Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Waarom wetenschap?

Tania Crisan voor NEMO Kennislink

Wetenschap maakt pas echt grote stappen als onderzoekers gedreven zijn om hun onderzoek en vakgebied hogerop te helpen. Ik kwam er achter dat deze gedrevenheid verschillende vormen aan kan nemen tijdens een bergwandeling met mijn oud-collega Tania Crisan in Roemenië.

Een half jaar geleden deelde ik nog dagelijks een kantoortje met Tania en mijn andere collega Maartje in Nijmegen. Nu staan we met z’n drieën in korte broek op een berg in Tania’s thuisland: Roemenië. Nadat Tania een half jaar vertrokken was uit ons kantoortje besloten Maartje en ik dat het tijd was haar op te zoeken.

Rob, zijn collega Maartje en Tania in Roemenië.

Tania Crisan voor NEMO Kennislink

Ik heb Tania in Nederland ontmoet, maar Tania heeft zowel in Roemenië als Nederland gestudeerd en onderzoek gedaan. Tania heeft haar bachelor en master geneeskunde gehaald in Roemenië en heeft drie stages in Nederland gedaan. Daarna is ze voor haar PhD naar Nederland gekomen. Hier deelde ik meer dan een jaar een kantoor met haar. Tania kan echt genieten van het werk in een laboratorium, en maakte vaak lange dagen. Ze heeft ook een onverklaarbare liefde voor Bon Jovi, die altijd luid uit de luidsprekers van haar auto knalde. Nu helpt ze mee een lab op te zetten in haar geboortestad Cluj.

Rob en zijn collega Maartje op bezoek bij Tania Crisan in Roemenië.

Rob ter Horst voor NEMO Kennislink

Wetenschap vooruit helpen

Ik was benieuwd hoe dat ging, en daarom wilde ik tijdens een bergwandeling praten over de verschillen tussen de Nederlandse en Roemeense cultuur, zowel binnen als buiten de wetenschap. Maar al gauw ging het tijdens diezelfde wandeling niet meer over de verschillen in wetenschap, maar om onze persoonlijke beweegredenen om de wetenschap vooruit te helpen.

Persoonlijk bedrijf ik wetenschap om een combinatie van factoren: het is iets wat ik leuk vind, iets waar ik (hopelijk) goed in ben, en het is iets waarmee ik de wereld een klein beetje beter probeer te maken. Ik geniet er echt van om de belangrijke aspecten uit data te filteren en de resultaten met anderen te delen. Dat ik mag werken met biologische en medische data betekent dat ik help om ziektes beter te begrijpen, om zo hopelijk de gezondheidszorg te verbeteren.

Als achtergrond bij het Engelstalige filmpje een korte samenvatting van Tania’s onderzoek: Tania deed tijden haar PhD onderzoek naar jicht, dat is een reumatische aandoening van de gewrichten. Bij jicht is er te veel urinezuur in het bloed, en dit vormt naaldvormige kristallen in de gewrichten, wat uiteindelijk voor ontstekingen zorgt. Op dit moment kijkt Tania algemener naar ontstekingen, en is ze met name geïnteresseerd in de genetische aspecten ervan. Dus hoe bepalend is de opbouw van je genen bij het ontwikkelen van ontstekingen.

Voor Tania zijn dit ook allemaal belangrijke redenen, maar ze noemde één reden die misschien nog wel het allerbelangrijkste is. Ze hoopt met de wetenschap haar thuisland Roemenië vooruit te helpen. Nu is Roemenië natuurlijk geen derdewereldland, maar wat er volgens Tania met name mist is de expertise om bepaalde nieuwe apparatuur te gebruiken. Soms is de apparatuur om bepaalde experimenten te doen wel aanwezig, maar zijn er niet genoeg mensen die weten hoe ze die moeten gebruiken.

Bewondering

Ook mist de pure wetenschapscultuur in Roemenië. Zo zijn er maar weinig mensen die fulltime onderzoek doen. Wetenschap wordt meestal naast een baan als arts of universitair leraar gedaan. Om dit te veranderen zijn er mensen als Tania nodig, die hard en onbaatzuchtig werken om het land vooruit te helpen.

Achteraf realiseerde ik me pas hoe interessant ik de verschillen in onze beweegreden vind, en vooral ook hoeveel bewondering ik voor die van Tania heb. Tania is één van de hardst werkende mensen is die ik ken, en hoewel ze nu misschien niet de makkelijkste weg gekozen heeft, doet ze wel iets waar ze volledig in geloofd. Ik denk dat mensen met overtuigingen als die van Tania nodig zijn om hun land en de wereld vooruit te helpen. Tania’s motivatie heeft mij er weer bewust van gemaakt hoe belangrijk het is om er regelmatig bij stil te staan wat mijn motivaties zijn om onderzoek te doen. Het was geweldig Tania een weekendje te bezoeken, en de overdosis Bon Jovi neem ik maar voor lief.

ReactiesReageer