Je leest:

Stress op het werk funest voor je lijf

Stress op het werk funest voor je lijf

Auteur: | 23 mei 2012

Stijve rug, vervelende pijntjes overal? Oude wijsheid vertelt ons dat we misschien te hard werken, of dat de eisen van de westerse samenleving ons op z’n minst gestrest maken. Die boodschap leeft voort door massagetempels, meditatieworkshops en kuuroorden die de oplossing ‘ontspan!’ willen verkopen. Maar is het echt zo? Uit nieuw onafhankelijk onderzoek blijkt van wel: stress verkrampt inderdaad en veroorzaakt soms chronische pijn.

Wetenschappers vragen zich al een tijdje af of stress kan leiden tot het te vaak en langdurig aanspannen van spieren. Sommige mensen herkennen dat als stijve kaken na een nachtje tandenknarsen, anderen zullen buiten hun vakanties wel eens pijn in de schouders of rug hebben. Maar zou het kunnen dat mensen die bijzonder veel stress op hun werk ervaren, zo vaak verkrampt en zo krom als een boemerang in hun stoel zitten of in bed liggen, dat ze chronische pijn ontwikkelen?

Pijn is vervelend. Kan stress het chronisch maken?

Duitse gezondheidswetenschappers Jessica Lang en haar collega’s van de Universiteit van Aken denken nu het antwoord te hebben: ja, stress op je werk vergroot de kansen op stijve, verkrampte en vooral pijnlijke plekken op je lijf. Om precies te zijn komt chronische spierpijn ongeveer anderhalf à twee keer zoveel voor bij mensen die problemen op hun werk ervaren. Vooral chronische lage rugpijn ontstaat dan sneller. Wie niet krom wil lopen op zijn zestigste kan dus misschien beter ander werk zoeken.

Lang en haar collega’s komen tot die conclusie na het bij elkaar rapen en doorrekenen van tientallen eerdere onderzoeken naar stressfactoren op iemands werk en lichamelijke klachten.

Misschien is het tijd om ander werk te zoeken.

De Duitsers waren erop bedacht om mensen die al eerder in hun leven last hadden van spierklachten, uit de berekening te laten. In de steekproef zaten dus alleen mensen die kerngezond aan hun loopbaan begonnen. Ervoeren ze teveel stress, dan ontstonden er sneller rug-, nek- en armklachten.

Niet alle soorten stress op je werk zijn even erg. Hoewel de onderzoekers clichématige matige verbanden vonden tussen bijvoorbeeld een hoge werkdruk of een onbehulpzame baas, bleken andere inkoppers zoals algemene ontevredenheid over je werk en vervelende collega’s niet zoveel uit te maken. Daarentegen bleek afwisseling op het werk erg belangrijk te zijn.

Interessant was ook dat een tekort aan praten over je werk met vrienden of familie ook een voorspellende factor is voor chronische spierpijn. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien wat vergezocht, maar dat is het niet: wie zijn werk saai en eentonig vindt, een hekel heeft aan zijn baas en het te druk heeft, maar daarover niet kan praten, voelt zich misschien minder geroepen om iets aan die situatie te veranderen.

Zie ook

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/stress.atom", “max”=>"5", “detail”=>"minder"}

Lees meer over stress op Wetenschap24:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 mei 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.