Pijl naar links Alle thema's
Man kijkt omhoog naar een sterrenhemel

Oorsprong van Leven

Zoektocht van oerknal tot evolutie

Waar komen we vandaan en zijn we alleen in het heelal? Het zijn misschien wel de grootste vragen in de wetenschap, maar ze stellen is een stuk gemakkelijker dan ze beantwoorden. Binnen het thema ‘Oorsprong van leven’ neemt NEMO Kennislink neemt je mee op een fascinerende speurtocht naar antwoorden. Ga je mee?

De grote vragen rond leven

Wat is de oorsprong van de mens? Hoe kwam het allereerste leven tot stand? Is er buiten de aarde ook leven? Allemaal vragen waar wetenschappers – en vele anderen – zich al eeuwenlang over buigen. In het thema ‘Oorsprong van Leven’ duiken we volop in die zoektocht.

Het lijkt simpel, maar het is verrassend ingewikkeld om een precieze beschrijving van leven te geven.

uit Leeft het of niet? Doe de test!

Zo verandert het leven voortdurend

Het leven op aarde verandert continu. Niet alleen doordat diersoorten en andere levende wezens uitsterven, maar ook doordat soorten zich aanpassen en veranderen. Evolutie heet dat. Hoe gaat evolutie in z’n werk?

Even over evolutie

Al sinds de negentiende eeuw is de evolutietheorie binnen de wetenschappelijke wereld algemeen aanvaard als verklaring voor het ontstaan van soorten, inclusief de mens. Toch bestaan er heel wat mythen over de evolutie.

Vervaagde versie van thema afbeelding

Embryo’s uit het lab

Onderzoek op menselijke embryo’s is in Nederland maar heel beperkt toegestaan. Daarom maken onderzoekers modellen van een embryo in het lab, ontwikkeld uit onder andere huidcellen van een volwassen mens. Zo hopen ze meer te leren over de allervroegste menselijke ontwikkeling. Hoe moeten we hiernaar kijken? Zijn het klompjes cellen of begin van een soort kunstmatige vorm van mini-mensjes?

Ontdek dit thema Pijl naar rechts
Alle themapublicaties