Faces of ScienceSecundaire arbeidsvoorwaarden21 juli 2014Wat voor algen geldt, geldt ook voor mensenGeen systeemplafonds of knipperende TL-buizen, maar een historisch gebouw en Botanische Tuin als secundaire arbeidsvoorwaarden.
Arbeidersgeluk in beton13 oktober 2017Tuindorp Watergraafsmeer en de tuindorpgedachteDe negentiende eeuw is de eeuw van de vooruitgang en toenemende welvaart, maar ook van stijgende ongelijkheid. Arbeiders kwamen nauwelijks rond en leefden hutjemutje in krottenwijken. Revolutionaire t...
Van arbeidsmuseum naar Science Center3 december 2013Geschiedenis van NEMO (en het denken over vooruitgang en techniek)In 1923 opende het ‘Museum van den Arbeid’, uit eerbetoon aan de talloze naamloze arbeiders die onder zware omstandigheden alledaagse industriële producten maakten. Daaruit kwam bijna negentig jaar...
Zonnen: van gezond naar gevaarlijk24 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenOoit was het mooi om bleek te zijn, maar in de vorige eeuw is de zongebruinde huid steeds populairder geworden. Tegelijkertijd werd duidelijk dat overmatige blootstelling aan de zon het risico op h...
In gesprek met je zoekmachine5 juli 2023In gesprek met je zoekmachineHoe zien zoekmachines er in de toekomst uit? Door ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie wordt het zoeken op het internet fundamenteel anders. "Dialogen zijn veel natuurlijker."
'Vrouwen werden ontslagen om ruimte te maken voor mannen'25 augustus 2023Niet normaal meer: ontslag na het huwelijkLange tijd was het gebruikelijk dat vrouwen ontslag kregen zodra ze in het huwelijk traden. Dat is gelukkig verleden tijd, maar de vooroordelen en taboes zijn niet verdwenen, waarschuwt socioloog P...
Vogelgriep bestrijden met bacteriën24 oktober 2022Groningse studenten ontwikkelen mogelijke bescherming tegen vogelgriepiGEM Groningen werkt aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep, waarbij het virus wordt bestreden met genetisch gemodificeerde bacteriën.
Niet meer de oude na corona5 augustus 2022Steeds meer bekend, maar een oplossing ontbreektNiet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.
'In magazijnen van Zalando lopen werknemers per dag 27 kilometer, zonder pauze'23 april 2021'In magazijnen van Zalando lopen werknemers per dag 27 kilometer, zonder pauze'Als je wil dat mensen krijgen wat ze verdienen, laat hun beloning dan niet over aan de markt. Volgens Huub Brouwer zijn we toe aan een gesprek over waarden.
Zit racisme ingebakken in alledaagse taal?20 juli 2020Zit racisme ingebakken in alledaagse taal?Taal draagt bij aan het wij-zij-denken. Kunnen we af van dit hokjesdenken door de taal te veranderen? Ja, zeggen onderzoekers. Tegelijkertijd moeten we ons niet blindstaren op woorden. Want taal is me...
'Een crisis biedt ook kansen'26 juni 2020Econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?
Gesloten scholen: ‘Kansenongelijkheid tussen leerlingen zal toenemen’9 april 2020Gesloten scholen: ‘Kansenongelijkheid tussen leerlingen zal toenemen’Tijdens de scholensluiting lijken de verschillen tussen leerlingen toch te zijn vergroot. Precies zoals Thijs Bol in dit artikel al voorspelde.
Nederlands leren in een rijke taalomgeving22 november 2019Nederlands leren in een rijke taalomgevingOm te kunnen inburgeren, is het essentieel dat je de taal leert. Maar hoe weet je dat je goed taalonderwijs krijgt? En wanneer spreek je een taal voldoende om mee te kunnen draaien in de maatschappij?
Faces of ScienceDe geschiedenis van waarom jouw trein (niet) rijdt26 augustus 2022Waarom stakingen niet vanzelfsprekend zijnGaat je trein wel of niet? Het NS-personeel staakt de komende dagen in verschillende regio’s. Dat is helemaal niet vanzelfsprekend, want staken mochten machinisten en conducteurs heel lang niet.
Faces of ScienceHet beladen verhaal achter jouw vakantievlucht9 mei 2022Waarom bagage-afhandelaars op Schiphol stakenEén van de drukste dagen van het jaar en de bagage-afhandelaars van KLM voeren actie. Historicus Rosa Kösters duikt in de achtergrond van dit geschil.
Faces of SciencePsychologie: de studie voor jou?13 mei 2022Psychologie: de studie voor jou?Studiekeuzestress? Je bent niet alleen! Op de website van Faces of Science is gelukkig allerlei advies te vinden over hoe je een studie kiest die écht bij je past. In deze blog geef ik je 5 redenen...
Faces of ScienceHoe inclusief is de universiteit?8 juli 2020(Institutioneel) racisme, diversiteit en inclusie op de universiteitHoe inclusief is je onderzoeksveld? En hoe zorg je ervoor dat je studie diverser en toegankelijker wordt voor iedereen? Die vragen stelden we aan alle Faces of Science.
Faces of Science(On)zichtbare werkers in de coronacrisis7 mei 2020(On)zichtbare werkers in de coronacrisisVerplegers, vakkenvullers en schoonmakers worden tijdens de coronacrisis toegejuicht als maatschappelijke helden. Maar hoe betaalt die waardering zich uit?