Dankzij een telecommunicatierobot ging de ernstig zieke Natan (14) op 4 maart 2019 het veld op tijdens de voetbalwedstrijd PSV-PEC Zwolle. Via de robot zag en hoorde hij wat er om hem heen gebeurde.
Overal zie je juichende mensen en je hoort het gezang van de fanatieke supporters. Voor veel jongens en meisjes komt een droom uit als ze ‘fan van de match’ zijn en het veld op mogen bij de presentaties van de spelers voorafgaand aan een voetbalwedstrijd.
Ook PSV-fan Natan (14) wil dit dolgraag, maar hij mag vanwege de behandeling van een ernstige vorm van kanker zijn huis niet uit. Toch kan hij met spits Luuk de Jong het veld op. De aanvoerder van PSV draagt een robot, die in direct contact staat met Natan. Op die manier ziet en hoort hij hetzelfde als de andere jongens en meisjes die met hun idolen het gras van het Philipsstadion betreden. Deze actie werd bedacht door de PSV Foundation, een maatschappelijke stichting van de voetbalclub.
Ziekenhuisbed
De robot heeft ongeveer dezelfde grootte als een bloemenvaas en weegt 1,5 kilo. Hij is niet speciaal voor deze wedstrijd gemaakt, maar werd bedacht in Noorwegen door het bedrijf No Isolation. “De drie oprichters kenden het terminaal zieke kind Cornelia. Zij voelde zich eenzaam en wilde graag op school zijn. Onder meer voor haar bedachten ze een telecommunicatierobot”, zegt Naomi de Vries van No Isolation. Het bedrijf zet zich in om onvrijwillig isolement tegen te gaan.
Dit leidde tot de AV1 robot, die in de klas op tafel gezet wordt. De robot heeft een klein lijf en een hoofd. Daarin zit een camera, microfoon en luidspreker en zo ziet en hoort de leerling op afstand hetzelfde als de kinderen in de klas. Bovendien is het mogelijk om actief mee te doen in de lessen. Via de microfoon stel je vragen of beantwoord je ze. “De leerling bedient alles aan de robot thuis via een app op een smartphone of een tablet. Ook vanuit een ziekenhuisbed doe je daardoor mee met de les”, aldus De Vries. Je hoeft dus geen technische installatie thuis te hebben: een mobiele telefoon of tablet is genoeg. Een vinger opsteken is zelfs mogelijk, al doe je dit net even anders: dan gaan lampjes knipperen op het hoofd.
De robot kan 360 graden draaien via een plateau aan de onderkant. “Ook dat doe je via de app. Het lijkt daardoor op echt in de klas zitten. Soms wijzen docenten scholieren ook terecht, omdat de robot voortdurend omgedraaid zit naar andere leerlingen en ze beter moeten opletten. Dat geeft zowel de leraren als de scholieren een natuurlijk gevoel van een klaslokaal.”
Voetbaltempel
Bovendien is het mogelijk om het hoofd veertig graden omhoog en naar beneden te draaien, zodat je ook boven en onder je kan kijken. Via de ogen geven scholieren aan hoe ze zich voelen: neutraal, verdrietig, verheugd of vragend. “Die laatste optie wordt het vaakst gebruikt, want dan gaat er een wenkbrauw omhoog en dat ziet er grappig uit”, weet De Vries. Via 4G of het lokale wifi-netwerk wordt verbinding gemaakt met de persoon die thuis zit. “Goed internet is vereist en dat is meestal wel het geval, al komt het nog wel voor dat er een vertraging in zit.”
Vanavond moet die verbinding zeker vlekkeloos verlopen als Natan via zijn AV1 robot de voetbaltempel van PSV betreedt. “In stadions is de mobiele verbinding vaak slecht, omdat er zoveel mensen zijn. Maar gelukkig mogen we inloggen op de perswifi. Zodat Natan de opkomst in het stadion, het handen schudden met alle spelers en het aanmoedigen van het team allemaal meemaakt.”