Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Welke muziek luisterde jij als tiener?

Pixabay CC0

Het is weer zomer, en dat betekent de start van honderden festivals. Vorig jaar waren het er 865, met Lowlands als één van de grootste. Op de Wikipedia-pagina van Lowlands staat dat de belangrijkste muziekgenres op het festival dance, rock en pop zijn. Maar vinden Lowlandsbezoekers die ook het leukst?

Vorig jaar had ik het geluk dat ik op Lowlands een onderzoek mocht uitvoeren naar de invloed van kou op het immuunsysteem. Hier heb ik eerder een blog over geschreven, en we zijn nog druk bezig de resultaten te verwerken. Als deel van het onderzoek lieten we de 200 deelnemers ook een vragenlijst invullen over hun muziekvoorkeuren, waarbij ze moesten aangeven hoe leuk ze 11 verschillende muziekstijlen vinden. Uit nieuwsgierigheid ben ik een beetje gaan ‘spelen’ met deze gegevens, om te zien welke muziek ze waarderen en te zien waar deze voorkeuren door worden beïnvloed.

Groepen met verschillende muziekvoorkeuren

Als eerste liet ik de deelnemers automatisch door de computer in groepen indelen aan de hand van deze voorkeuren. De resultaten hiervan staan in de figuur hieronder.

Iedere rij is een muziekgenre en iedere kolom is een individu. De 200 individuen zijn automatisch door de computer in 7 groepen ingedeeld. Hoe groener hoe leuker ze een muziekgenre vinden, en hoe roder hoe minder leuk.

Rob ter Horst voor NEMO Kennislink

De grootste groep (groep 4) houdt zoals verwacht van rock, pop en dance, precies de stijlen waar Lowlands zich op focust. Deze groep is totaal niet gek op heavy metal. Daarentegen houdt de twee na grootste groep juist wel van heavy metal en minder van dance. Daarnaast is er nog een groep die duidelijk ook van hip-hop houdt. Nederlandstalig is niet zo populair, er is maar een klein groepje dat daarvan houdt.

Waarom vinden we bepaalde muziek leuk?

Maar wat maakt de mensen in deze groepen nu anders? Dit is het duidelijkst te zien voor de groep die houdt van heavy metal. Ik ontdekte namelijk dat de meeste mensen die van heavy metal houden tussen de 30 en 40 jaar oud zijn. Dit maakte mij nieuwsgierig naar de oorzaak van deze leeftijdsverschillen. Ik vermoedde dat dit iets te maken kon hebben met welke muziekstijl er in de jeugd van deze mensen populair was.

Een korte zoektocht leerde mij dat onderzoek inderdaad lijkt uit te wijzen dat de muziek uit je jeugd een sterke invloed heeft op wat je als volwassene leuk vindt. Het ontwikkelen van een muzieksmaak blijkt specifiek te pieken rond het 13e/14e levensjaar. Is dit ook waar voor de heavy metal-fans op Lowlands?

Heavy metal in je tienerjaren

Dit heb ik onderzocht met behulp van een mooie tool van Google, waarmee je over de tijd kan zien welke muziek veel geluisterd werd. Wat blijkt, tussen ongeveer 1980 en 2000 was heavy metal het populairst. Dit is nu precies de periode waarin de heavy metal-fans op Lowlands tieners waren. Om precies te zijn matchen de gegevens het beste met een leeftijd van 15 jaar oud, ongeveer de leeftijd die ook uit het eerdergenoemde onderzoek naar boven kwam. Dit alles kan je in meer detail in figuur 2 zien.

Boven: De populariteit van verschillende muziek genres over de tijd volgens Google. Midden: De populariteit van metal over de tijd uitgelicht. Onder: De populariteit van Heavy Metal onder Lowlands bezoekers volgens hun leeftijd.

Jasper van Kuijk, TU Delft

Blijkbaar heeft de populariteit van heavy metal in de jeugd van de Lowlandsbezoekers dus nog steeds invloed op de muziek die ze tientallen jaren later leuk vinden. Welke les valt hieruit te leren? Zorg dat je naar goede muziek luistert als je 14 bent ;-) !

ReactiesReageer