Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Ziekjes in het vliegtuig

Kelly Lacy via Pexels

De grenzen in Europa gaan weer open, en Nederland maakt weer vakantieplannen.
Er is veel te doen over het gevaar van vliegen in de huidige pandemie. Maar naast het COVID-19 besmettingsgevaar heeft vliegen nog andere gevolgen voor je lichaam: de hoeveelheid zuurstof in je bloed daalt namelijk sterk tijdens een vlucht.

Ik voel mij vaak een beetje zwakjes als ik vlieg: ik ben een beetje misselijk, of wat licht in mijn hoofd. Ik was altijd al benieuwd waar dit door kwam, dus in de afgelopen twee jaar heb ik daar wat persoonlijk onderzoek naar proberen te doen. Na het lezen van wetenschappelijke literatuur kwam ik er achter dat het zuurstofgehalte in je bloed sterk daalt tijdens het vliegen. Dit komt omdat de luchtdruk in een vliegtuig ongeveer 75% van de luchtdruk is die je gewend bent. Dat betekent ook dat er 25% minder zuurstof in de lucht zit in een vliegtuig, en je lichaam dus meer moeite heeft om voldoende zuurstof op te nemen.

Waarom voel ik me zo vaak ziekjes in het vliegtuig?

Kelly Lacy via Pexels

Dat moest ik als wetenschapper natuurlijk ook even bij mijzelf testen. Dus, tijdens ongeveer 10 vluchten heb ik zowel het zuurstofgehalte in mijn bloed (ook wel zuurstofsaturatie genoemd) en de luchtdruk in het vliegtuig bijgehouden. De resultaten beschrijf ik in de onderstaande YouTubevideo. In het kort: mijn zuurstofgehalte blijkt inderdaad sterk te dalen, en dit zou kunnen verklaren waarom ik mij vaak ziekjes voel tijdens het vliegen. Hoewel de bijdrage van andere factoren natuurlijk niet uit te sluiten is.

ReactiesReageer