Is hoogsensitiviteit onzin?
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hoogsensitiviteit bestaat. Wat gebeurt er in het brein van een hoogsensitief iemand? Neurowetenschapper Judith Homberg legt het uit in de Universiteit van Nederland.
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hoogsensitiviteit bestaat. Wat gebeurt er in het brein van een hoogsensitief iemand? Neurowetenschapper Judith Homberg legt het uit in de Universiteit van Nederland.
Volgens een bekende hypothese speelt blootstelling aan testosteron in de baarmoeder een belangrijke rol bij autisme. Wetenschappers laten nu zien dat testosteron het empathisch vermogen niet vermindert. Is autisme dan wel een extreme vorm is van het mannelijk brein?
Een brein in ontwikkeling is een ware datingmarkt voor zenuwcellen. Elke cel wil stabiele verbindingen met andere cellen. Breakups zijn onvermijdelijk. Neuroloog Christian Lohmann onderzoekt hoe zenuwcellen geschikte partners vinden, essentieel voor de juiste bedrading van de hersenen.
Het bewijs groeit dat onze darmbewoners mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen als ADHD en de ziekte van Alzheimer. Zijn een speciaal dieet, probiotica en poeptransplantaties straks nieuwe therapieën voor hersenziekten en gedragsstoornissen?
De vetzuren uit vette vis staan in de belangstelling als mogelijke behandeling voor stoornissen in de hersenontwikkeling. Hersenwetenschappers bekeken of een dieet rijk aan omega-3 kan helpen bij autisme.
Het eind van het promotietraject van James Trujillo komt in zicht. Ligt de promovendus een beetje op schema? En is er nog tijd voor dat ene laatste experiment? NEMO Kennislink vraagt hem naar zijn plannen.
Vooroordelen zijn slecht, hoor je overal. Toch kan ons brein niet zonder, zo laat Harold Bekkering van de Radboud Universiteit zien: ze zorgen ervoor dat onze sociale interactie doorgaans soepel verloopt.
Een groeiende groep mensen meent tegenwoordig dat vaccinaties schadelijker zijn dan de ziektes waartegen ze beschermen. Terwijl vroeger slechts kleine religieuze groeperingen vaccinatie afwezen, gebeurt dit nu veel breder, op pseudo-medische gronden. Daardoor wordt de vaccinatiegraad zo laag, ...
Het plan was om afgelopen zomer al proefpersonen in de hersenscanner te leggen. Maar de resultaten van zijn eerste experimenten stuurden James Trujillo in een andere richting. NEMO Kennislink brengt opnieuw een bezoekje aan de promovendus uit het Language in Interaction-project.
Het bestaat: coachen met hulp van paarden, voor mensen die aan zichzelf willen werken. Zelfs mensen met psychische klachten als burn-out en autisme zouden baat hebben bij sessies met paarden. Maar hoe zit het met de wetenschappelijke onderbouwing?
Maakt iemand een toevallige beweging of probeert hij je iets duidelijk te maken? Promovendus James Trujillo zoekt naar het systeem in ons brein dat herkent dat achter een gebaar of een actie een communicatieve intentie schuilgaat. Kennislink volgt hem gedurende zijn onderzoeksproject.
Het idee dat beestjes in je darmen je denken beïnvloeden, klinkt als een uitgangspunt voor een sciencefictionfilm. Maar toch zit er een kern van waarheid in. Zo spelen darmbacteriën bij autisme en depressie waarschijnlijk een rol.
Hersenziekten scoren in de overlijdensstatistieken ver onder kanker en hart- en vaatziekten. Daardoor wordt de impact van aandoeningen aan de hersenen nogal eens onderschat. De invloed op kwaliteit van leven, de behandelkosten en het ziekteverzuim als gevolg van ziektes als depressie, epilepsi...
Autisme is een complexe stoornis waarbij meer dan honderd genen een rol kunnen spelen. Canadese wetenschappers onderzochten de complete DNA volgorde van mensen uit 85 gezinnen waarin steeds twee kinderen autisme hadden. De variatie was groot. Zelfs binnen een gezin wordt autisme vaak veroorzaa...
Taal zit in onze genen en ons brein, en vormt onze gedachten en cultuur. Hoe doet taal dat? Welke taaleigenschappen delen alle mensen ter wereld en hoe verschillen we? Allemaal grote vragen zonder antwoorden. Neurowetenschapper Peter Hagoort verzamelde het grootste leger aan taalonderzoekers t...
Door autistische muizen op een speciaal dieet te zetten, verbetert hun gedrag. Dat komt doordat er een belangrijke interactie is tussen de hersenen en de darmen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Caroline de Theije. Zij promoveerde vorige week aan de Universiteit Utrecht.
Mensen met autisme begrijpen anderen vaak niet goed. Deels komt dat omdat ze zich moeilijk in hen kunnen verplaatsen, maar daarnaast lijkt er ook sprake te zijn van een beperkt taalbegrip. Promotieonderzoek van Sophieke Koolen van de Radboud Universiteit Nijmegen maakt echter aannemelijk dat a...
De komende weken gaat Kennislink in op hersenspinsels over hersenscans. Zijn jouw verwachtingen van deze neuro-imaging technieken realistisch, of laat jij je, al dan niet onbewust, leiden door mythen en hypes? Deze week: feitjes en fictie over persoonlijksheidsprofielen en psychiatrische diagn...
De diagnose van psychische stoornissen is moeilijk. Artsen staan voor een zware taak, vooral wanneer de farmaceutische industrie zich ermee gaat bemoeien.
Kinderen die al vroeg de aandacht van een ander kunnen sturen naar een voorwerp of gebeurtenis, hebben tussen de leeftijd van 10 en 18 maanden een groeispurt in hun woordenschat. Dat is het belangrijkste resultaat van een langdurige studie van psychologen van de Radboud Universiteit Nijmegen....
Van 25 tot en met 29 maart is het week van de psychiatrie. Het thema van dit jaar is ‘zichtbaarheid’. Kinderpsychiatrie werd eigenlijk pas sinds 1960 erkend als specialisatie binnen de psychiatrie.
Hoe dwangmatig is jouw internetgedrag? Het gemak waarmee jij je sociale omgeving verruilt voor het virtuele leven is te voorspellen. En wel aan de hand van het aantal autistische karaktertrekjes dat je hebt.
Bij kinderen met een vader van 40 jaar of ouder komen meer nieuwe DNA-mutaties voor dan bij kinderen met een jongere vader. Die stijging van het aantal mutaties verhoogt wellicht het risico op ziekten als autisme en schizofrenie.
Kinderen met autisme hebben vaak problemen met communiceren. Als ze daarnaast een verstandelijke beperking hebben, zijn ze bijzonder kwetsbaar. Onderzoek door de Leidse orthopedagoge Jarymke Maljaars toont aan dat deze kinderen meer problemen hebben bij het begrijpen van taal dan bij het produ...
Voor autisme bestaat officieel geen behandeling. Wel is het zo dat autisten soms antidepressiva slikken, om dwangmatig gedrag tijdens stressvolle situaties te verminderen. Maar dat helpt helemaal niet, concluderen Amerikaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek.
Tot nu toe werd aangenomen dat baby’s taal leren door goed te luisteren naar hun ouders. Nu blijkt dat ook liplezen een grote rol speelt in het proces van taal leren.
In Eindhoven wonen veel technisch begaafde mensen én zijn er ruim twee keer zoveel kinderen met autisme dan in Haarlem of Utrecht. Volgens de beroemde autisme-expert Simon Baron-Cohen hebben die twee dingen met elkaar te maken. Maar het onderzoek rammelt. Is de conclusie van Baron-Cohen wel g...
Om psychiatrische aandoeningen of gewoon gedachten te verklaren, kijken hersenwetenschappers in ons brein. Meestal met een fMRI-scanner. Maar er is iets beters aan de horizon. De nieuwste lasermicroscoop legt zelfs het geklets van afzonderlijke zenuwcellen vast.
Wetenschappers kunnen aan een korte hersenscan ongeveer zien hoe volwassen je brein is. Hoewel de techniek nog niet nauwkeurig genoeg is om al ontwikkelingsstoornissen op te sporen, hopen de onderzoekers wel dat dit er in de toekomst van gaat komen.
Veertig procent van alle autistische kinderen slikt dagelijks citalopram. Dit medicijn, dat dwanghandelingen moet onderdrukken, blijkt niet beter te werken dan een placebo.