Naar de content

Hoe veranderen robots mijn leven?

NEMO Kennislink gaat de invloed van robots na

Een robothand wordt vastgehouden door een persoon.
Een robothand wordt vastgehouden door een persoon.
Shadow Robot Company 2014

Ze stofzuigen huizen, wijzen de weg op vliegvelden en helpen chirurgen tijdens het opereren. De robots komen er niet aan, ze zijn er al. In een nieuwe serie artikelen duikt NEMO Kennislink in de wereld van de robotisering. Wat betekent dit voor mij? En voor jou? En voor ons allemaal? Stel je vraag en wij onderzoeken het.

Spencer aan het werk.

Universiteit Twente

Als je op Schiphol de weg naar de juiste gate niet kunt vinden, krijg je hulp van robot Spencer. Hij manouvreert zich behendig door de mensenmassa heen en wijst je behulpzaam de weg. Op een andere luchthaven in Japan maakt een robotgordel personeel zo sterk als een superheld, waardoor zware koffers tillen niks meer voorstelt.

We komen robots steeds vaker tegen. Soms zo zichtbaar als Spencer maar vaker nog verhuld. Begin volgend jaar opent Amazon in de Amerikaanse stad Seattle een supermarkt zonder kassa’s en kassapersoneel waar de winkel zelf met je afrekent terwijl je de producten in je tas stopt: de eerste kassaloze shop. Eigenlijk is het een robot maar hij zit verstopt in het interieur. Kunstmatige intelligentie en slimme computers maken het mogelijk.

Je kunt robots ook zelf al kopen. Als stofzuiger of bedpartner (voor de liefhebber met warme geslachtsdelen). Nu zijn dat nog gadgets, maar ook de zelfrijdende auto, waar de kranten vol mee staan, is eigenlijk een rijdende robot. Straks kom je ze op de weg ook tegen.

Robots bemoeien zich zelfs met het spelen van een potje tafelvoetbal in het café. Studenten in Zwitserland bouwden onlangs deze slimme tafelvoetballer.

Pikken robots onze banen in?

Robots worden dus steeds meer deel van ons leven. Vroeger zaten ze alleen achter hoge muren weggestopt om bijvoorbeeld auto’s in elkaar te zetten. Dat gebeurt uiteraard nog steeds, maar ze zijn nu ook daarbuiten te vinden. Steeds meer mensen beginnen te speculeren wat dat voor gevolgen heeft. Wordt ons leven er aangenamer van of gaan ze ons levensgeluk juist verpesten? Verschillende onderzoeksrapporten waarschuwen dat robots onze banen inpikken, anderen dat ze het redmiddel zijn om de zorg betaalbaar te houden.

Een robothand wordt vastgehouden door een persoon.

Nu kunnen we nog beïnvloeden hoe mensen en robots met elkaar omgaan.

Shadow Robot Company 2014

NEMO Kennislink start een onderzoek naar wat robots voor ons gaan betekenen. Niet alleen naar wat mogelijk is, maar vooral naar wat we willen dat ze kunnen of niet kunnen. De maatschappij, jij en ik, zouden moeten meepraten over waar robots wel en niet worden ingezet.

In het verleden zijn wetenschappers en ingenieurs, en daarmee de samenleving, te vaak verrast door de gevolgen van hun uitvindingen. Neem de auto. Dat is een knap staaltje vernuft, maar over de veiligheid van automobilisten en andere weggebruikers werd in het begin amper nagedacht. Pas na vele dodelijke ongelukken bedachten we kreukelzones, veiligheidsgordels, stoplichten en ruitenwissers. Die fout moet niet opnieuw worden gemaakt.

Wij gaan naar plekken waar de robots al te vinden zijn en waar onderzoekers ze ontwikkelen. Steeds zijn we daarbij benieuwd wat jullie, de lezers, ervan gaan merken. Waar duiken ze straks op, hoe gaan ze met ons om en dienen we ons aan te passen aan de blikken medemens? Kortom, wat merkt je nou van ze en wat zou je wel of niet willen? We bezoeken luchthavens, ziekenhuizen, magazijnen en natuurlijk laboratoria.

Aan een bureau zit een robot met een hoed op.

Schrijft een robot straks dit soort teksten?

The People Speak!, Flickr, CC by 2.0

Blikken butler

Deze zoektocht ondernemen we niet alleen. Daarvoor hebben we de hulp van specialisten nodig, maar vooral ook van jou. Met welke vragen zit jij? Wil je weten waarom je thuis nog steeds niet een betaalbare blikken butler hebt? Zo een die koffie voor je zet, de krant haalt en je masseert na een drukke dag? Of ben je bezorgd dat de robots je baan afpakken? Wil jij geholpen worden door een ober van staal in een restaurant? Waar wil je ze tegenkomen en waar niet? Wat wil je dat een robot wel en niet kan? Wat kan er nu al en wat zullen we misschien wel nooit aan een robot kunnen overlaten? Wat wil jij weten over de ontwikkeling van de robots?

Stel je vragen hieronder, bij de reacties, en wij onderzoeken ze. We leggen ze voor aan wetenschappers en gaan op zoek naar de antwoorden. We hopen dat we de ontwikkelingen kunnen bijhouden. Dit bericht is nog geschreven door een journalist van vlees en bloed. Maar hoe lang schrijf ik nog dit soort stukken, daar ben ik ook benieuwd naar. Want wie het nog niet wist: de robotjournalist is in opkomst. Dus misschien is het volgende stukje in deze serie wel geschreven door een blikken collega…

Poll
Poll

Ik wil lezen over...

ReactiesReageer