De afgelopen drie jaar heb ik alles in mijn leven gemeten: mijn lichaam, mijn geestelijke gesteldheid en mijn omgeving. Hoe verandert iemand over de tijd?
Wie:Rob ter Horst
Wat:Bioinformaticus
Waar:Radboudumc, Nijmegen, Interne Geneeskunde
Studie:Bachelor en Master Scheikunde met een focus op data-analyse.
Promotie gaat over:Verschillen in het afweersysteem. Het afweersysteem zorgt ervoor dat je meestal gezond blijft, en maakt je weer beter als je toch ziek wordt. Ik bekijk wat de verschillen in het afweersysteem tussen mensen veroorzaakt. Hierdoor hopen we te verklaren waarom sommige mensen bepaalde ziektes krijgen en andere niet.
Ik koos dit vakgebied omdat:Ik tijdens mijn studie scheikunde merkte dat ik de vraagstukken in de biologie erg interessant vind. Mijn exacte achtergrond is een mooie toevoeging aan de biologische kennis van mijn collega’s.
Geboren:Ja, in 1988 te Zevenaar
Leukste aan wetenschapper zijn:Nieuwe dingen ontdekken, om de natuur beter te verklaren. Daarnaast leer ik veel interessante en gedreven mensen kennen.
Meest bijzondere moment als wetenschapper:Toen mijn wetenschappelijk onderzoek in een belangrijk tijdschrift werd gepubliceerd en mijn ontwerp op de voorpagina kwam.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn:Zowel georganiseerd en creatief blijven, en daarnaast een stukje tijdsmanagement.
Hobby’s:Ik hou erg van kunst, muziek, reizen en sport en ben graag creatief bezig, heb een redelijk grote vinyl-verzameling, ben 1 op de 4 weekenden in het buitenland en fiets elke dag op de hometrainer.
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:Ik hoop een duidelijk beeld van mijn onderzoek te creëren, en het mooie ervan met de wereld te delen.
Wie is je grote voorbeeld:Ik vind het mooi als mensen de wereld proberen te verbeteren, zonder naar erkenning te streven. In de wetenschap vind ik Madame Curie een mooi voorbeeld. Buiten de wetenschap vind ik Nelson Mandela en Martin Luther King Jr. goede voorbeelden van mensen die veel opofferen voor het hogere doel. Zakenman Elon Musk vind ik ook inspirerend omdat hij de wereld beter probeert te maken.
Wat wilde je worden toen je 7 was?Ambtenaar, net als mijn vader. Ik had geen idee wat het was, maar het woord klonk heel gaaf. Eigenlijk kon ik mij toen nog helemaal niet voorstellen dat ík ooit zou werken, dat was voor oude mensen ;-)
En toen je 17 was?Scheikundig onderzoeker. Ik wilde scheikunde studeren, en ik dacht dat ik daar ook onderzoek in zou gaan doen. Ik had stiekem nog geen idee wat onderzoek doen echt betekent. Leukste reactie op je onderzoek: Ik vind het altijd mooi als mensen oprechte interesse tonen.
Links
De voorkant van het tijdschrift waar ik trots op ben
Artikel in NRC Handelsblad over mijn onderzoek
De afgelopen drie jaar heb ik alles in mijn leven gemeten: mijn lichaam, mijn geestelijke gesteldheid en mijn omgeving. Hoe verandert iemand over de tijd?
Er is veel te doen over het gevaar van vliegen in de huidige pandemie. Maar er is meer dan het COVID-19 besmettingsgevaar. De hoeveelheid zuurstof in je bloed daalt namelijk sterk tijdens een vlucht.
Onderzoekers van de University of California San Francisco (UCSF) bekijken of we met behulp van een “slimme ring” nieuwe corona-infecties kunnen detecteren.
Hoe zorg je dat je goed slaapt tijdens de coronacrisis? Ik vroeg het slaapexpert Frederik Weber van het Donders Institute for Brain Cognition and Behaviour.
Als onderzoeker met een grote liefde voor data bekeek ik de afgelopen weken hoe wij door de coronacrisis anders zoeken op internet.
De populariteit van smartwatches neemt toe. Ik was vrij sceptisch over de betrouwbaarheid, dus als goede wetenschapper nam ik de proef op de som.
Mijn goede voornemen voor 2019 is zo efficiënt mogelijk werken om tijd over te houden voor hobby’s en vrienden. Hoe zorg je ervoor dat dit voornemen niet als een snel opgebrande vuurpijl weer op aarde stort?
Ik kan een hele hoop leuke onderzoeken bedenken om met een miljoen te doen. Maar de kracht van goede wetenschappers is om veel te bereiken met weinig. Als beginnend wetenschapper zou ik daarom eerst willen beginnen met een kleiner project: zelfmetingen.
Data is heel waardevol. Ik werk zelf elke dag met data van patiënten en gezonde vrijwilligers voor onze onderzoeken. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop bedrijven data verzamelen.
Het is weer zomer, en dat betekent de start van honderden festivals. Vorig jaar waren het er 865, met Lowlands als één van de grootste. Op de Wikipedia-pagina van Lowlands staat dat de belangrijkste muziekgenres op het festival dance, rock en pop zijn. Maar vinden Lowlandsbezoekers die ook het…
Het maken van je studiekeuze ligt voor veel middelbare scholieren misschien nog ver weg, maar aan het einde van de zomer moeten zij wel weten wat ze later willen studeren. Alhoewel een ‘echte’ baan een ver van je bed show is als je nog in de schoolbanken zit, wordt er vanuit de samenleving toc…
Iedereen ervaart weleens stress: je voelt je gespannen, bent prikkelbaar en je hoofd voelt alsof het niet tot rust komt. Als je ouder wordt stapelen de verplichtingen van werk, familie, vrienden, hobby’s, een eigen huis en kinderen zich op en neemt de kans op stress toe.
Welke vrouw uit mijn vakgebied is voor mij een groot voorbeeld? Toen die vraag mij gesteld werd moest ik even nadenken. Ik kon zo een aantal mannen noemen, maar alleen Marie Curie lag als wetenschappelijk voorbeeld op het puntje van mijn tong. Het maakte mij wel nieuwsgierig. Zou dat voor mijn…
Na het eten Klokhuis kijken, dat was vaste prik toen ik jong was. En nu mijn onderzoek genomineerd is voor de Klokhuis Wetenschapsprijs maak ik kans om kinderen iets te leren in een Klokhuis aflevering!
Wetenschap, proefpersonen en experimenten. Dat is niet het eerste waar je aan denkt bij Lowlands, maar zo ziet mijn Lowlands-weekend er wel uit. Met een heel team van het Radboudumc experimenteren we drie dagen samen met de bezoekers van het festival.
Een bruiloft en een promotie hebben veel met elkaar gemeen, ontdekte ik laatst tijdens twee bruiloften en een promotieplechtigheid…
Wetenschap maakt pas echt grote stappen als onderzoekers gedreven zijn om hun vakgebied hogerop te helpen. Dat deze gedrevenheid verschillende vormen aan kan nemen ontdekte ik tijdens een bergwandeling met mijn oud-collega Tania Crisan in Roemenië.