Zwemmen zonder chemie22 augustus 2016Zwemmen zonder chemieZwemmen is ontzettend gezond, maar sommige mensen hebben veel last van de chemicaliën die in zwembaden ronddrijven. Promovendus Maarten Keuten wil daarom een chemie-vrij zwembad creëren, met een UV...
Haha, een zwemmende ijsbeer!1 november 2022Met humor de klimaatcrisis te lijfHoe spoor je mensen aan tot klimaatbewuste keuzes? Niet met alarmerende berichten over een onleefbare planeet. Humor lijkt een betere tactiek om het klimaatprobleem aan te kaarten.
Koraal kweken in de dierentuin30 juli 2020Met grote vragen naar het labBurgers’ Zoo noemt zichzelf ‘hofleverancier van koralen’. De koralen in de Arnhemse dierentuin groeien zo goed, dat ze er zelf geen plek voor hebben. Kan de dierentuin helpen bij het redden van de kor...
Waar is de drenkeling?2 oktober 2020Het is een chaos in de zeeHet was een drukke zomer voor de Kustwacht. Er waren meerdere verdrinkingen en ook een aantal langdurige vermissingen. Hoe spoor je zulke drenkelingen op? NEMO Kennislink zocht het uit.
Oudste pissebed van Nederland blijkt nieuwe soort te zijn26 mei 2020Oudste pissebed van Nederland blijkt nieuwe soort te zijnIn de steengroeve van Winterswijk is een bijzonder fossiel ontdekt: een tot nu toe onbekende soort zeepissebed. Het beestje leefde hier in het Trias, ongeveer 245 miljoen jaar geleden, en is daarme...
Walvis op de snijtafel30 maart 2020Interview met walvisonderzoeker Lonneke IJsseldijkDe 28-jarige Lonneke IJsseldijk leidt het landelijke onderzoek naar de strandingen van walvissen. Ze ontleedde al ruim duizend dieren, voornamelijk bruinvissen. “Het is spannend om de doodsoorzaak ...
Mangrovekwal smijt met prikkende granaten21 februari 2020Mangrovekwal smijt met prikkende granatenSnorkelaars in mangrovebossen ervaren vaak plotseling het gevoel van ‘prikkelend water’. Dit mysterieuze fenomeen wordt veroorzaakt door minuscule netelcelstructuren in het slijm van de onderstebov...
‘De zee zit vol fantastische vormen en kleuren’19 december 2019Marien bioloog Lisa Becking gaat op expeditie naar Raja AmpatMarien bioloog Lisa Becking onderzoekt het effect van toerisme op de soortenrijke wateren rondom Indonesië. In januari vertrekt ze op expeditie.
Faces of ScienceDe vijf gekke eigenschappen van water18 november 2020De vijf gekke eigenschappen van waterIn mijn onderzoek gebruik ik voornamelijk water als oplosmiddel. Het is ongevaarlijk voor het milieu, en aanwezig in overvloed. Maar het is eigenlijk een heel speciaal goedje!
Faces of ScienceMijn studiekeuze(stress)6 maart 2020Mijn weg naar Technische NatuurkundeHet is 7 februari 2010. Mijn naam is Sophie en ik ben 17 jaar oud. Ik woon in Houten en zit in 5 vwo. Volgend jaar doe ik eindexamen en ga ik studeren. Maar WAAR?! En belangrijker nog, WAT?! STRESS!
Sneller zwemmen dankzij luchtbelletjes9 februari 2016Nieuwe technologie geeft zwemmers beter inzichtNog rapper door het water gaan. Dat moet een nieuw systeem in zwembad de Tongelreep in Eindhoven mogelijk maken. Via luchtbellen en speciale camera’s gaat het de optimale voortstuwing in het water ...
Faces of ScienceHet probleem van zwemmen in Bacardi Lemon20 september 2021KlimaatpopWaarom heeft Mart Hoogkamer nog geen nummer over het stikstofprobleem van al die suikerbieten die nodig zijn voor de Bacardi Lemon in zijn zwembad? Hoog tijd voor klimaatpop!
Waarom is zwemmen in de zee gevaarlijk?17 mei 2017Waarom is zwemmen in de zee gevaarlijk?Zwemmen in zee is niet ongevaarlijk, zoals vorige week helaas weer eens bleek. Vooral muien zijn verraderlijk. Wat zijn dat - en wat moet je doen als je er onverhoopt in terecht komt?
EventPubquiz - Klimaatkenners20 juli 2023Pubquiz - KlimaatkennersTest je klimaatkennis tijdens de pubquiz in De Studio van NEMO en ontdek alle feiten en fabels over onze energieconsumptie.
EventUnesco Werelderfgoed & Klimaat28 september 2023Unesco Werelderfgoed & KlimaatBezoek het Unesco Werelderfgoed & Klimaat event in De Studio. Ontdek alles over duurzaam reizen om zo Werelderfgoed te behouden.
Pieter: 'Door mijn stappenteller beweeg ik veel meer'4 juni 2021Pieter: 'Door mijn stappenteller beweeg ik veel meer'Dankzij zijn stappenteller maakt filosoof en schrijver Pieter Hoexum nu meer meters dan ooit tevoren. Hij wandelt, zwemt en tuiniert en wordt daarbij digitaal aangemoedigd door zijn armband.
Varen containerschepen straks via de Noordelijke IJszee?29 december 2020Maximaal tien dagen tijdwinst via nieuwe routeHet Suezkanaal wordt geblokkeerd. Met een beetje pech is dat pas over een paar weken opgelost. Is de Noordelijke IJszee een alternatief?
Een stem geven aan de Noordzee17 december 2020Recensie ‘De Stem van de Noordzee’ van Laura Burgers, Eva Meijer en Evanne NowakDe Noordzee beschermen door het voor de rechtbank dezelfde rechten als mensen te geven. Is dat mogelijk? Dit gedachte-experiment onderzoeken de auteurs van het boek ‘De Stem van de Noordzee’.