Zevenjarig jochie zwanger10 januari 2005Zevenjarig jochie zwangerAlamjan Nematilaev klaagt over een raar gevoel in zijn buik. Het lijkt wel of er iets in beweegt en zijn buik ziet er ook anders uit dan normaal. De artsen staan voor een raadsel en besluiten om Al...
Faces of ScienceZika-angst tijdens zwangerschap1 juni 2016Zika-angst tijdens zwangerschapSoms komt mijn interesse in mondiale gezondheid ook de spreekkamer in Nederland binnen. Zwangere vrouwen die bij mij op de poli komen voor hun controle stellen af en toe vragen over het Zika-virus...
Faces of ScienceHoe onderzoeksinteresse en persoonlijk leven soms samensmelten19 december 2018Terugblik op 2018Het afgelopen jaar kwamen mijn onderzoeksinteresse en persoonlijke leven samen bij de geboorte van mijn zoontje: een gezonde zwangerschap.
Wie maakt het eerste embryo-model?8 september 2023Wedloop in de wetenschapWetenschappers hebben een model ontwikkeld dat sterk lijkt op een menselijk embryo, zonder gebruik te maken van spermacellen, eicellen of een baarmoeder.
Overgewicht heeft weinig van doen met wilskracht22 juni 2023Deel 1 in serie Hardnekkige mythesEr bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
'Vrouwen werden ontslagen om ruimte te maken voor mannen'25 augustus 2023Niet normaal meer: ontslag na het huwelijkLange tijd was het gebruikelijk dat vrouwen ontslag kregen zodra ze in het huwelijk traden. Dat is gelukkig verleden tijd, maar de vooroordelen en taboes zijn niet verdwenen, waarschuwt socioloog P...
Twee mannen met een kunstbaarmoeder29 maart 2023Twee mannen met een kunstbaarmoederEen kunstbaarmoeder kan hoopvol uitpakken voor (homo)stellen met een kinderwens, maar dramatisch voor vrouwen met een abortuswens. Bio-ethicus Naomi Jacobs onderzoekt wat het voor ons kan betekenen.
Embryo's uit het lab: waar staan we?13 december 2022Steeds betere embryo-modellen van muizenMet embryo-modellen kunnen wetenschappers de vroege embryonale ontwikkeling onderzoeken. Wat heeft dit jonge onderzoeksveld al opgeleverd?
Welke woorden en beelden gebruik je voor embryo’s uit het lab?25 november 2022Framing in de wetenschapNederlandse wetenschappers willen uit menselijke cellen iets maken dat lijkt op de structuur van een embryo. Maar hoe noemen we dit?
5 vragen over boostervaccinaties21 september 20225 vragen over boostervaccinatiesDe komende maanden kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik krijgen. Maar waarom is dit nodig? NEMO Kennislink vroeg het aan hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els.
'Zwangerschapstest' voor menselijk DNA24 januari 2019'Zwangerschapstest' voor menselijk DNAOp een plaats delict direct weten of er menselijk DNA in de sporen aanwezig is. Dat is mogelijk met een nieuwe methode die wat weg heeft van een zwangerschapstest.
Faces of ScienceZeewier, Zout en Zwangere Vrouwen9 mei 2022Waarom er jodium in ons zout zitWaarom het joderen van zout één van de belangrijkste gezondheidsmaatregelen is waarvan jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, en waarom zwangere vrouwen meer zeewier moeten eten.
Zwanger worden zonder eigen eicel25 september 2018De voors en tegens van moederschap via eiceldonatieNiet elke vrouw die een kinderwens heeft, kan via de natuurlijke weg zwanger worden of via IVF. Is een ingrijpende behandeling als eiceldonatie dan een oplossing?
Onbegrijpelijke grafieken voor zwangere vrouwen22 december 2014Onbegrijpelijke grafieken voor zwangere vrouwenGrafieken waar je niets van begrijpt. Ze komen helaas nog maar al te vaak voor. Onder meer wetenschappers, journalisten en statistici maken zich er maar al te vaak schuldig aan. Ook in de wachtkame...
'Zwangerschap, de geboorte van een moeder'21 december 2016Verbouwing van het brein als voorbereiding op het moederschapDe hersenen van vrouwen die voor het eerst zwanger worden, ondergaan een interne verbouwing om ze klaar te maken voor het moederschap. Die veranderingen bestaan twee jaar na de geboorte grotendeels...
"Onzekere ouders moet je al tijdens zwangerschap hulp aanbieden"16 december 2013"Onzekere ouders moet je al tijdens zwangerschap hulp aanbieden"Al vanaf het moment dat een baby geboren is heeft hij of zij een eigen karaktertje. Zo is de één een echte huilbaby en de ander juist erg meegaand. Maar hoe moeders het gedrag van hun baby ervaren ...
Hoe ons denken over embryo's is veranderd2 mei 2023Recensie Ei, foetus, baby van Trudy DehueWetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor _citizen science_.