Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Chillen op Lowlands

Flickr, Lisa de Vreede via CC BY-NC-ND 2.0

Wetenschap, proefpersonen en experimenten. Dat is niet het eerste waar je aan denkt bij Lowlands, maar zo ziet mijn Lowlands-weekend er wel uit. Met een heel team van het Radboudumc experimenteren we drie dagen samen met de bezoekers van het festival. Ons doel: uitvinden waarom we vaker de griep krijgen in de winter.

Vanaf jongs af aan krijgen we al van onze ouders te horen dat we wel onze jas aan moeten doen als we in de winter naar buiten gaan, want anders word je ziek. Maar is dit wel waar, zorgt de kou ervoor dat je eerder beroerd wordt? De griep komt inderdaad meer voor in de winter, en eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat onze witte bloedcellen de griep in de winter minder goed kunnen bestrijden. De witte bloedcellen zijn de soldaatjes van het afweersysteem, en bestrijden virussen en bacteriën die je ziek proberen te maken. De vraag is nu of deze soldaatjes minder goed kunnen vechten in de winter.

We hebben van alles moeten organiseren voor Lowlands, zoals een onafhankelijke medisch-ethische goedkeuring voor het onderzoek, een taakverdeling voor alle mensen die mee helpen, een stappenschema voor elke taak, en een proefdraaimiddag.

Rob ter Horst voor NEMO Kennislink

Materiaal voor Lowlands: Normaal bedenk ik de avond voor een festival wat ik allemaal mee moet nemen. Nu zijn we al maanden bezig met de voorbereidingen.

Rob ter Horst voor NEMO Kennislink

Koud bad

Samen met vijf andere onderzoeken staan we op “Lowlands Science”, een onderdeel van het Lowlands festival om dit te onderzoeken . We laten mensen vier minuten in een koud bad van 16 graden zitten, ofwel ‘chillen voor de wetenschap’. Daarvoor en daarna nemen we een klein beetje bloed af. Vervolgens kijken we of de witte bloedcellen in het bloed van de mensen die het koud hebben gehad inderdaad minder goed tegen de griep kunnen vechten.

De griep, dat klinkt misschien niet zo belangrijk. We hebben het allemaal wel eens gehad, en het is even vervelend, maar je wordt vanzelf weer beter. Dit geldt echter niet voor iedereen. Soms belanden mensen, bijvoorbeeld ouderen en hele jonge kinderen, door de griep in het ziekenhuis of is het zelfs dodelijk. Als we weten dat kou invloed heeft op je afweer tegen de griep kunnen we mensen beter adviseren, en hopelijk leidt dat tot een beter begrip van de griep.

Hartstikke nuttig en ook super gaaf om onderzoek te doen op een festival. Voor mij ook een nieuwe spannende ervaring. Normaal bedenk ik de avond voor een festival wat ik allemaal mee moet nemen. Nu zijn we al maanden bezig met de voorbereidingen, en is alles wat mee gaat al ver van te voren besteld. We hebben talloze dingen moeten organiseren, onder andere: onafhankelijke medisch-ethische goedkeuring voor het onderzoek, een taakverdeling voor alle mensen die mee helpen, een stappenschema voor elke taak, een proefdraaimiddag en presentatie met instructies voor iedereen, alle materialen (zoals ook zwembroeken, handdoeken een alcohol blaastest) en nog veel meer.

Het team van Rob krijgt instructies voor Lowlands.

Rob ter Horst voor NEMO Kennislink

Alles is nu ingepakt, en we zijn klaar om naar Lowlands te rijden. Nu hebben we alleen nog enthousiaste Lowlands bezoekers nodig die de wetenschap vooruit willen helpen. Dus: kom allemaal met ons chillen op Lowlands Science!

ReactiesReageer