op, laten onderzoekers uit de VS zien. Goed nieuws voor mensen met een elektrische auto? Daarvoor is het nog te vroeg volgens hoogleraar Petra de Jongh.
Met innovaties proberen studententeams elkaar af te troeven tijdens de World Solar Challenge, de strijd om de beste zonneauto die vanaf zondag losbarst. Onder meer nieuwkomer Groningen en regerend kampioen Delft strijden tegen elkaar.
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelen een verbeterd recept voor de autokatalysator, die de uitlaatgassen opschoont. Er is minder kostbaar platina nodig en het apparaat werkt ook met een koude motor, waar huidige katalysatoren het laten afweten.
Door minuscule kanaaltjes te laten bevriezen, voorkomen Amerikaanse onderzoekers dat op de rest van het oppervlak ijs vormt. Een nieuwe aanpak in het maken van antivries-oppervlakken, die mogelijk veel ellende kan voorkomen.
Het is mogelijk om een auto circulair te bouwen, zodat het milieu zo min mogelijk belast wordt. Dat laten studenten van de TU Eindhoven zien met Noah, een wagen van suiker en vlas die ze zelf ontwierpen en maakten. “We dagen hiermee de auto-industrie uit.”
Volgens de wet in Nederland moeten we maar liefst 95 procent van het gewicht van alle afgedankte auto’s in Nederland recyclen. En dat halen we ruim, op dit moment zitten we zelfs op een percentage van 98,7 procent. Maar er zijn zeker nog uitdagingen op de weg.
In het regeerakkoord staat dat nieuwe auto’s in 2030 geen CO2 meer mogen uitstoten. De verbrandingsmotor gaat in de ban en de elektrische auto moet het gat vullen. Is de auto-industrie klaar voor die omslag? En is de wil er ook?
Reeds verkochte dieselauto’s een gratis software-update geven, waardoor ze dertig procent minder vervuilen. Dat kwamen Volkswagen, Mercedes en BMW overeen op de zogenaamde ‘dieseltop’. Maar als dat zomaar kan, waarom is dat dan niet eerder gedaan?
Nu de vakantietijd weer volop is aangebroken, trekt een groot deel van Nederland erop uit met de caravan. Voor een elektrische auto is dat nog steeds heel lastig. Waarom is dat zo en is de elektrische aanhanger E-Trailer de oplossing?
Biodiesel klinkt als een nuttige brandstof, maar je kunt het nu nog niet in je auto gebruiken. Duitse onderzoekers willen daar verandering in brengen met een proces dat de biodiesel omzet in een mengsel vergelijkbaar met diesel. Het wachten is nu op technologen die de reactie op grote schaal o...
Hoe kijken we aan tegen het interieur van onze auto? Amko Leenarts onderzoekt dat en ontwerpt de binnenkant van nieuwe modellen. NEMO Kennislink interviewde de directeur interieurontwerp van Ford over de zelfrijdende auto, nieuwe technologie en neuspeuteren onderweg.
De tijd is rijp voor een revolutie in de autowereld. Tekenen dat benzine- en dieselmotoren hun hegemonie in het wagenpark verliezen zijn er volop, maar wanneer breekt de elektrische auto écht door? Een belangrijk obstakel is de vaak nog beperkte actieradius van met batterijen uitgeruste wagens...
Het is hoog tijd dat de Nederlandse politie een textalizer gaat gebruiken. Dit apparaat weet na een ongeluk of iemand een smartphone in handen had. En dus ook of de automobilist was afgeleid en de wet overtrad. Juist technologie kan helpen om smartphonegebruik in auto’s tegen te...
Een bus die niet op diesel rijdt, maar op mierenzuur. Het is een geslaagd experiment van studenten van de TU Eindhoven. Ze presenteerden hun zelfgebouwde systeem op 6 juli. NEMO Kennislink ging bij ze op bezoek om hun onderzoek te bekijken.
Mensen willen dat een zelfrijdende auto bij een ongeluk zo min mogelijk slachtoffers maakt – maar niet als ze er zelf in zitten. De tegenstelling tussen je eigen overlevingsdrang en het redden van anderen zorgt in zelfrijdende auto’s voor een bijna onoplosbaar moreel dilemma.
De Nederlandse uitvinder Anton van Zanten wint de European Inventor Award. Hij wordt geëerd vanwege zijn grote bijdrage aan de autoveiligheid. Van Zanten bedacht en ontwikkelde anti-slipsysteem ESP dat honderdduizenden zware ongelukken voorkwam. Kennislink interviewde hem.
Negen studententeams lieten afgelopen weekend op de A270 zien dat auto’s al zelf kunnen ritsen, zonder dat een automobilist het stuur aanraakt. Ook een kruispunt oversteken en een brandweerwagen voorrang geven vormde geen probleem tijdens de ‘Grand Cooperative Driving ChallengeR...
De Australische ‘outback’ was de afgelopen week het strijdtoneel van innovatieve zonnewagens die zo snel mogelijk het continent probeerden te doorkruisen. Puur aangedreven op zonne-energie behaalden de teams uit Delft en Enschede respectievelijk de eerste en tweede plaats. Ook het ...
Met een razendsnelle bolide won de TU Delft afgelopen weekend het elektrische klassement van de internationale racewedstrijd ‘Formula Student’ in Duitsland. Daarmee kroonden ze zich tot wereldkampioen. Het elektrisch racemonster van de Delftse studenten blinkt uit door een vierwiel...
Hoe voorkom je dat auto’s per ongeluk voetgangers en fietsers aanrijden? Wagens worden al uitgerust met steeds meer technische foefjes om botsingen te voorkomen. Maar wandelaars en tweewielers merken ze nog maar lastig op. Het slimme kruispunt in Helmond biedt uitkomst.