Hoe sporen we Covid-19 uitbraken zo snel mogelijk op nu de maatregelen worden versoepeld? Onderzoekers van de University of California San Francisco (UCSF) bekijken daarvoor of we met behulp van een “slimme ring”, oftewel een “smart ring”, nieuwe corona-infecties kunnen detecteren.
De populaire Oura-ring is al een aantal jaren op de markt, en wordt door veel mensen gebruikt om hun slaap te meten. Daarom is deze ring uitgerust met een heel aantal sensoren: een temperatuursensor, een hartslagsensor en nog veel meer. Met al deze sensoren is het mogelijk een ruwe inschatting te maken van iemands slaapkwaliteit, maar je kan er nog veel meer mee meten. Deze mogelijkheid grepen de onderzoekers van UCSF samen met de makers van Oura aan om de gezondheid van ziekenhuismedewerkers en ook van normale gebruikers te “tracken” (natuurlijk met toestemming). Een van de belangrijkste metingen is hierbij lichaamstemperatuur, aangezien COVID-19-infecties vaak gepaard gaan met koorts.
De vraag is alleen, hoe betrouwbaar is een temperatuurmeting aan de vinger? Ik draag de Oura-ring al tien maanden, en heb in die tijd ook elke ochtend mijn temperatuur gemeten met een thermometer. Daarnaast heb ik ook bijgehouden hoe ziek ik mij voelde en hoeveel witte bloedcellen ik in mijn bloed had. Precies de gegevens die ik nodig had om te testen of we met een slimme ring makkelijker COVID-19 kunnen opsporen (als je althans koorts erbij hebt). In deze YouTubevideo bespreek ik de resultaten: om alvast een tipje van de sluier op te lichten: het werkt verrassend goed!